Ez az év egyik legkülönlegesebb ruhakollekciója

A 4. Globális Fenntartható Divathét divatbemutatóján Megla Rózsa egyedüli magyar tervezőként mutatta be legújabb kollekcióját, ami az ökotudatosság jegyében készült. Erről kérdeztük a vele készült interjúban.

Ez az év egyik legkülönlegesebb ruhakollekciója

A 4. Globális Fenntartható Divathéten mutattad be a legújabb kollekciódat. Miért ezt az eseményt választottad?

Azért döntöttem így, mert nagyon izgalmasnak éreztem a témát. Évek óta természetes alapanyagokkal dolgozunk, és ez a divatbemutató gyakorlatilag a munkánknak egy másfajta kommunikációja.

Mikor, és miért született meg a kollekció ötlete? Mi inspirálta?

Maga a fashion show és a divathét kulcsfogalmai, a fenntarthatóság és a hagyományőrzés inspirálta a kollekciót. Ebben benne van az is, hogy ezek az alapanyagok ökológiai szempontból is megfelelő gyártási körülmények között készülnek. De emellett nagyon fontos az etikus munkavégzés: a saját mikrokörnyezetünkben, itthoni szakemberekkel készíttetjük el a ruháinkat. A kollekció két darabja például teljes mértékben a zero waste tehnológiával készült, ami azt jelenti, hogy az anyag után nem maradt semmiféle hulladék, mert azt teljes mértékben felhasználtuk.

Van olyan tervező, akinek számodra példaértékű a munkája ebből a szempontból?

Igen, nagyon-nagyon szeretem Stella McCartney-t, aki ökotudatos technológiával dolgozik. Azt gondolom, ha mindenki egy picit elkezdene ezen az úton haladni, akkor valószínűleg már nem a divatipar lenne a második legszennyezőbb iparág.

Honnan ered a kollekció címe, a „Legyen jövőnk”?

Ez egyfajt továbbgondolása a Globális Fenntartható Divathétnek, mert azt hiszem, hogy minden ebbe az irányba kell, hogy előre mutasson.

Milyen anyagok alkotják a legújabb kollekciót?

Selymek, lenek és pamutok keverékéből áll a kollekció, amelyek mind természetes alapanyagok. Emellett eddig még nem használt anyagokat is tettünk a kollekcióba, így magasabb szintre emeltük azt. Az egyik ilyen a ramie, ami hétköznapi nevén mondva hócsalán: ez egy antibakteriális, szellőző, természetes alapanyag, ami az ökoszisztémának mindenféle szempontból megfelel. Még egy másik típusú alapanyagot is használtunk, kifejezetten csak a hagyományőrzés szempontjából: ez pedig a kékfestő volt, ami az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel.

Ezek nagyon különleges anyagok, gondolom a beszerzésük sem egyszerű feladat.

Igen, nekem három fő forrásom volt. A kékfestő természetesen Magyarországról érkezett két nagy manufaktúrából (tiszakécskei és győri). Kettejük mixéből állt össze az alapanyagtípus. A rami Kínából érkezett, egyébként egy 5 ezer éves kultúrára visszavezethető alapanyagtípusról beszélhetünk, ezt használták a fáraók mumifikálásánál is. A hölgy, akitől rendeltem, abban a faluban indította el a gyártását, ahonnan származik ez az alapanyag. Ott helyi munkaerőt foglalkoztat, és egy kézben tartja az alapanyag gyártását, értékesítését. A selymek és a lenek pedig olasz gyárakból érkeztek.

Miért tartod fontosnak a fenntarthatóságot a divat esetében?

A jövőnk szempontjából nagyon fontos. Mi nem egy multinacionális cég vagyunk, aki a legolcsóbb munkaerővel készítteti el az alapanyagot és a terméket, amit aztán hatalmas haszonnal ad el. Nem az extra profiton van a hangsúly, mint a fast fashion esetében, ezt pedig nagyon fontos megérteni.

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig a kollekcióra?

Akik részt vettek a divatbemutatón, és látták a ruhákat, ők gratuláltak, aminek én nagyon örültem. Nekem inkább saját magammal szemben nehéz megfelelnem. Ez egy bravúr volt, hogy három hét alatt sikerült elkészíteni ezt a kollekciót. Ha három hónapom lett volna az összeállításra, akkor lehet, hogy más darabok is bekerültek volna.

Mit tanácsolnál a Cosmo-lánynak, ha tudatosabban szeretne élni?

Az ökotudatos életmódnak csak egy szelete a divat, mert ebbe beletartozik az étkezés, a kozmetikumok használata. Mi csak a divat szempontjából szeretnénk, ha ezen termékeknek kapcsán a vendégek bőre kevesebb vegyianyaggal találkozna. És persze a környezet is, amin keresztül érkezett. Remélem, hamarosan a ruháink címkéit is el tudjuk látni azzal az információval, hogy melyik darab készült 100%-osan ökotudatosan.

A Cosmo-lány pedig keresse azokat a márkákat, akik ennek a témáknak elkötelezett hívei, és innen vásároljon ruhát. Kicsit mindenkinek tudatosabban kellene a divathoz hozzáállni, hogy ne a „felveszem, eldobom” érvényesüljön. Már ezzel a kis lépéssel is sokat tehet azért, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyoma.

Nézd végig a galériát is:

galéria

Ez az év egyik legkülönlegesebb ruhakollekciója

Ez az év egyik legkülönlegesebb ruhakollekciója

Fotó megosztása:

Még több

Divat