Kiderült, a fiatal nők hány százaléka van kibékülve a testével

Te hogyan állsz a testedhez, az apró szépséghibáidhoz és ahhoz, hogy az évekkel folyamatosan változik, amit a tükörben látsz? Kíváncsiak voltunk, ezért a Cosmo olvasói körében felmérést végeztünk, hogy kiderüljön, ki hányadán áll test és önbizalom-fronton.

Kiderült, a fiatal nők hány százaléka van kibékülve a testével

Gondoltad volna, hogy a fiatal nők 76 százalékát kifejezetten zavarja, amikor kizárólag modell alkatú lányok képei jönnek velük szembe a közösségi médiában? Holott nyilván van élet a S-es méreten túl is – egyébként mindkét irányban –, és van is rá igény, hogy a különböző méreteket reprezentáló női testek is jelen legyenek a Facebookon és az Instagramon. Kutatásunkból ugyanis kiderült, hogy a nők 82 százalékát inspirálja, ha átlagos alkatú nők fotóit látják az Instán.

A filterek, a Photoshop, és a minél előnyösebb képi reprezentációért folytatott csaló kis hadjáratok egyre több nőt idegesítenek. Olvasóink 83 százalékát például kifejezetten zavarja, ha túlságosan szerkesztett egy fotó, a válaszadók 55 százaléka pedig soha nem trükközött becsapós pózzal vagy szerkesztőprogrammal, hogy több lájkot söpörjön be.

És ha már a filterek kontra valóságnál tartunk: 55 százalék szívesen posztol magáról egész alakos fotót, felvállalva az apró szépséghibáit is, 45 százalék viszont kizártnak tartja ugyanezt. 24 százalékot ért már sérelem a teste miatt a közösségi médiában, míg a válaszadók 37 százaléka érzi úgy, túlságosan nagy hatással van a fotóira érkező lájkok mennyisége.

Ami a testünkkel való kapcsolatot illeti, a válaszadók 35 százaléka szereti a testét, 65 százalék viszont nincs kibékülve önmagával. A test változása a legtöbb nőt megviseli, mindössze 31 százalék fogadja el könnyen, ha mást lát a tükörben a különböző életszakaszaiban, 69 százalék viszont ugyanezt nagyon nehezen viseli.

felmérés

Felmérés és illusztráció: Cosmopolitan Hungary

Pedig nem baj, ha változol!

Tudtad, hogy 18 éves korodban 20-22 százalék a tested zsírszövete? Hozzávetőlegesen: ez születéskor 12 százalék átlagosan, ezután pedig kétévente kb. 1 százalékkal nő. Igen, ez pontosan azt jelenti, hogy 30 évesen a karod már lesz olyan vékony, mint a 18 évesen készült strandolós fotóidon (sőt 60 év felett a zsírszövet már a 30-40 százalékot is elérheti).

Ha elmúltál 30, valószínűleg azt is észrevetted, hogy bár nem eszel mást és nem mozogsz kevesebbet, mint a 20-as éveidben, a lassuló anyagcsere miatt mégis felszaladnak a kilók – nem, nem veled van a baj, és igen, 5 vagy 10 kiló plusszal is gyönyörű vagy.

A kamaszkorban, vagy egy hirtelen fogyás után tapasztalt striák pedig újra beköszönhetnek a terhesség alatt is a fizikai terhelés és az anyagcsere megváltozása miatt. Ahogy a melleid is változnak: nő a méretük, a mellbimbó színe sötétebb lehet, szülés után pedig előfordul, hogy tovább növekszik, de az sem ritka, hogy valakinek pont kisebb lesz a baba érkezése után, mint korábban. A bőr kötőszövetei megnyúlnak, így rengeteget segít egy légáteresztő, biztos tartást adó, kényelmes melltartó.

Hajdú Zsófia a sloggi Body Adapt kampányában

Hajdú Zsófia a sloggi Body Adapt #nembajhaváltozol kampányában (Fotó: sloggi)

De nem kell ahhoz baba, vagy plusz tíz év és néhány kiló, hogy megtapasztald a tested változásait, elég, ha a menstruációs ciklusodra gondolsz. Biztosan észrevetted már, hogy a mensid előtti 1-2 napban konkrétan úgy felfúvódik a pocakod, mintha babát várnál. A dolgot az ösztrogén és a progeszteron szint emelkedése okozza. És igen, a ciklusod a bélrendszered működésére is hatással van, a progeszteron ugyanis a belső izmok relaxációjához vezet, ez pedig puffadáshoz és székrekedéshez. A végeredmény pont annyival nagyobb poci, mint ahogy az teljesen normális, és hidd el, bármelyik barátnőd vagy kolléganőd ugyanezeknek az állandó változásoknak látja a jeleit.

Ne rejtsd el, ünnepeld!

A sloggi hazai Body Adapt #nembajhaváltozol kampánya pont azért jött létre, hogy megmutassa a női test sokszínűségét, bebizonyítsa, a változás rendben van, te és a tested pedig gyönyörű a 20-as és a 30-as éveidben, ahogy anyaként is jár neked a saját elismerő pillantásod a tükörképed láttán. A kampányban 13 valódi, nagyon inspiráló nő vesz részt, akik nem csak elfogadják, de ünneplik is a saját testüket és annak változásait.

sloggi Body Adopt

Valódi nők kampányolnak a sloggi Body Adapt projektjében (Fotó: sloggi)

Mindezt pedig sokkal egyszerűbb, ha a fehérneműd is igazodik a tested teljesen természetes változásaihoz, a Body Adapt kollekció pedig pont ezért született. A kényelmetlen körmerevítőktől elbúcsúzhatsz, köszönj viszont helyettük az adaptív zónáknak, melyek testhőre felveszik a tested vonalát tökéletesen igazodva ahhoz. A három fazon, a hosszított Bralette, a közepes tartást adó Soft Bra és a testhez simuló T-shirt Bra 4 különböző színben (fekete, fehér, testszín, nude) elérhető XS-es mérettől egészen az XL-esig. Mert ideje ünnepelned és megjutalmaznod a tested, és olyan fehérneműt hordani, ami pont abban támogat, hogy elfogadd a változásait.

Érdekel a téma? Olvass róla még többet!

Még több

Divat