Státusszimbólum vagy túlhájpolt jelenség? Minden, amit tudnod kell a Birkin-táskáról

Nehéz táskának nevezni egy olyan kiegészítőt, ami alaphangon is több, mint 3 millióba kerül és csak a legtehetősebbek juthatnak hozzá. A Birkin egy életstílus, ami együtt jár egy bizonyos státusszal is.

Státusszimbólum vagy túlhájpolt jelenség? Minden, amit tudnod kell a Birkin-táskáról

A Birkin-táska eredettörténete egy teljesen átlagos repülőúttal kezdődött, ami alatt Jane Birkin, 70’-es és 80’-as évek klasszikus kultmozijainak ünnepelt színésznője arról panaszkodott a mellette ülőnek, hogy nem talál olyan táskát, ami az igényeinek megfelelne. A színésznő a hétvégi kiruccanásukra keresett egy strapabíró darabot, amibe minden cucca, még a gyerek cumisüvege is belefér, újdonsült anyukaként ugyanis nem talált praktikus méretű retikült magának. Eddig egy nagyon béna romkom bevezetője is lehetne, csakhogy a mellette ülő férfi Jean-Louis Dumas, a Hermès vezérigazgatója volt, aki figyelmesen itta új múzsája szavait. 

A színésznő pontosan leírta, szerinte mit kellene tudnia az álomtáskának, de sejtelme sem volt arról, hogy a hallgatósága nem egy átlagos utas, a sztori szerint a tervező szuperhősöket megszégyenítő módon titkolta a személyazonosságát, de amint a gép leszállt, máris felskiccelte a terveket egy korábbi Hermès minta alapján, nem sokkal később pedig el is küldte a prototípust Jane-nek, amibe, igen, még cumisüveg tartó is került. 

A színésznő még csak tudatában sem volt annak, hogy egyetlen repülőút alatt divatforradalmat indít el, azzal pedig pláne nem számolt, hogy a nevét viselő Birkin-táska ilyen ikonikus darabbá válik.  

Ez nem táska, ez Birkin 

Jane Birkin imádta az új táskáját, hosszú éveken át hordta a darabot, így a 90’-es évekre már akkora kultusz alakult ki körülötte, akárcsak a Chanel klasszikus kosztümje, a Burberry jól ismert ballon kabátja vagy éppen a Louboutin magas sarkú cipői körül: a Birkin egyet jelentett a luxussal és a státusszal. Megvan az a jelenet, amikor Samantha a Szex és New Yorkban kiszúrja a kirakatban a táskát? Hiába mondja neki Carrie, hogy ez még csak nem is az ő stílusa, Samantha rávágja, hogy őt nem a stílusa érdekli, hanem az üzenete: ha egy ilyen táskával mászkálsz, az azt jelenti, nyerő vagy – hangzik el a szájából, ami tökéletes visszacsatolást ad arról, hogy mit is jelent pontosan Birkin-táska tulajdonosnak lenni. A Birkin maga a luxus életérzés a high fashion világában.  

Birkin-táska

Az új generáció tagja: az oversized Birkin, ami még több cuccot nyel el, mint az elődjei (Fotó: Getty Images/Christian Vierig)

A rajongók éveket vártak arra, hogy boldog Birkin-birtokossá váljanak. Már a várólistára felkerülni önmagában óriási megtiszteltetésnek számított, de ha a kezükbe foghatták az ikonikus darabot, az azt jelentette, hogy tagjai lettek egy nagyon exkluzív klubnak – és ki ne vágyna erre? 

Nem számított, hogy az ára 4-5 ezer dollár körül mozgott (egy alapdarabnak), az elhivatott rajongók és gyűjtők akár ennek a többszörösét is képesek voltak kifizetni azért, hogy megszerezzék az áhított kiegészítőt. Annyira nagy volt rá a kereslet, hogy évente 14%-ot (!!!) emelkedett a táskák ára, ez az oka annak, hogy ma, a legolcsóbb darab is – most kapaszkodj meg – 3,3 millió forintba kerül. És ez csak a kezdet, 2020-ban volt olyan táska, ami több mint 1 milliárd forintba került, és nem csak az újak, a már használt darabok is elképesztő árakon cserélnek gazdát. 

Jó, jó, de mitől ilyen drága? 

Jean-Louis Dumas nem bízta a véletlenre a táska minőségét, csakis a legmagasabb minőségű állatbőröket használta már a kezdetektől. A marhabőr alapot gyakran kígyó-, strucc-, és krokodilbőr felhasználásával is kiegészítette – utóbbi miatt 2015-ben egyébként a PETA betámadta a márkát, mondván, hogy az állatokat nem etikus körülmények között tartják fogva, ezért Jane Birkin arra kérte a Hermèst, hogy ehhez a verzióhoz ne használják az ő nevét. De még emiatt sem esett csorba a Birkin hírnevén.  

A táskák egyedileg, kézzel készülnek nagyon szigorú protokoll alapján, ezért az elkészítésük legalább 18 órát vesz igénybe, ha arannyal vagy gyémánttal díszített fazonról, netán egyedileg színezett bőrről van szó, akár 48 órára is rúghat egy-egy darab elkészítése. Ha ehhez hozzászámolod, hogy csak limitált kiadásban gyártják őket, máris értheted, hogy ez tényleg nem egy átlagos holmi, a minőséget és a márkát meg kell fizetni – persze ez önmagában még mindig nem magyarázza meg, hogy miért kerül ilyen irdatlanul sokba. 

Birkin-táska

A 30-as kollekciós darabjait szándékosan kisebbre tervezték, hogy azoknak is kedvezzenek, akik ekkora mérettel is kiegyeznek (Fotó: Getty Images/Christian Vierig)

Reklám nélkül a csúcsra 

A Birkin-jelenség úgy nőtt ki a semmiből, hogy soha, semmilyen direkt reklámot nem kapott, a Hermés nem fizetett azért, hogy plakátokon, hirdetésekben jelenjen meg, egyszerűen azzal, hogy látszólag elérhetetlenné tette a táskát, megcsinálta a maga promóját. Olyan lett, mint a divat Szent Grálja, megfoghatatlan és kultikus, egy olyan életstílus tárgyi megtestesítője, ami valami sokkal jobbat, tehetősebbet, rangosabbat ígér. Túlhájpolt? Nem kicsit. Mégis az a fajta státusszimbólum, ami bizonyos felsőbb körökben azt jelenti, hogy vagy valaki. Név szerint Victoria Bechkham, Sarah Jessica Parker, Jennifer Lopez, Cardi B és igen, névadója, Jane Birkin is az exkluzív kemény maghoz tartozik, hogy csak néhányukat említsük. Ez nem az a táska, amiért csak úgy beugrasz a plázába. Ahhoz, hogy megkaparints egyet, jelezni kell a vásárlási szándékod azoknak az ötcsillagos boltoknak az egyikében, ahol elérhető, és ők értesítenek, ha érte lehet menni. Szerencsére várólista már nincsen, de a Birkin még mindig a táskák Rolls Royce-a, a nagybetűs HANDBAG, amibe, igen, még a cumisüveg is belefér, ha arra van szükség. A gyémánt után ő a nők legjobb barátja.

Forrás: hermes.com, businessinsider.com, Wikipédia/Birkin bag, scmp.com

Divatrajongóknak kötelező:

Bátran mutasd meg minden énedet! (x)

A személyiséged egyedi, színes és sokoldalú – érthető, ha nem kötsz kompromisszumokat abban, hogy hogy fejezed ki magad. A Pandora ME megújult, kifejezetten fiatalokra szabott és kibővült kollekciójával nem kell megalkudnod: az egyedi, vagány és feltűnő ékszerek minden eddiginél több lehetőséget adnak arra, hogy megmutasd kreativitásod a világnak és folyamatosan megújítsd a stílusod!

Még több

Divat