2019.09.24.@ 08.09

Mennyibe kerül vegánnak lenni?

Szeretnél életmódot váltani, de mindenki azzal ijesztget, hogy rá fog menni a fizud? Steiner Kristóf elárulta, mennyibe is kerül pontosan vegánság…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mennyibe kerül vegánnak lenni?

Az #ÉnLennékVegánDE kezdetű mondatokból lassan kódexet szerkeszthetnék össze: „a sajtról nem tudnék lemondani”, „a tenger gyümölcsei nem számítanak állatnak”, és persze a leggyakoribb: „vegánnak lenni drága.”

Mindig megértően bólogatok, mikor egy Kristóf Konyhája workshopom végén egy vendég pironkodva jegyzi meg: csak a hónap végéig bírja növényeken. Mert ahogy soványodik a pénztárca, úgy halmozódnak a hűtőben a jól megszokott, feldolgozott élelmiszerek. Mintha az „állatos” ételeket ingyen osztogatnák a szupermarketekben, míg egy növényi alapú finomságért háromnapos beszerző hadjáratot kellene folytatni, és kifosztani egy bankautomatát a chia magokért, és avokádóért. És bár ezeken a gyors találkozókon sosem próbálok senkit megtéríteni, egy komplett napi étrendet bevásárlólistával pedig nincs időnk összedobni…

Most elérkezett az ideje, hogy őszintén beszéljünk!

Tisztán emlékszem, amikor karnista (tulajdonképpen a vegánok ellentéte, hiszen a karnizmus ideológiája támogatja az állati termékek használatát, és a húsfogyasztást – a szerk.) koromban megvásároltam a rákfarkacskákat, libamájat, kacsamellet, és az egész pulykát, majd begyömöszöltem őket a fagyasztóba, és valahogy végtelenül gazdagnak éreztem magam. Nem tudom, hogy a popkultúra hozadéka volt-e, de meggyőződésemből úgy gondoltam: a minőségi hústól menő vagyok. Persze azt is tudtam, hogy nem kevés pénzt hagytam ott a hentesnél. Így amikor növényi étrendre tértem át, és felismertem, mennyivel olcsóbb krumplit, sárgarépát, babot és mogyorót vásárolni, mint húsféléket, megszaladt a költekezés a zöldségespultnál: jackfruit, ananász, háromszínű koktélparadicsom, sárkány és maracuja…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kristóf Joseph Steiner (@kristofsteiner) által megosztott bejegyzés, Máj 20., 2019, időpont: 8:46 (PDT időzóna szerint)

Ahogy az lenni szokott minden friss hobbival, szenvedéllyel, szerelemmel, mindent a maximumig toltam – ma azonban az első szakácskönyvem receptjeit böngészve gyakran merengek, mennyire túlkomplikáltam az ételt, és az életet. Most már minden vacsimulatságon és workshopon elmondom: a jó étel úgy készül, hogy kitalálom, milyen állagra, és milyen ízvilágra megyek rá, ezen túl pedig – tudom, furán hangzik – minden helyettesíthető mindennel. Mély, intenzív, „húsos” ízvilágot és textúrát teremthetek serpenyőben karamellizált hagymával, fokhagymával, füstölt paprikával. Süthetek rajta gombát, padlizsánt, ha lencsét adok hozzá. Bármilyen darált húsos ételt kiválthat, ha megkínálom bármilyen olajos magból őrölt liszttel, máris formázható fasirtokká. Ha tejszínes, krémes, sajtos ételre vágyakozom, beáztatott magvakat, és fehér, főtt gyökérzöldeket, esetleg fehér babfélélet hívok segítségül. Ami pedig a tojást illeti – bármely szárított lencse, vagy borsóféle porrá őrölt lisztje vízzel hígítva, fűszerezve, serpenyőben pár csepp olajon megsütve épp olyan omletté áll össze, mint a tojás, és ugyanúgy gazdagítható gombával, hagymával, mint a klasszikus változat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kristóf Joseph Steiner (@kristofsteiner) által megosztott bejegyzés, Máj 22., 2019, időpont: 5:20 (PDT időzóna szerint)

Fontos, hogy ne zakkanjunk bele a diétánkba! Ideális esetben a veganizmus nem egy trend, nem egy szakasz az életünkben, amiben túltoljuk a lelkesedést. Mint mikor a jógabérletet megvásárolva azonnal elrohantunk méregdrága jógaszőnyeget és dögös jógarucit venni, aztán csak a gardróban várják a karácsonyt, hogy a húgodnál kössenek ki. A veganizmus egy elhatározás, mely szerint nem kívánsz ártani az állatoknak, és a magad eszközeivel, folyamatosan többet tanulva igyekszel harmóniában élni a természettel. Félreértés ne essék, nem hiszem, és nem gondolom, hogy kizárólag vegánként lehetsz jó ember – nem szeretek beleszólni mások világjobbító és identitáskereső-találó ösvényébe. Csupán annyit mondok, hogy nekem, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt meghoztam ezt a döntést, sem az egészségem, sem a pénztárcám nem lett szegényebb, és azt sem lehet rám fogni, hogy szenvednék…

Ha megkívánok egy olajban sült édesburgonya chipset hajnali kettőkor egy jól sikerült buli után, nem fogom türtőztetni magam. De cserébe nem zabálok be újra kora reggel. Ha ledöntenék még egy koktélt, semmi gond – másnap több vizet iszom, és három helyett csak egy kávéval indítom a napot. Ha nincs kedvem sportolni (márpedig sosincs), nem haragszom magamra, inkább többet sétálok, nem használom a liftet, ha nem muszáj, és hevesebben táncolok a hétvégi bulin… Mindezt csak azért mesélem el, hogy világos legyen: a veganizmus az egészségmániával sem egyenértékű! Bár én igyekszem kiegyensúlyozott, tudatos hedonistaként élni, ismerek olyan vegánokat is, akik növényi étrenden azonnal felszedtek öt kilót, mert tésztát ettek kenyérrel, meg napi két kókuszzsírral tömött nyers desszertet fogyasztottak a megújulás nevében. Azt hiszem, a megoldás, ha igyekszünk szezonális ételeket fogyasztani, az étkezésünk alapját a környékről beszerzett élelmiszerek teszik ki. Ugyanakkor nem vonulunk be a sarokba önkéntes büntibe, ha beficcen pár konzerv, befőtt, vagy csomagolt élelmiszer… Csak lehetőleg ne egyszer használatos műanyag csomagolásban, ha pedig mégis, gyűjtsünk szelektíven.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kristóf Joseph Steiner (@kristofsteiner) által megosztott bejegyzés, Máj 10., 2019, időpont: 4:50 (PDT időzóna szerint)


Nem kérem, hogy holnaptól légy vegán, de annyit igen, hogy ne felejtsd el, a bolygónk nem bírja el az állattenyésztés és húsipar fogyasztóinak aktuális igényeit, ezen pedig változtatnunk kell. Próbáld ki, akár csak egyetlen növényi hétfőre! Tudtad, hogy a #MeatlessMonday az egyik legmenőbb Insta hashtag? Lehet, hogy egy teljes hetet végigtolsz, egyszer csak azon kapod majd magad: nem, hogy nem költöttél többet, de még spóroltál is

…és ami a legfontosabb: nem csak egy kis zsét, de életeket is!

További tippekért és 100% növényi receptekért kövesd a Kristóf Konyhája facebook oldalt, és az Instámat: @whitecityboy

Címkék: életmód életmódváltás steiner kristóf vegán vegánság

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Cosmo ÖKO

Így segíthetsz te is az óceánokon

Így segíthetsz te is az óceánokon

Az ENSZ most megosztotta a legnagyobb problémákat.