Ismerd meg a történelem legvagányabb nőit

Jó pár olyan nő élt a történelem során, akik könnyedén megtették mindazt, amire bármelyik férfi képes volt – és azt is, amire nem. Szerintünk a következő nőknél az egész világon nem volt menőbb.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ismerd meg a történelem legvagányabb nőit

Nem kevés olyan vagány nő sztorija maradt fenn a történelemből, akik éppúgy tanultak, harcoltak és uralkodtak, lázadtak, feltaláltak és felfedeztek, mint a férfiak. De még így is meglehetősen kevés szó esik a világot formáló lányokról. Pedig minden Jeanne d’Arcra jut egy mongol birkózó hercegnő, minden Mata Harira egy kolumbiai kémnő és minden Marie Curie-re egy osztrák színésznő-feltaláló. Az alábbi nők elképesztően menők voltak, de méltatlanul kis szerepet kaptak a férfiak mellett. Pedig érdemes megismernünk az ő történeteiket – ahogy egy Jeanne d’Arc vagy Marie Curie is kiemeltebb figyelmet érdemelne –, ezért most elhoztunk neked néhány kifejezetten badass nőt, akit imádni fogsz.

Khutulun, a mongol harcos hercegnő

A 13. században, amikor Közép-Ázsiában (majd később Európában) nem telt el úgy egy nap, hogy egy Dzsingisz vagy Batu kán ne akarná elfoglalni a sztyeppéd, a lányok számára egyáltalán nem volt idegen egy kis vagánykodás. Hiszen a mongoloké egy olyan társadalom volt, ahol a puszta izomerőnél sokkal többet számított az, hogy jó lovas és íjász legyél, ezért a nők éppen olyan esélyekkel lehettek harcosok, mint a férfiak.

Egy nő azonban kiemelkedett a többiek közül: ő volt az erő és az ügyesség tökéletes kombinációja. Khutulunnak hívták, és nemcsak egy lenyűgöző huszár volt, de nála jobb birkózó nem létezett egész Mongóliában. 1260 körül született annak a területnek az uralkodójának lányaként, amit ma Nyugat-Mongólia és Kínaként ismerünk. Khutulun számtalanszor segített édesapjának elűzni a megszálló hordákat, akiket Kubiláj nagykán vezetett – aki nem mellesleg a nagybácsija volt. A kedvenc taktikája a harc közben egyébként az volt, hogy megragadta az ellenfelet és ellovagolt vele. Marco Polo szintén megismerkedett vele, és rendkívüli harcosként írta le őt, aki „sólyomként ragadta el” a foglyul ejtett katonákat.

Vagány nők a történelemből

Claudia Kim mint Khutulun a Netflix Marco Polo című sorozatában (Fotó: Phil Bray/Netflix)

Amikor Khutulun nem csatázott, a küzdőtéren birkózással múlatta az időt – ahol ugyancsak legyőzhetetlen volt. Kijelentette, hogy nem hajlandó férjhez menni, csak akkor, ha valaki sikeresen felülkerekedik rajta egy birkózó meccs során. Azoknak, akik elveszítették a mérkőzést, Khutulunnak kellett adniuk a lovukat. Mondunk sem kell, 20 éves korára Khutulunnak egy ménesnyi lova volt, a szülei pedig könyörögtek, hogy menjen végre férjhez. A lány apja, Kaidu kán ekkorra már Mongólia leghatalmasabb vezérei közé tartozott, és úgy érezte, rosszul veszi ki magát az, ha – a mongol társadalmi hagyományok szerint – vénlány marad a gyereke. Ezért Khutulun végül beleegyezett, hogy a következő kérőjénél feladja a mérkőzést, de Marco Polo feljegyzései szerint már csak megszokásból is megnyerte a meccset. Végül nem maradt hajadon: az apja katonái közül választott házastársat, akinek nem kellett megmérkőznie vele. Vajon miért…?!

Policarpa Salavarrieta, kolumbiai lázadó

Policarpa Salavarrieta, vagy La Pola, ahogy rövid életében hivatkoztak rá, minden kétséget kizáróan merész volt, dacos és igazán felvágták a nyelvét. Azért harcolt, hogy felszabadítsa a hazáját – a mai Kolumbiát – a megszálló spanyoloktól. Mindezt úgy, hogy közben úgy tett, mintha csak ülne a sarokban és varrogatna.

1790 környékén született és a lázadás idején nőtt fel, ahogy Dél-Amerikában egyre erősödött a Spanyolországgal szembeni ellenállás. Amikor 1817-ben Bogotába költözött, már javában zajlott az utolsó, végül sikeresnek bizonyuló harc a gyarmatosítók ellen, La Pola pedig eltökélte, hogy kiveszi a részét a felkelésből. Egyszerű varrónőként és szolgálóként királypárti házakhoz szegődött, ahol kihallgatott minden információt, amit aztán továbbított a gerilláknak. Eközben úgy tett, mintha flörtölne a királyi hadsereg katonáival, akiket végül rávett, hogy dezertáljanak és csatlakozzanak a lázadókhoz. Ja, és amúgy egész idő alatt tényleg varrt – egyenruhát a szabadságharcosoknak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Shiny History Gems (@shinyhistorygems) által megosztott bejegyzés

La Pola egy egész hálózatot épített ki olyan nőkből, akik hozzá hasonlóan segítették a felkelést, azonban egy idő után lebuktak. Amikor megérkeztek a katonák, hogy letartóztassák, egy hosszú szópárbajjal vonta el a figyelmüket, amíg az egyik bajtársa elégette a terhelő bizonyítékokat. Soha nem volt hajlandó elárulni az ügyet, ezért 1817 novemberében kivégzőosztag általi halálra ítélték. A város főterére hurcolták, hogy példát statuáljanak vele és elrettentsék az embereket a lázadástól. Csakhogy olyan szintén túlkiabálta a spanyol katonákat, hogy a vezéreknek parancsba kellett adniuk a dobok minél hangosabb ütését, hogy ezzel elnyomják La Pola hangját. Visszautasította a térdelést, ezért állva, egy ülőke elé támasztva lőtték le. Kivégzése után még évekig inspirálóan hatott a többi forradalmárra.

Hedy Lamarr, osztrák feltaláló

Ha bárhogyan is ismerheted Hedy Lamarr, akkor maximum úgy hallhattál róla, mint a korai hollywoodi mozik egyik leghíresebb femme fatale-ja. Színésznő volt ugyanis, aki több, mint két évtizeden keresztül alakította a végzet asszonyát. És amikor épp nem a filmtörténelem egyik meghatározó szereplőjeként forgatásról forgatásra járt, akkor lazán feltalálgatott dolgokat. Hogy pontosan mit? Á, semmi különöset, csak megalapozta a mobilt, a wifit és a modern élet legfontosabb eszközeit.

1914-ben született Bécsben, zsidó szülők gyermekeként, eredetileg Hedwig Eva Maria Kiesler néven. Már 18 évesen garantálta, hogy emlékezzenek rá: az 1933-as Eksztázis című filmben meztelenül jelent meg és eljátszotta (a filmtörténelem talán legelső) női orgazmusát. Rövid idei egy náci fegyverkereskedő felesége volt, majd emigrált Ausztriából először Franciaországba, aztán Nagy-Britanniába. Itt találkozott Louis B. Mayerrel, akivel mint az MGM stúdió társalapítója, azonnal kötöttek is egy heti 3 ezer dollárra szóló szerződést.

Vagány nők a történelemből

Fotó: Getty Images/American Stock Archive

Két filmezés közben, mikor a legdurvábban tombolt a II. világháború, ő és George Antheil zeneszerző feltaláltak a „Titkos Kommunikációs Rendszert”. A találmány teljesen véletlenszerűen jött létre: Antheil egészségügyi tanácsot kért Hedytől (aki a női endokrinológia szakértője is volt), később pedig szóba jött, milyen sok torpedót veszítenek a szövetségesek. Ez a távvezérlés problémája miatt történt, miután elég volt az ellenségnek a frekvenciát zavarni és el is térítették a torpedókat. Ezért egy több frekvenciás rendszert találtak ki, aminek egyidejű zavarasához már túl sok energiára lett volna szükség, az egyes frekvenciák pedig kiszámíthatatlanok voltak, mivel azok az egyedi lyukszalagok szerint változtak folyamatosan. A találmányt 1941-ben jegyezték be, ez a technológia pedig az, amit ma a Bluetooth, a GPS és a wifi működésére is használunk. És ha ez nem lenne elég, egy Coca-Colához hasonló italt és egy bőrfeszesítő technikát is kitalált.

Forrás: The World

Ha te is annyira imádod az erős nőket, mint mi, akkor olvass tovább:

Címkék: hedy lamarr khutulun la pola nők történelem vagány nők

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Divat

5 film, amit elég meredeken túlértékeltek

5 film, amit elég meredeken túlértékeltek

Megvan az az érzés, amikor óriási elvárásokkal ülsz be a moziterembe, csak hogy teljesen csalódottan távozz? Na, ez az öt film mesterien hozza ezt az élményt.

Gucci, Versace és még 3 ember, akit meggyilkoltak a divattörténelem során

Novemberben érkezik a House of Gucci, ami a divatház egykori vezetőjének meggyilkolásáról szól. De nem ő volt az egyetlen, aki erőszakos halált halt a divattörténelem során - összeszedtük a legdurvább sztorikat.

3 csillagjegy, akire hatalmas meglepetés vár hétvégén

Imádnak adni, és ennél is jobban szeretne kapni a következő csillagjegyek. Valakinek kisebb, valakinek viszont egészen komoly meglepetésben lesz része.

Dobj el mindent, kijött Adam Driver és Lady Gaga új filmjének előzetese

Befutott az év egyik legjobban várt filmjének első előzetese. A House of Gucciban ráadásul olyan sztárok szerepelnek, mint Adam Driver, Lady Gaga vagy Jared Leto.

Senki nem lesz nálad trendibb, ha ma ezt a nadrágot veszed fel

A tegnapihoz hasonló időnk lesz ma, de hogyan öltözz fel, hogy igazi stíluskirálynőként vonulj az utcán?

4 szokás, amivel észrevétlenül teszed tönkre a cipődet

A cipő élettartamát megőrizni gyerekjátéknak tűnhet, pedig van néhány apróság, amivel még akkor is saját magad ellen dolgozol, ha eddig azt hitted, hogy tökéletesen jól ápolod a lábbelid.

Többször próbálták már megölni Erzsébet királynőt, mint gondolnád

Erzsébet királynőnél senki sem ült még hosszabb ideig a trónon. Ez pedig azzal jár, hogy rengetegszer követtek el ellene merényletkísérletet, amiktől csak a szerencse, a biztonsági személyzete vagy épp a saját képességei miatt menekült meg.

Szívszorító dolog derült ki Diana hercegnő és Károly herceg esküvőjéről

40 éve, hogy összeházasodott Diana hercegnő és Károly herceg, az esküvősükről azonban a mai napig döbbenetes részletek derülnek ki.

3 csillagjegy, akinek jó hatással lesznek a párkapcsolatára a következő napok

Hónapok, esetleg évek óta kapcsolatban vagy, és ha nem az unalommal, akkor egyéb problémákkal is meg kell küzdenetek? Ha az alábbi csillagjegyek közé tartozol, van egy jó hírünk.

Megérkezett a legőszintébb szakmai vélemény Hosszú Katinka úszásáról

Ezúttal Vitray Tamás sportriporter értékelte nem csak Hosszú Katinkát, de a mögötte álló vezetőket és döntéshozókat is.

Adam Driver az összes kigyúrt szépfiút lenyomja a Burberry kampányában

Rettegj, világ, Ryan Reynolds, Chris Evans és a többiek, mert Adam Driver ledobta a textilt, és nem kér elnézést, amiért konkrétan minden sztárnál jobban néz ki.

Megtaláltuk a cipőt, amivel tarolhatsz ma

Ha hamisítatlan nyári szettre vágysz (márpedig egy ilyen klasszikusan nyárias napon, mint a mai, arra fogsz áhítozni), ezt a cipőt neked találták ki!

Nézd meg, mennyit kaszáltak a Marvel sztárjai – 2. rész

Korábban már csekkoltuk, mennyit keresnek a Marvel legnagyobb sztárjai, viszont annyi szuperhős van az MCU-ban, hogy jó néhányan lemaradtak a listáról. Úgyhogy most íme a második rész!