A klímaváltozás miatt már halat enni is veszélyes lehet

Szerencsére csak bizonyos halakra vonatkozik a figyelmeztetés.

A klímaváltozás miatt már halat enni is veszélyes lehet

Oké, a világvége még nem érkezett el, de ha imádod a tengeri herkentyűket, ez a hír tuti ki fog borítani. A Nature című lapban publikált új tanulmány szerint sajnos egyes halakat mostantól nem szabad megenned. Mégpedig azért, mert az óceánok megnövekedett hőmérséklete miatt bizonyos fajoknak megnövekedett a higanytartalma, még annak ellenére is, hogy rengeteget tesznek a tengeri ételek nehézfém mennyiségének szabályozásáért.

Szóval bár eddig mindenki azt hangoztatta, hogy halat enni egészséges, mivel tök jó proteinforrás és a szükséges zsírsavakat is tartalmazza, sőt, még a bőrödnek is jó, most kiderült, hogy nagyon nem szabad túlzásba vinni. Az olyan, ragadozó fajta halak esetében, mint a tonhal vagy a kardhal az új tanulmány szerint nem hogy nem egyre kevesebb bennük a higany, hanem épp hogy emelkedik.

Az egyik oka ennek a túlhalászás lehet. Ez megváltoztatja a fajok étkezési szokásait, mivel átírja a tengeri élőlények táplálékláncát azáltal, hogy némelyik láncszem elérhetősége lecsökken. Például az Atlanti tőkehal eddig foltos tőkehalat evett, de mostanában inkább Maine-i homárt fogyaszt. (Milyen válogatós, nem?) Nekünk embereknek viszont ez pont jól jött, mivel az Atlanti tőkehal az egyik kivétel a szabály alól: a homárban sokkal kevesebb a higany, így a halból is szinte eltűnt ez az anyag. Viszont más fajok, mint mondjuk a macskacápa nem járt ilyen szerencsésen. Mivel nem kajálhatnak elég heringet, ezért leginkább a tintahalra és a polipra szavaz, amik meg nyilván tele vannak nehézfémmel.

És itt jön a képbe a klímaváltozás: ahogy a víz melegszik, a tengeri állatoknak több energiát kell termelniük csak a túlérésért, ezért még ennél is többet táplálkoznak. Pont, mint te, amikor egy kiadós edzés után farkaséhes leszel. Szóval több kaja, több higany, kevesebb tengergyümölcse a tányérodon. 

Még több

Cosmo ÖKO