Készen állsz a politikailag korrekt verzióra? – Bemutatkozik az új Gossip Girl

Merülj el újra az Upper East Side csillogó világában: megérkezett a Gossip Girl, avagy a kedvenc bűnös élvezeted… Ezúttal viszont sokkal kevesebb bűntudattal és ezerszer több lázadással.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Készen állsz a politikailag korrekt verzióra? – Bemutatkozik az új Gossip Girl

Figyeld meg: a jövőbeli történészek a Gossip Girlt fogják megjelölni annak az „influenszerkornak” a kezdeteként, amiben most élünk. Csak gondolj vissza a 2000-es évek közepére (vagy ha a Z generációhoz tartozol, akkor csak csinálj úgy, mintha), amikor Blair Waldorf, Serena van der Woodsen és az Upper East Side többi abszurd nevű lakója már rég azt csinálták, amit mi most – csodás képet festettek a „tökéletes” életükről a környezetük előtt. Kiöltöztek, buliztak, és végigmosolyogták a méregdrága fogászati kezeléseknek köszönhető hibátlan fogsorukkal a megcsalási botrányokat, barátságok végét és családi drámákat. (Miközben a valóságban komplett oldalak foglalkoztak a neten a karakterek outfitjeivel és az emberek ellepték azokat a menő helyeket, amiket a képernyőn láttak.

És Pletykacica, a mindentudó blogger, aki a sorozat hősei után kémkedett és még őrültebb magasságokba lökte a sztorit, végig ott volt, hogy megszállottan közvetítsen mindenről. A fotói a Constance Billard és St. Jude tanulóiról frissen vártak mindenkit, hogy kiélje magát rajtuk keresztül, vagy utálkozva végig görgesse őket. De sokkal több volt ő egyszerű bulitudósítónál – ledöntötte az egész filterezett látszatot és megmutatta a világnak, mi is folyik a színfalak mögött. Gyakorlatilag azt is mondhatnánk, hogy Pletykacica volt a prototípusa annak a kultúrának, amiben ma élünk: amikor a politikusokat, celebeket, influenszereket és bárkit, akinek népszerűtlen véleménye van, azt kíméletlenül felelősségre vonják.

Gossip Girl

Fotó: Ben Watts. (balról jobbra) Tavi Gevinson: Bibhu Mohapatra ruha, Chanel fülbevaló. Jordan Alexander: Bibhu Mohapatra ruha, Retrofête fülbevaló (a bal oldalon), Susan Foster Jewelry fülbevaló (a jobb oldalon). Whitney Peak: Area blézer, Nickho Rey fülbevaló, Kenneth Jay Lane gyűrű. Eli Brown: Emporio Armani blézer, Saint Laurent by Anthony Vaccarello ing és nyaklánc. Zión Moreno: Dior ruha és bralette, Kenneth Jay Lane gyűrű. Emily Alyn Lind: Carolina Herrera ruha, Jimmy Choo magassarkú, Shay Jewelry fülbevaló. Evan Mock: Saint Laurent by Anthony Vaccarello ing, Bottega Veneta nadrág, Zoë Chicco nyaklánc, Roberto Coin nyaklánc medál és gyűrű (a bal oldalon, LuvMyJewelry (LMJ) gyűrűk (a három középső), Tom Wood gyűrű (a jobb oldalon). Savannah Smith: Alessandra Rich felső és szoknya, Aquazzura magassarkú, Susan Foster Jewelry karkötő és gyűrű (a bal oldalon), Tom Wood gyűrű (a jobb oldalon). Thomas Doherty: Saint Laurent by Anthony Vaccarello ing, Dior Men hosszú ujjú póló, Stone and Strand pearl nyaklánc, Zoë Chicco gold nyaklánc.

Bárcsak az eredeti blogger még akkor is köztünk lett volna, amikor tavaly novemberben kijöttek a most már híressé vált lesifotók az *új* Gossip Girl forgatásáról – vagyis a sorozatról, aminek július 8-án indult útjára az első hat része az HBO Maxon. Mert Kristen Bell hangja valószínűleg betört volna, megvesztegetett vagy megzsarolt volna bárkit, hogy bejusson a COVID-karanténban lévő és úgy általában megközelíthetetlen forgatásra és akkor már jóval hamarabb megtudtunk volna még több részletet a produkcióról.

Annyit már a premier előtt, az interjú készültekor is elárultak, hogy a történet abban az időben játszódik, amikor már mindenkit beoltottak a koronavírus ellen, újra hordhatunk rúzst, miközben összepréselődünk a metrókocsikban (nem mintha a Gossip Girl szereplői olyan sokat metróznának, de na). Ugyan Blair, Serena és a többiek nem térnek vissza, a 2.0 karaktereinek a világa egy olyan hely, ahol az elődjeik is léteznek és élik az életüket. Ja, és Pletykacica most már nemcsak egy egyszerű blogger,  hanem egy mindenre kiterjedő social média felület.

Emellett a szereplőket is ismerjük. Whitney Peak (aki a netflixes Sabrina hátborzongató kalandjaiban játszott korábban) alakítja Zoyát, a Dan Humphrey-hoz hasonló, kissé kívülálló idegenvezetőnket, aki elkalauzol bennünket ebben az olyan személyekből álló elvont világba, mint amilyen az Emily Alyn Lind által megformált Audrey is (őt a 2019 Ragyogás-folytatásból, az Álom doktorból ismerheted). Audrey egy elit diák a Constance-ban, akinek az édesanyja szabadidőruha-designer. Ő és Aki (a modell és gördeszkás Evan Mock) már ősidők óta egy pár és – tudsz követni? – a legjobb barátja a tini influenszer, Julien (Jordan Alexander, akit legutóbb a Facebook Watch Sacred Lies című sorozatában láthattál). Hozzájuk csatlakozik – nem, még nincs vége – a kissé züllött Max (a High Fidelity-ből és a Nagy Katalin, a kezdetekből is ismert Thomas Doherty), és a jólelkű, gazdag Obie (Eli Brown, a Pretty Little Liars: The Perfectionistsből). Ha bármiféle párhuzamot is akarnánk vonni a régi és az új szereplők között, akkor azt leginkább Chuck Bass és az újonc Max közt tehetnénk meg: folyton flörtölő srácok, akiknek akcentusuk van és imádnak bulizni. Thomas a romantikus jeleneteket firtató kérdésre – egészen konkrétan: „Max fiúkkal is fog kavarni?” – azt válaszolta, hogy „igen, lesznek meztelen pillanataim és igen, belemegyek mindenbe.”

Gossip Girl

Thomas Doherty (Fotó: Ben Watts, Aknvas dzseki, Dior Men ing, Tom Wood gyűrű.

A csoporthoz hozzátartozik még Luna (Zión Moreno a netflixes Control Z-ből), és Monet (Savannah Smith, akinek ez élete első szerepe). Mindketten amolyan eposzi kórustagok, de így is teljesen kidolgozott karakterek. (Zión például transznemű és a Control Z-ben is egy transz tinit játszott, ám azt nem árulta el, hogy Luna is transznemű lesz-e.) És végül (most már tényleg) Kate Keller, akit a divatbloggerből lett színésznő, Tavi Gevinson kelt életre.

A helyzet az, hogy Tavi tud egyet s mást erről az egész influenszeresdiről. Anno a Gossip Girl kritikusai újra meg újra feltették a kérdést, miszerint „Már elnézést, de kik ezek a középiskolások, akik divathetekre járnak és magazinokat szerkesztenek?”. A válasz pedig az, hogy Tavi. Tavi pontosan ezt csinálta. Csupán 12 évesen létrehozta a Style Rookie nevű blogját, amivel instant helyet kapott a divathetek első soraiban, divatlapoknak írhatott és menő márkák partnere lehetett. Amikor viszont ezt felhozom, Tavi csak megvonja a vállát. Milyen tinédzsernek nincs manapság valamilyen platformja? „Igazából bele sem gondoltam ebbe a párhuzamba, mert egyszerűen ez már nem számít olyan különösnek” – vallja be.

De bármennyire is legyen jártas az online világban, Tavi azért nem immunis a gonosz kommentekre. „Az egyik jelenetben, amiben rá kellett néznem a telefonomra, amin sorra jöttek a durva beszólások, azonnal úgy éreztem, mintha tőrt szúrtak volna a szívembe – meséli Travi. – Pedig tudtam, hogy ez csak egy kelléktelefon olyan kommentekkel, amik egy másik személynek szólnak, de ahogy kaotikusan, sorra érkeztek az újabb és újabb kommentek, rájöttem, hogy úgy hurcolom magammal a telóm, mintha semmi különös nem lenne ebben. Pedig valójában egy időzített bomba.”Gossip GirlTavi Gevinson (Fotó: Ben Watts. Victoria Beckham blúz, Dior Men navy és fehér póló, Mother farmer, State Property fülbevaló, Gucci nyaklánc, Stone and Strand gyűrű.

És semmi sem tud úgy robbanni, mint a jó öreg Instagram. Mielőtt még egyáltalán beválogatták volna a sorozatba, Eli csinált egy nagytakarítást a saját oldalán, hogy ezzel is felkészüljön arra, ami rá vár. „Kicsit olyan érzés, mintha gyászolnék. Mintha már nem hozzám és a barátaimhoz tartozna. Egy nyilvános fórummá vált, ahol az emberek elmondják, szerintük mit kéne posztolnom és milyen gyakran, és mindenről van a véleményük. Ez pedig eléggé eltávolít az egésztől.”

A kollégái hasonlóan vélekednek a rájuk irányuló hirtelen figyelemről. „Feleekkora felbolydulásra számítottam – idézte fel Savannah, mi történt, mikor egyre több és több fotó szivárgott ki a forgatásról. –  Én csak ülök otthon és tanulom a szöveget.  Néha elfelejtem, hogy ez konkrétan a Gossip Girl. Aztán olyan is van, hogy csak fekszem az ágyban, valami tök mást csinálok és egyszer csak arcon csap a felismerés.”

Ziónt a barátai már egy ideje elkezdték felkészíteni az elkerülhetetlen sztárságra. „Mindig kérdezgetik, hogy bírom majd azt a sok figyelmet, amikor olyan érzékeny vagyok. De szerintem csak úgy fogok tenni, mintha semmi sem változott volna és dolgozom tovább olyan alkotásokon, amik megszólítják az embereket. Meglátjuk, mi lesz.” Evan pedig ugyan aggódik, de azért optimista. Már amennyire. „Csak azt remélem, hogy ki tudok majd menni anélkül az ajtón, hogy megpróbálnának elrabolni, vagy valami” – mondja.

Viccet félretéve, a küszöbön álló hírnév témája súlyosan nyomja a nyilvánosságtól tartó szereplőgárda vállát – minden egyes beszélgetésben feljött, akármelyik Upper East Side-ival is ültem le. Mind átélték (vagy legalábbis hallottak róla), mi volt az eredeti GG-őrület idején 10 évvel ezelőtt, és emlékeznek a bokrokban rejtőzködő lesifotósokra, akik megpróbálták lencsevégre kapni a forgatást. És most, az okostelefonok idejében még nehezebb a helyzet azoknak, akik tényleg csak annyit szeretnének, hogy készüljön egy jó, szaftos tini szappanopera.

Gossip Girl

Fotó: Ben Watts, (fentről lefelé) Emily Alyn Lind: Germanier pulóver, Naeem Khan nadrág, Roger Vivier táska, Nickho Rey fülbevaló. Zión Moreno: Prabal Gurung ruha, Lizzie Fortunato fülbevaló, Kenneth Jay Lane gyűrű. Whitney Peak: Dior Men overál, Oseree bikini, Private Policy kardigán, Luv Aj fülbevaló.

Jordan számára, aki eredetileg Torontóból származik és nem árulja el, mennyi idős („13 és 45 év között bármennyinek nézhetnek”), az élet már most teljesen másmilyennek tűnik. „Nemrég azt mondta a nagypapám, hogy rajtam kívül nem ismer más híres embert. Szerintem soha semmi nem lesz rám nagyobb hatással ennél.”

Legalább a Constance Billard és a St. Jude új tanulói támaszkodhatnak majd egymásra, amikor lecsap a hírnév szörnye. Valóban szoros köztük a kapcsolat, nem csak azért, mert ez jót tesz a sorozat PR-jának. A kötődés pedig egyből kialakult: „Az első pillanattól fogva úgy éreztük, mintha már találkoztunk volna egy másik életünkben” – mondja Emily. Lehet, hogy az egész annak köszönhető, hogy egy rakás fiatal egyszerre lépi át az ismertség kapuját, de az is lehet, hogy csak azért alakult így, mert kénytelenek voltak egymás társaságában lenni a pandémia alatt.

Kőkemény szabályokat kellett betartaniuk a járvány miatt, ezért ironikus módon a kollégákból lett legjobb barátok több időt töltenek együtt a forgatáson kívül, mint a kamerák előtt. Ha megnézed az Instagram oldalaikat, láthatod, hogy minden idejüket együtt töltik New York City utcáin.

Így akkor is együtt voltak, amikor senki nem mehetett haza hálaadásra, a program értelmi szerzője pedig Emily volt. „Úgy döntöttem, összeszedek mindenkit, közösen eltöltjük a hétvégét, lazítunk kicsit és szórakozunk” – emlékszik vissza. Kibérelt egy nyaralót és az egész stáb beszállt a szervezésbe. Thomas, a kevés 25 év felettiek egyike furgont bérelt [Amerikában a kisbusz bérlésének korhatára 25 év – a szerk.], amit ő is vezetett, miközben Paul Simon-dalok szóltak.

„Ez volt életem legjobb hálaadása” – jelenti ki Zión, aki a híres enchiladájával járult hozzá az eseményhez.  Még közelebb kerültek egymáshoz a hétvége során, miközben kifestették Thomas körmeit,  a birtokon lévő lovakkal és kecskékkel bandáztak, vagy jakuzziztak. Ez utóbbit ellentétben azzal, ahogy az HBO Max Gossip Girljében történne, fürdőruhában.

Kötődés nélkül sokkal nehezebb lett volna a meló Evan számára, akinek ez volt élete első munkája, és nem is volt benne biztos, hogy egyáltalán akar-e színészkedni. Csakhogy a sorozat showrunnere, Josh Safran megkörnyékezte őt a meghallgatás lehetőségével, miután Evan egyik modell fotóját használta Aki karakterének inspirációjaként. „Nagyon sokat hezitáltam, nem tudtam, mit tegyek. De amikor az első nap a Met lépcsőin forgattunk, mindenki azonnal befogadott és könnyen feloldódtam” – magyarázza. Mondjuk nyilván az sem ártott, hogy amúgy meglehetősen jól megy neki a dolog. „Nem próbál meg színész lenni – magyarázza Emily. – Nem tanulta soha, egyszerűen természetes ösztöne van a dologhoz.” Ennek ellenére Evan kitart amellett, hogy „csak akkor fogom elhinni ezt az egészet, ha látom a kész anyagot.”

Gossip Girl

Eli Brown (Fotó: Ben Watts. Saint Laurent by Anthony Vaccarello kabát és nyaklánc, Bode ing, A.P.C. farmer, LuvMyJewelry (LMJ) gyűrű.)

Zión pedig úgy élte meg a sorozatot, mint a kamasz éveinek átírása. „Az igazi gimi sosem jó móka – állítja. – De ez…! Ugye csak viccelsz?! A legmenőbb ruhákban járhatok, szuper cool emberekkel tölthetem az időm és eljátszhatom ezt az őrült elitista, teljesen más világban élő gyerekekről szóló fantáziát.”

Mert hát legyünk őszinték: mi jobb annál, amolyan sültkrumplit-venni-hazafelé-egy-buli-után-módon, mint a felső tízezer küzdelmeit nézni? És senki nem szállította jobban a nagybetűs DRÁMÁT, mint az eredeti Gossip Girl. A sorozat, ami visszahozta Chuck apját és anyját a halálból (az apja csak eljátszotta a halálát, az anyja meg…az hosszú történet). És arra emlékszel, amikor Blair hozzáment Monaco hercegéhez, majd elvált tőle – mindezt még azelőtt, hogy lediplomázott volna?

Talán ez az amerikai álom vonzerejének csúcsa: megmutatja, milyen lenne az életünk, ha egyszer ránk kerülne a sor. Vagy talán pont az ellenkezője: azt akarjuk látni, hogy tök mindegy, milyen gazdag vagy, nem lehet minden problémát pénzzel megoldani. Ugyanúgy letartóztathatnak, függővé válhatsz vagy elárulhatnak. Mert a gazdagok pont olyanok, mint mi, csak luxuslakásban élnek, szebb ruhákat hordanak és nincs a nyakukban diákhitel, amit épphogy vissza tudnak fizetni.

De a dolgok mostanra kicsit megváltoztak. Az első GG epizód óta eltelt 8 évben a társadalmi tudatosság jelenlétére legalább annyira számíthatunk, mint arra, hogy Blair hajráffal dobja fel a frizuráját. Manapság már nem elég csak a dúsgazdag tinik életét bemutatni, kell mellé, ahogy Jordan fogalmaz, a kérdés: „Mit jelent valójában, hogy ennyi mindened van – tényleg ez jelenti az igazi boldogságot?”.

„Ha a régi szériát nézed, az egyik legszórakoztatóbb aspektusa, hogy rajtuk keresztül átélhetjük, milyen érzés privilegizált helyzetben lévő tinédzsernek lenni, aki büntetlenül megtehet bármit – teszi hozzá Tavi. – De ebben a sorozatban kimondottan kritikusak vagyunk az osztályrendszerrel szemben, ami nekem nagyon bejön.”

Van még egy ennél sokkal nyilvánvalóbb változás is. Csak nézd meg ezeket a képeket és azonnal leesik: a 2021-es Gossip Girl szereplői lenyűgözően sokszínűek. Safran, a showrunner, aki 111 epizódot írt az első körben, úgy érezte, hogy a mostani egy lehetőség arra, hogy kijavítsa a múlt hibáit. „Több, mint elég sorozat van, aminek fehérek vannak a fókuszában – mondja. – Én magam egy mexikói férfihoz mentem hozzá és meleg vagyok. A világom nem kizárólag fehér. Senkié sem az.”

A reprezentáció nagyon fontos – ért egyet Safrannal Whitney, aki Ugandában született, de Vancouver közelében nőtt fel, jelenleg pedig Brooklynban lakik az édesanyjával, akinek maradnia kell, amíg a 17 éves Whitney nem tölti be a 18-at. „Szeretném, ha minden gender, minden rassz, éljen is a világ bármely pontján azt érezné, miközben ezt a sorozatot nézi, hogy »igen, az a valaki úgy néz ki, mint én, de nem egy sztereotip verziója annak, aki vagyok.«” 

A Los Angeles-i születésű Savannah pedig egyetlen dologban fogalmazza meg a sorozat diverzitásának fontosságát. „Közelség. Egy göndörhajú, fekete kislány számára nélkülözhetetlen, hogy megismerjen olyan hatalmon lévő személyeket, akik hasonlítanak rá. Azoknak a gyerekeknek pedig, akik a külvárosban élnek, vagy akiknek nincsenek fekete vagy úgy általában nem-fehér barátai, hogy lássák, milyenek is vagyunk valójában. Szerintem ez nagyban változtathat a dolgokon. Talán nem tanítanak ilyesmit nekik otthon, de nézik a Gossip Girlt, ami közelebb viszi hozzájuk a témát. Hát mennyire fantasztikus ez?” Emily szerint nagyon. „Igazi emberekként láthatjuk ezeket a karaktereket, nem az identitásuk határozza meg őket. Rendkívül lényeges, hogy ezt normalizáljuk” – fejti ki.

Persze, nyilván egy csillogóan őrült tini szappanoperáról beszélgetünk, ami olyan habos mint a TikTok kedvenc dalgona kávéja, és nem az Élősködők 2-ről. (Bár tény, hogy egy pincébe zárt család pont egy olyan cselekményszál, ami simán elférne a Gossip Girlben is.) De épp ez az új és továbbfejlesztett Gossip Girl zsenialitása. Megvannak a zűrös kavarások, a ragyogó divatbemutatók és szó szerint hihetetlen cliffhangerek anélkül, hogy közben azon kéne aggódnunk: problematikus-e az új kedvencünk.

Eredeti szöveg: Brian Moylan
Fordította: Rakita Vivien
Fotó: Ben Watts
Styling: Eric Daman
Graffiti: Trevor Andrew
Haj: Jennifer Johnson, Valerie Gladstone, Geo Hennings és Erin Lunsford
Smink: Amy Tagliamonti, Rachel Pagani, Danielle Terry és Regina de Lemos
Kellékek: Zachary Kinsella
Gyártás: Crawford & Co Productions

Ásd bele magad a kedvenc sorozataid világába:

Címkék: Gossip Girl gossip girl folytatás gossip girl reboot hbo max interjú portré új gossip girl új sorozat

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Divat

Katalin hercegné egyszerűen elbűvölő volt ebben a hófehér ruhában

Katalin hercegné egyszerűen elbűvölő volt ebben a hófehér ruhában

Bármit is tesz, bármit is vesz fel, Katalin hercegné egyszerűen képtelen hibázni, és erre legújabb ruhaválasztása is tökéletes példa.

Javul az idő, mutatjuk, hogy öltözz fel

Picit kezd melegedni az idő, érdemes az outfitedet is ehhez igazán.

Kristen Stewart a laza elegancia hercegnője: Inspirálódj a legemlékezetesebb nadrágkosztümjeiből

Beletelt pár évbe, de Kristen Stewart végre maga mögött hagyhatta az Edward Cullenbe halálosan szerelmes Bella karakterét és immár Diana képben bizonyít a vásznon a Spencer című filmben. Sőt, mára a stílusa is sokat fejlődött! Mutatjuk a legmenőbb szettjeit...

Azonnal ki kell próbálnod Katalin hercegné divat trükkjét!

Nem kell, hogy annyi ruhád legyen, mint egy hercegnőnek, ha olyan ügyesen lavírozol a stílusok között és kombinálod az alapdarabokat, mint Katalin hercegné! Nézd csak meg közelebbről a legutóbbi varázslatát!

Készülj fel, ma leszakad az ég

Igen, a mai abszolút esernyőért kiáltó időjárás lesz, mutatjuk a részleteket.

Felszabadító, bátor és vagány – Összegyűjtöttük Billy Porter legemlékezetesebb divatpillanatait!

Billy Porter három évvel ezelőtt egyetlen szettel forradalmasította a férfi divatot a vörös szőnyeges eseményeken, azóta pedig csak tovább pusztítja a toxikus maszkulinitást az öltözködés segítségével.

Divatrajongók, figyelem, erre már mind nagyon vártatok!

Romantikus vagy, természetrajongó, állatbarát vagy film-fan? Valakibe épp nagyon szerelmes, esetleg a hobbidért dobog a szíved? Fejezd ki az ékszereiddel, ki vagy és merre tart az életed, és élvezd, ahogy egyedi kiegészítőket hozol létre a Pandora Moments kollekcióval.

Eljött a pihe-puha kabátok ideje

Az idő végre eléggé lehűlt ahhoz, hogy ismét a legpuhább kabátod melegítsen fel.

6 vastag és látványos pulóver, ha még nincs kedved a kabáthoz

Sajnos muszáj már rétegesen öltözködni, de a kabát még simán kibekkelhető: egyszerűen váltsd fel egy vastag pulcsival!

Csak úgy hemzsegett a ronda ruhákban az idei Emmy-gála

Gyönyörű győzelmek, de annál csúnyább ruhák jellemezték az idei Emmy-gálát. Lássuk azokat, akik még a rondasági versenyt is sikeresen megnyerték!

Durván lehűl a levegő, öltözz eszerint

20 fok alá esik a hőmérséklet, úgyhogy ideje lesz kabátba bújnod.

Álomszép őszi kiegészítők 5000 Ft alatt

Már bőven benne járunk az őszben, de annyira azért nem, hogy késő lenne most beszerezni a legszuperebb kiegészítőket az évszakra. Szerintünk az alábbi darabokat imádni fogod.

6 menő pulcsi, ha imádod Diana hercegnő stílusát

Diana hercegnő igazi divatikon volt, a pulcsikat különösen szerette. Most pedig, hogy végre ősz van, te is megidézheted a stílusát. Mutatjuk, milyen pulóverek közül érdemes válogatnod!