18 trend, ami meghatározta az évtizedet

Tudtad, hogy az utóbbi évtizedünket az ’50-es évekre hajazó divattrendek határozták meg? Mutatjuk, mik voltak ezek!

A divat egy állandó körfogás, amit a retró folytonos jelenléte bizonyít a legjobban. Csak éppen ez minden korszakban mást jelent: az utóbbi évtizedben elsősorban az 1950-es évek trendjeire utaltunk, ha szóba jött a régi idők újra menő divatja. Gondolj a James Dean-féle Haragban a világgal felhajtott szárú nacijaira, a pin-up lányokra vagy a Grease cicás napszemüvegeire. Most összeszedtük a legmeghatározóbb trendeket, amik mellett az elmúlt 10 évben egyszerűen nem lehetett elmenni – és még most is imádjuk.

Az évtizedet meghatározó trendekFotók: Getty Images/ Christian Vierig, Melodie Jeng, Jeremy Moeller

Szóval, James Dean és az ő felhajtott farmerje: ennél lazábban nem is hordhattad az utóbbi évtizedben a nacid, de akkor is volt választásod, ha nem vagy igazán farmer-párti. Inspirálódhattál Audrey Hepburn stílusából a cigarettanadrágokkal, vagy a korszak divatmagazinjaiból a capri darabokkal. De a legjobban a magas derekú fazonért tesszük össze a két kezünket – ez az a trend, amit még egy darabig nagyon nem akarunk elengedni.

Az évtizedet meghatározó trendekFotók: Getty Images/ Edward Berthelot, Kirstin Sinclair, Streetstyleshooters

Ha volt valami, aminél nem volt menőbb az ’50-es években, az a zsákruha volt. A térd alatt végződő, általában rikító színekben játszó rucik tökéletesen illettek 2010 utcáira is. Ahogy a kockás anyagból kiszült cuccok is, amikből egyértelműen a gingham ruhák voltak a kedvenceink, de nem mehetünk el szó nélkül az elegáns, két részesek mellett sem: a kardigán-szoknya kombóból álló kosztümmel még ma is tarolhatsz egy állásinterjún.

Az évtizedet meghatározó trendekFotók: Getty Images/ Mario Cinquetti, Edward Berthelot, Christian Vierig

Kiegészítő-fronton a darab, ami legalább egyszer mindenképpen szembejött veled az utcán, az a nagyon cicás napszemüveg volt, bár az utóbbi években mintha trónfosztás történt volna: a négyzetes formák mostanában sokkal vagányabbnak számítanak. A cukiság és az elegancia jegyében a törpesarkúak és a kesztyűk törtek utat maguknak, míg a szalmakalapok az ’50-es évek medencepartokokon chillelő, gyönyörű nőit idézi.

Az évtizedet meghatározó trendekFotók: Getty Images/ Edward Berthelot, Streetstyleshooters

A blúzok, ingek örök kedvencek, ám egy időre újra trendinek számítottak ezek ujjatlan verziói is. Ezt a retró-fílinget kapja el a felsőkön, de akár ruhákon is felbukkanó csipkés gallér. A kor párizsi női pedig – akiknél sem akkor, sem most nem találsz divatosabb embert – a csónaknyakú szabást imádták. Ez utóbbi hódítását pedig az is bizonyítja, hogy Meghan Markle esküvői ruhájának nyakvonala pontosan ilyen csónak fazonú volt!

Az évtizedet meghatározó trendekFotók: Getty Images/Edward Berthelot, Claudio Lavenia, Christian Vierig

Rengetegféle szabást örökítettünk át az ’50-es évekből, ha szoknyákról is van szó: az A-vonalú, pörgős fazon ruhában és szoknyában egyaránt menő volt, ezt a merészebbek még alsószoknyával is feldobhatták. A mini helyett a térdig érő midi vette át az uralmat, ami nemcsak légies, hanem a feszülős ceruza-szabásban is extrán kiemelte a lábaidat. Mint ahogy azt a Mad Men című sorozatból is megtudhattuk, a ceruzaszoknyák még a ’60-as években is menők voltak, de az akkori decens verziók helyett ma már inkább a rikító színekre és mintákra szavazz.

Inspirálódj tovább divat-fronton:

Még több

Divat