Ilyen gyakran kellene mosnod a ruháidat

Ha igazán környezettudatos szeretnél lenni.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ilyen gyakran kellene mosnod a ruháidat

Te milyen gyakran kapcsolod be a mosógépet? A híres divattervező, Stella McCartney a The Guardiannak adott interjújában mesélt arról, hogy mennyire fontos tudatosan keveset mosni, ha valóban oda akarunk figyelni a környezetünkre. „Ha tényleg nem kell mosnod, ne moss. Nem cserélek melltartót minden nap és nem dobom a mosógépbe a ruháimat csak azért, mert egyszer felvettem őket. Nagyon ügyelek a tisztaságra, de nem vagyok a mosás rajongója.” 

Bár lehet egyeseknek kicsit túl szélsőségesek a sztártervező gondolatai, valójában tényleg nem kellene minden viselt cuccnak azonnal a szennyesben kikötnie (kivétel: alsóneműk, zoknik, edzős ruhák). Ha okosabban mosunk és tudatosabban használjuk a vizet, akkor segíthetünk megóvni a környezetünket.

Egyébként nem vételten, hogy Stella ennyire ellenzi a mosást, hiszen pontosan tudja, hogy anyagok miből állnak. „Lehet, hogy neked ez újdonság, de a ruhák, amiket vásárolsz, műanyagot tartalmaznak. Amikor mossuk őket, kis mikroműanyagok kerülnek a lefolyóba. A rövidebb mosási idő és a ritkább mosás segíthet, hogy kevesebb kerüljön ezekből az anyagokból a környezetünkbe” – osztotta meg a fontos infót Hugh Fearnley-Whittingstall környezetvédelmi ügyvéd a Twitterén.

Persze nemcsak emiatt érdemes odafigyelni a mosás gyakoriságára, hanem azért is, hogy a ruháidat eredeti állapotát sokáig megőrizd. Ezzel kapcsolatban a Popsugaron olvashatóak Caroline Jones divatblogger tanácsai, aki a következőket mondta: „Ez lehet, hogy szörnyen hangzik, de nem sűrűn mosom a ruháimat. Hacsak nem a sárban hempergek, miért kellene kimosnom a blézeremet? A fehérneműimet nyilván kimosom, de tényleg nem sokat mosok.” Caroline hozzátette, hogy milyen trükkel tartja tisztán a cuccait: „nem fogsz látni 3 napig ebben a blézerben, mert pihennie kell. Szerelem a gardróbomat és becsülöm is. Ha pedig valamit szeretsz, helyesen elrendezed és törődsz vele.”

Címkék: cosmo öko divat fenntarthatóság környezet környezetvédelem mosás öko ökotudatosság ruha ruhamosás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Cosmo ÖKO