9 hiba, amiért eddig nem sikerült tökéletesen a mézeskalácsod

Nem kell Martha Stewartnak lenned ahhoz, hogy Insta-kész sütiket készíts. Bőven elég, ha elkerülöd ezeket a hibákat.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

9 hiba, amiért eddig nem sikerült tökéletesen a mézeskalácsod

1. Édesem!

Kívül ropogós kéreg, belül viszont omlós, finom textúra. Hogy nagyjából még soha nem sikerült megtapasztalnod ezt a mesés kombót, ha mézeskalácsról van szó? Valószínűleg azért van, mert csak és kizárólag cukrot használtál eddig ahelyett, hogy melasz és barna cukor keveréket vetettél volna be. A cukorszirup ráadásul garantálja a mesés, mély színt is – tökéletes!

2. Nem is olyan cool

Alap, hogy a tojást közvetlenül azelőtt veszed ki a hűtőből, hogy a hozzávalókhoz adnád? Komoly hiba, ugyanis a sütid textúrája bánja majd, ha nem szobahőmérsékletű tojással dolgozol. Ha legközelebb mégis elfelejtenéd, tedd be őket néhány percre meleg, de azért nem túl forró vízbe.

3. A süti lelke

A csomagoláson feltüntetett szavatossági idő szerint hiába jó még elméletileg a sütőpor vagy a szódabikarbóna, valójában, ha már 6 hónap telt el a kibontásuk óta, jobb, ha a szemetesben landolnak. Tekints rájuk úgy, mint a mézeskalács kovászára – ha nem megfelelő minőség, a végeredmény sem lesz az.

4. Kényes krémes kérdés

Szívesen pörgeted azzal a folyamatot, hogy a vajat mikróban melegíted fel? Újabb hiba: ettől lesz ugyanis olyan súlyos a tésztád, amivel nagyon nehéz lesz a későbbiekben bánni. Oké, tudjuk, hogy nem ér fel egy Ryan Goslinggal átfilmezett estéhez, de megéri küzdened a szobahőmérsékletű, viszont szilárd vajjal. Trükközz úgy, hogy 15 perccel a felhasználás előtt kiveszed a hűtőből.

5. Keep Calm

Tudjuk, hogy ezer dolgod van és siettetnéd a mézeskalács-projektet, de hidd el – a végeredmény igazi gasztro-katasztrófához vezet, ha nem hagysz elég időt a tésztának. Jobban mondva a hozzávalóknak az egyvelegedben. Pihentesd minimum két óráig, de akár egész éjszaka is hagyhatod chillezni a tésztád alapját. Ahogy a bőrödnél csodákra képes, ha hagyod, hogy a hatóanyagok éjszaka tegyék a dolgukat, ugyanez az elv igaz arra a sok finomságra is, amit a sütid tésztájához adtál.

Profimedia – Red Dot

6. #személyestér

Ha csak nem akarod, hogy a mézeskalács figuráid kézen fogva süljenek ki, biztosíts nekik elegendő helyet a sütőpapíron. Nem tűnik túl gazdaságosnak, cserébe nem lesz hatalmas desszert-gruppen, ha legalább 1 centi távolságra helyezed el őket egymástól.

7. Ez olyan égő!

Az egyik adag egészen tűrhető, a másik viszont szénné égett, pedig mindent ugyanúgy csináltál? Biztos, hogy félúton nem váltottál barna cukorra, ami eleve gyorsabban képes megégni, mint a hagyományos fehér haverja? Ha barna cukorral, esetleg előbbi és melasz keverékével édesíted a tésztádat, ügyelj arra, hogy alacsony lángon süsd a formáidat – ezzel egészen biztosan kivédheted, hogy szegények elszenesedjenek.

8. Helló, hogy vagytok?

Imádod az illatukat és a színűket, és ahogyan a finom meleg megcsapja a pofid, amikor kinyitod a sütő ajtaját, hogy büszkén végig nézhess a süti-csapaton. Tudjuk, ismerjük. Ahogy azt az érzést is, hogy mindent tökéletesen csináltál, a végeredmény mégsem igazán szép. Hát pont ezért: ha sülés közben ötpercenként nyitogatod az ajtót, rengeteg hő távozik a sütőből, ami csak bezavar a folyamatba.

A türelem nem TRÉfa

Ha igazi menedzser típus vagy, azon belül is a „haladjunk már!” csoportból, valószínűleg gyakran futottál bele a díszítés legnagyobb csapdájába: vagyis, hogy sütés után néhány perccel már viszed is fel szorgosan a mázat – ezzel arcok helyett hab-absztraktot varázsolva a mézeskalácsaidra. Hagyd kihűlni a sütiket – a legjobb, ha az esti tészta-móka után reggel, tiszta fejjel, maximálisan kihűlt darabokkal próbálkozol.

Címkék: desszert elrontod gyakori hiba karácsony mézeskalács mézeskalács tészta omlós puha recept tészta tökéletes

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Cosmo karácsony