Így segíthetsz te is az óceánokon

Az ENSZ most megosztotta a legnagyobb problémákat.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Így segíthetsz te is az óceánokon

Az ENSZ megosztott egy jelentést, amiben elmondják, miben hat az óceánokra (amik az üvegházgázok által benntartott hőség 90%-át elnyelik) a klímaváltozás: emelkedik a vízszint, melegszik a hőmérséklet és ökoszisztémák károsodnak vagy mennek teljesen tönkre. És bár vannak szinte visszafordíthatatlan folyamatok (mint a vízszint emelkedése), de azért nincs minden veszve, van egy-két dolog, amit te is megtehetsz az óceánok védelmében. Mutatjuk mit csinálj, ha megfékeznéd a(z)…

emelkedő vízszintet

Az ENSZ jelentése szerint, ahogy az Északi-sarkon lévő jégsapka olvad, úgy növekszik folyamatosan az óceánok vízszintje. 2100-ra akár egy méterrel is megemelkedhet, ami rengeteg várost temetne maga alá.

Így harcolj ellene: 

  • ha van saját telked, ültess fákat és alakíts ki minél nagyobb zöld területeket,
  • vegyél kerti lépőköveket, és abból építs egy teraszt, vagy használd útburkolatként. Ezek felszívják és lenyomják a talaj nedvességét, így a felesleges víz nem kerül vissza az óceánba.

műanyagszennyezést

A tengerekbe jutott műanyag nemcsak a tengeri állatokra veszélyes. Az is para, hogy a sok szemét meggátolja az oxigén áramlását, amitől a víz a benne élő organizmusokat kimarhatja.

Így harcolj ellene:

ökoszisztémák változását

Van egy jó pár víz alatti ökoszisztéma, mint a hínárerdők, a tengeri fű rét, vagy ugye a korallzátonyok, amiket nagyon nagy veszéllyel fenyegeti a klímaváltozás.

Így harcolj értük:

  • ne húzz le kisállatként tartott halat a vécén, mert gyakran túlélik és felborítják a helyi környezetet (meg eleve kegyetlenség),
  • ne vigyél haza idegen növényeket vagy állatokat, hogy beépüljenek az itthoni természetes közegbe,
  • adományozhatsz is az olyan szervezeteknek, akik azon dolgoznak, hogy visszaállítsák például a korallzátonyokat.

halállomány ingadozását

A globális felmelegedés az ENSZ riportja szerint az általános halállományt nagyon durván lecsökkentette. Ennek pedig a túlhalászás lesz a következménye, ami miatt már most nem ajánlott megenni néhány halfajtát.

Így harcolj értük:

  • egyél kevesebb „nagy halat”, mint a lazac vagy a tonhal,
  • helyettük válassz inkább a tápláléklánc aljáról, például rákot.

jégsapkák olvadását

Grönland és az Antarktika jégsapkái a legnagyobbak a világon. A következő évszázadig és az alatt viszont egyre nagyobb mértékben fognak olvadni, ami ugye többek között a fentebb említett vízszint növekedést is fogja okozni.

Így harcolj ellene:

  • próbálj meg alapvető rossz szokásokon változtatni, hogy fenntarthatóbb életet élj, például:
  • vagy adományozhatsz a jégsapkákat kutató szervezeteknek.
Címkék: ensz klímaváltozás környezettudatosság környezetvédelem óceán öko

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Cosmo ÖKO