2019.09.18.@ 06.09

Ilyen gyakran kellene mosnod a ruháidat

Ha igazán környezettudatos szeretnél lenni.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ilyen gyakran kellene mosnod a ruháidat

Te milyen gyakran kapcsolod be a mosógépet? A híres divattervező, Stella McCartney a The Guardiannak adott interjújában mesélt arról, hogy mennyire fontos tudatosan keveset mosni, ha valóban oda akarunk figyelni a környezetünkre. „Ha tényleg nem kell mosnod, ne moss. Nem cserélek melltartót minden nap és nem dobom a mosógépbe a ruháimat csak azért, mert egyszer felvettem őket. Nagyon ügyelek a tisztaságra, de nem vagyok a mosás rajongója.” 

Bár lehet egyeseknek kicsit túl szélsőségesek a sztártervező gondolatai, valójában tényleg nem kellene minden viselt cuccnak azonnal a szennyesben kikötnie (kivétel: alsóneműk, zoknik, edzős ruhák). Ha okosabban mosunk és tudatosabban használjuk a vizet, akkor segíthetünk megóvni a környezetünket.

Egyébként nem vételten, hogy Stella ennyire ellenzi a mosást, hiszen pontosan tudja, hogy anyagok miből állnak. „Lehet, hogy neked ez újdonság, de a ruhák, amiket vásárolsz, műanyagot tartalmaznak. Amikor mossuk őket, kis mikroműanyagok kerülnek a lefolyóba. A rövidebb mosási idő és a ritkább mosás segíthet, hogy kevesebb kerüljön ezekből az anyagokból a környezetünkbe” – osztotta meg a fontos infót Hugh Fearnley-Whittingstall környezetvédelmi ügyvéd a Twitterén.

Persze nemcsak emiatt érdemes odafigyelni a mosás gyakoriságára, hanem azért is, hogy a ruháidat eredeti állapotát sokáig megőrizd. Ezzel kapcsolatban a Popsugaron olvashatóak Caroline Jones divatblogger tanácsai, aki a következőket mondta: „Ez lehet, hogy szörnyen hangzik, de nem sűrűn mosom a ruháimat. Hacsak nem a sárban hempergek, miért kellene kimosnom a blézeremet? A fehérneműimet nyilván kimosom, de tényleg nem sokat mosok.” Caroline hozzátette, hogy milyen trükkel tartja tisztán a cuccait: „nem fogsz látni 3 napig ebben a blézerben, mert pihennie kell. Szerelem a gardróbomat és becsülöm is. Ha pedig valamit szeretsz, helyesen elrendezed és törődsz vele.”

Címkék: cosmo öko divat fenntarthatóság környezet környezetvédelem mosás öko ökotudatosság ruha ruhamosás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Cosmo ÖKO

Így segíthetsz te is az óceánokon

Így segíthetsz te is az óceánokon

Az ENSZ most megosztotta a legnagyobb problémákat.

Mennyibe kerül vegánnak lenni?

Szeretnél életmódot váltani, de mindenki azzal ijesztget, hogy rá fog menni a fizud? Steiner Kristóf elárulta, mennyibe is kerül pontosan vegánság…