Életmentő tippek a NAGY őszi gardróbrendszerezéshez

Nem akarunk klisések lenni, de tényleg nyakunkon az ősz, úgyhogy nagyon is ideje, hogy végre átnézd a gardróbodat! Nem a levegőbe beszélünk, olyan kézzelfogható tippeket hoztunk, amikkel hosszútávon rendet tarthatsz a ruháid között.

Életmentő tippek a NAGY őszi gardróbrendszerezéshez

Tedd fel a kezed, ha a nyári ruháid már javában keverednek az ősziekkel és a gardróbodban beköszöntött az őskáosz! Pontosan tudjuk, hogy mit érzel, ez az átmeneti időszak a legrosszabbat hozza elő még a legrendszeretőbb emberből is, de mivel az időjárás most már azért kezdi a hűvösebb oldalát is megmutatni, nyugodtan nekiláthatsz a gardróbrendszerezésnek. 

Elő mindennel IS! 

Ha jó munkát akarsz végezni, az első dolog az legyen, hogy kipakolod az összes ruhádat és három halmot csinálsz: az első halomba kerüljenek azok, amik maradnak, a másodikba menjenek az adományozható darabok, a harmadikba pedig az, amit már nem lehet tovább adni. Nyugi, tudjuk, hogy első ránézésre úgy fest majd a dolog, mintha legalábbis bomba robbant volna a lakásban, viszont így mindent látni fogsz egyben, ami megkönnyíti a szelektálást. 

Rögtön itt jegyeznénk meg, bármennyire is csábító egy negyedik, hátha még felveszem kupacot létrehozni, ne tedd. Ha nehezen tudsz dönteni egy-egy darab sorsát illetően, akkor tedd fel magadnak a kérdést: hordtam az előző szezonban? Ha nem, akkor búcsúzz el tőle, és dobd a második vagy harmadik kupacba, ha néhányszor igen, akkor pedig vesd össze, mivel tudod kombinálni a megmaradt holmik közül és ezután hozz ítéletet. 

Büszke lehetsz, a legnehezebb részén már túl vagy! Tedd egy-egy nagy zsákba a kiselejtezett ruhákat, és keress nekik új gazdát. Első körben kérdezd meg a barátnőidet, hogy van-e olyan, amit szívesen hordanának, mert simán lehet, hogy némelyik új életet kezdhet náluk. Ami viszont megmaradt, azt adományozd el, sokan örülnének neki.  Fontos, hogy mindig csak tiszta, tényleg még hordható ruhákat adj le, kopott, foltos, az otthonra még jó lehet darabok nem tartoznak ide. Magadból indulj ki, te szívesen felvennél ilyet? Na, pont ezért ne tegyél ehhez hasonló darabokat az adományok közé. 

Hol tudsz ruhákat leadni? 

  • A nagy bevásárlóközpontok parkolójában lévő kihelyezett konténerekben.  
  • Adománygyűjtő szervezetek központjaiban és hajléktalanszállókon. 
  • A H&M ruhagyűjtő programjánál is érdeklődhetsz. 
Lány cipőkkel

Fotó: Getty Images/DeanDrobot

A rendszerezés indul

Most, hogy már csak az a kupac maradt hátra, amit megtartasz, újabb halmokra lesz szükség: az elsőbe tedd azokat, amik elöl maradnak az őszi-téli szezonra, a másodikba menjenek azok, amik tipikusan nyári-tavaszi cuccok, az utolsóba pedig kerüljenek az alkalmi holmik.  

Mivel a legtöbbünknek nincs akkora gardróbja, mint Carrie Bradshawnak (egész pontosan jó, ha egy szekrénnyel beérhetjük), ezért a ruhák elcsomagolásánál nagyon fontos az optimális helykihasználás. Nyugi, nem kell mérnöki tudásra szert tenned ehhez, de az biztos, hogy néhány vákuumozható tasak nagy segítségedre lesz a pakolásban. Mivel ezekből ki tudod szívni a felesleges levegőt, ezért feleakkorára zsugorodnak, mint az eredeti méretük, így sokkal jobban lehet velük tervezni és sokkal többet tudsz belőlük elcsomagolni. Ami a második halomba ment, az kerüljön ezekbe, és egy porszívóval szívd ki belőlük a levegőt. Ezután mehetnek a szekrény alsó, vagy felső részébe, ami egyébként sincs használatban. Igen, egy picit talán gyűröttebbek lesznek ebben a ruhák, mintha csak bedobozolnád őket, de egy öblítés úgyis rájuk fér, amikor ismét használatba kerülnek és az megoldja a problémát. 

Gardróbrendszerezés

Fotó: Ikea, Bonami, Jysk

Az alkalmi ruháid, ahogyan a nevükből is adódik, nem feltétlenül a mindennapi gardrób részei, ezért ezeket is érdemes úgy elcsomagolnod, hogy azért kéznél legyenek, ha mégis szükség van rájuk, de egyébként ne foglalják el a szekrényed felét. Egy papír vagy műanyag doboz jó választás, ezekbe hajtogasd bele őket, és a szekrény aljába csúsztasd be a dobozt. Itt nem sok vizet zavar, de könnyen hozzáférhető, ha kell. 

Gardróbrendszerezés

Fotó: Mömax, Obi, Ikea

Egyetlen ruhahalom maradt hátra: amit aktuálisan viselni szeretnél az elkövetkezendő hónapokban. Mutatjuk, hogy itt mire érdemes figyelni! 

Számolj az átmenti időszakra is 

Nyilván nem vagy jós, aki pontosan meg tudja mondani, milyen lesz néhány hónap múlva az időjárás, de a ruhatáradat mindig úgy rendszerezd, hogy legyen benne átmenet. Jó példa erre a mostani indián nyár. A kánikularuháidat már nem fogod felvenni, ezért ezek mennek a vákuumba, de egy maxiszoknya még simán belefér egy cuki farmerdzsekis lookkal, szóval hagyj kint egy-egy olyan darabot, amit még most, vagy már a tavasz beköszöntével úgy tudsz viselni, hogy ne kelljen érte felforgatni mindent. 

Állítsd és ne fektesd 

Marie Kondo nevét valószínűleg ismered, az ő nagyon is praktikus stratégiája, hogy a ruhákat állítva kell elhelyezni a fiókokban. Ez azért hasznos, mert így egyetlen darab sem kerül egy stóc aljára, hogy aztán az örök feledés homályába merüljön. Nem, itt minden ruhád egyforma prioritást kap, ráadásul sokkal inkább átláthatóvá válik az egész repertoár, megkönnyítve ezzel a reggeli kétségbeesett tanácstalanságot a szekrényt kinyitva. Hogy pontosan hogyan kell ahhoz hajtogatni, hogy a ruhák megálljanak, itt egy nagyon hasznos videó:

Csoportosíts 

Ruhadarab, gyakoriság és szín szerint is! Ez megint csak az átláthatóságot szolgálja, hogy könnyebben tájékozódj a cuccaid között. Vedd előre azokat, amiket gyakrabban viselsz, tedd külön a különböző típusú ruhákat, és a színeket is nézd meg. Mindegy, hogy akasztós, polcos vagy fiókos megoldásról van szó, mindig vedd figyelembe a legkényelmesebb és leghasznosabb elrendezést. Az ezekhez hasonló kiegészítőkkel sokat tehetsz a rendszer megtartásáért. 

Gardróbrendszerezés

Fotó: Bonami, Ikea

Mondj igent a ruhára tudatosan

A csoportosításból rögtön adódik, hogy fel tudod mérni, mi az, amire esetleg szükséged van. Így nem az lesz, mint amikor éhesen beszabadulsz a pékségbe, hanem tudatosan, a megfelelő darabok megválasztásával tudod kiegészíteni a szekrény tartalmát az őszi szezon kedvenceivel. 

Vizsgáld meg az alapdarabokat 

Évről évre nem árt felülvizsgálni, hogy az alapdarabjaid nem szorulnak-e felújításra vagy cserére. Ha a kedvenc fehér hosszú ujjú pólód hónaljban már sárga, és semmivel nem lehet kivenni a foltot, akkor megérett a cserére – nyilván ez kukába megy, nem az adományok között végzi. De ugyanez a helyzet azzal a fekete szövet kabáttal is, amiről már nem lehet észrevétlenül leszedni a bolyhokat és ami fenék részen már gyanúsan elvékonyodott. Ha most csekkolod őket, nem fog meglepetés érni, amikor tényleges viselnéd is bármelyiket. 

Hogy a cipőd sokáig veled legyen 

Amikor a cipőidet teszed el, mindig ügyelj rá, hogy tiszták legyenek és a kell, az orrukat is tömd ki újságpapírral, hogy ne veszítsék formájukat, amíg a szekrényben állnak. Ezzel akár plusz évekkel is növelheted az élettartamukat. Ugyanolyan alapossággal gondozd őket, mintha a ruháidról lenne szó, mert meghálálják. 

Folyamatos odafigyelés

Az első hetek rendszerét általában hamar felváltja a rendezetlenség, ami a kapkodásból, sietségből adódik. Ne halogass azzal a felkiáltással, hogy majd megcsinálod! Ahogy Viszkok Fruzsitól megtanultuk, 1-2 percnél nem tart tovább egyetlen holmit sem a helyére tenni, szóval ha a ruhák begyűrése helyett ügyesen visszahajtogatnád őket, akkor elkerülhetnéd azt az őskáoszt, ahonnan az egész kiindult.

Divat-és stílusrajongóknak kötelező:

Bátran mutasd meg minden énedet! (x)

A személyiséged egyedi, színes és sokoldalú – érthető, ha nem kötsz kompromisszumokat abban, hogy hogy fejezed ki magad. A Pandora ME megújult, kifejezetten fiatalokra szabott és kibővült kollekciójával nem kell megalkudnod: az egyedi, vagány és feltűnő ékszerek minden eddiginél több lehetőséget adnak arra, hogy megmutasd kreativitásod a világnak és folyamatosan megújítsd a stílusod!

Még több

Divat