Mi is az a Greta Thunberg-jelenség?

Steiner Kristóf utánajárt, hogy miért is olyan megosztó a 16 éves svéd diáklány személye…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mi is az a Greta Thunberg-jelenség?

„Ez a kislány olyan idegesítő, hogy azt fontolgatom, visszatérek a húsevéshez” – kommentelték egy vegán csoportban megosztott cikk alá, a hozzászólás pedig igazi cunamit indított – hogy klíma-metaforánál maradjunk. Volt, aki részletesen kifejtette, miféle összeesküvéselméletet sejt a Greta Thunberg-jelenség hátterében:

  • egyesek szerint a svéd kormány szócsöve
  • mások a globális tudományos összefogás reklámarcának tartják. Hiszen „a vezetőink nem tilthatják meg a műanyag, benzin, és kerozinhasználatot, olajbányászatot, és mélytengeri fúrást egyik napról a másikra, de egy cuki kislány hatással lehet a világra”.
  • de vannak, akik csak egy elkényeztetett kislánynak tartják, aki a szülei megvalósítatlan álmait éli – mivel az édesanyja énekesnőként egész életében világhírre vágyott.

És itt vagyok én, aki azt mondja: oké, ha nem értesz egyet mindennel, amit, és ahogyan mond, de egy biztos: a Fridays for Future egy megkerülhetetlen mozgalom! (Tudod, Greta úgy döntött, hogy minden pénteken tüntetni fog az élhető jövőért, és ehhez a kezdeményezéshez világszerte csatlakoztak…) Szóval nem érdemli meg, hogy gyalázzuk és alázzuk, amiért minden erejével és energiájával igyekszik felhívni a világ figyelmét arra, hogy változtatnunk kell.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fridays For Future (@fridaysforfuture) által megosztott bejegyzés, Júl 8., 2019, időpont: 12:42 (PDT időzóna szerint)

Változtatnunk kell a szokásainkon, mert az emberiség jövője a tét. Ha szeretnénk, hogy a gyermekeink, unokáink olyan bolygón élhessenek, ahol még mindig van iható víz, és tiszta levegő, nem tehetjük meg, hogy kényelemből kinevetjük azokat, akik kétségbeesetten kérik: segítsünk egymáson, mielőtt túl késő lesz. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a pánik-keltés és bűntudatébresztés nem mindenkiben indítja be a tettvágyat. Sokan egyenesen leblokkolnak, vagy ami még rosszabb, dacos ellenforradalmárokká válnak, ha valaki azt érezteti velük: ők hazug, csaló, rossz emberek.

Épp ezért én azt szoktam mondani azoknak, akik úgy érzik, provokálja őket Greta Thunberg, hogy próbáljanak meg elvonatkoztatni! Vonatkoztassanak el a haragtól, amit a hangjában hallanak, és a szemrehányásoktól, amelyek a szeméből záporoznak, és fókuszáljanak arra, hogy egy jó ügy kapcsán nem beszélhetünk rossz influenszerekről! Van, akihez gyengédség és megértés szeretetnyelvén kell beszélni, hogy változtasson, mást viszont a „tough love”, azaz a kemény szeretet érint meg. Greta tevékenykedése (annak minden szélsőségesnek tűnő megnyilvánulásaival együtt) milliókat mozgat meg, ez pedig mindenképpen jó – mindannyiunknak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Greta Thunberg (@gretathunberg) által megosztott bejegyzés, Okt 22., 2019, időpont: 8:41 (PDT időzóna szerint)

Azoknak is, akiknek ez a 16 esztendős kislány nem szimpatikus, és azoknak is, akik minden pénteken ott vannak a tüntetéseken. Greta frizuráját, öltözködését, Instagramját, hangját és stílusát lehet kritizálni, de csak korrekt hangnemben – ezt ne keverjük össze a klímaváltozást érintő kérdések és intézkedések fontosságával. Dacból műanyag szívószálat használni nem Gretával kiszúrás, hanem az emberiséggel. Viccesnek szánt netes mémeken szemléltetni Greta haszontalanságát más ökotudósok vélt, vagy valós eredményei és érdemei mellett felesleges ferdítés. Minél több tudatos ember hat a környezetére, annál jobb mindenkinek.

Miért olyan megosztó tehát Greta Thunberg?

Azért, mert mindannyian tudjuk, hogy amit mond, azzal feladatunk van. Nem kötelességünk követni minden egyes lépését, és nem muszáj rajongani érte…

…de igenis érdemes meghallgatni, elgondolkozni, és a magunk eszközeivel csatlakozni azokhoz, akik szerint nincs jogunk végleg tönkretenni a Földet.

(Steiner Kristóf, Instagram: @kristofsteiner)

Címkék: Fridays for Future greta thunberg klímakatasztrófa klímaváltozás steiner kristóf tüntetés vélemény

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Cosmo ÖKO