Miért ne hordhatna gyöngysort egy heteroszexuális férfi? – Divattal a toxikus maszkulinitás ellen

A nőkre és férfiakra egyaránt kiható toxikus maszkulinitás fogságából kitörni rendkívül nehéz feladat – ezt tanuljuk 2021-ben, amiben a divat lett az egyik legnagyobb segítségünk.

Miért ne hordhatna gyöngysort egy heteroszexuális férfi? – Divattal a toxikus maszkulinitás ellen

Mit jelent a férfiasság? A folyamatosan versengő, domináns alfahím az „igazi férfi”, aki soha nem kér segítséget, elnyomja az érzelmeit, sőt egyenesen agresszív? Ha minket kérdezel, biztosan nem. És ezzel a gender tanulmányok elméletírói is egyetértenek: nem véletlenül létezik a toxikus maszkulinitás kifejezése, ami a New York Times velős definíciója szerint „annak az eredménye, ha arra tanítjuk a fiúkat, hogy nem fejezhetik ki nyíltan az érzelmeiket, hogy »folyton keménynek« kell lenniük, és minden ettől eltérő viselkedés »nőiessé« és gyengévé teszi őket. (Nem, nem azt jelenti, hogy minden férfi természeténél fogva mérgező).”  

(Fun fact, hogy a toxikus maszkulinitás fogalma nem a nemi szerepeket kutatóktól, de még csak nem is a feministáktól származik, hanem attól az úgynevezett mitopoetikus férfimozgalomtól, ami a ’80-as ’90-es évek – szerintük – „elnőiesedett” férfiait nevezte így, és igyekeztek a vadonban megtartott törzsi rítusokkal visszavezetni őket a férfiasság gyökereihez. Igen, ezt hallva a mi arcunkra is kiült a WTF.)

Ezek a már elavult, mégis tradicionálisan maszkulin szerepek, amikbe belekényszerítjük a fiúkat és férfiakat, bizonyítottan mentális problémákhoz vezetnek – mint a depresszió, önértékelési zavar, függőség vagy öngyilkosság –, extrém esetekben pedig a bullying, az erőszakos viselkedés, a szexizmus és a homofóbia forrásává válnak.

Mérgező a szetted

A mérgező férfiasság számos helyen tetten érhető a hétköznapi életben is a munkahelyi egyenlőtlenségtől, a gyereknevelésen át (tényleg: mikor fogjuk végre elengedni a katonadolog-kifejezést?) egészen a divatig. Igen, az öltözködés az egyik olyan része a mindennapjainknak, amibe bele sem gondolunk, de átitatja a toxikus maszkulinitás. A (főleg) heteroszexuális férfiaknál figyelhető meg, hogy messziről kerülik az olyan kiegészítőket, szabásokat, anyagokat és stílusokat, amiket femininnek gondolnak a belső (talán még csak nem is tudatos) homofóbiától vezérelve.

A jelenség Hollywoodban is megszokott. Alapkelléke minden vörös szőnyeges eseménynek: a férfiak nagyrésze a „maszkulin” színeket, tompa árnyalatokat és a 100 éve változatlan szetteket részesíti előnyben. De a legtökéletesebb példa rá mégis a MET-gála, melyre a férfi sztárok többsége minden évben a témát teljességgel figyelmen kívül hagyva unalmas, fekete-fehér öltönyben jelenik meg. Ez pedig különösképpen feltűnő a mellettük pózóló nőket látva. Míg idén Brooklyn Beckham menyasszonya tökéletesen kimaxolta az amerikai divattörténelem-tematikáját, addig a srác pontosan ugyanúgy nézett ki, mint az estélyen résztvevő férfiak 99%-a. A 2019-es camp-évben Liam Hemsworth outfitjében a túlzás úgy jelent meg, hogy a szokásos fehér inget feketére cserélte, korábban pedig hasonlóan rúgott ki a hámból Ryan Reynolds (kék csokornyakkendővel) vagy John Legend (frakkban). Merész.

Toxikus maszkulinitás a divatban

Fotók: Getty Images/John Shearer, Mike Coppola, Larry Busacca

Divatforradalom

A divatot mindig is arra használták, hogy feszegessék a mindenkori tárdadalom határait. Legyen szó akár a feminizmus propagálásáról, a női testek felszabadításáról, vagy a meleg és leszbikus emberek közösségteremtő önkifejezéséről.

Ahogy azt Shaun Cole is megjegyzi a Fashion and Homosexuality című cikkében, a meleg férfiak például mindig is könnyebben engedték meg maguknak a kísérletezést az öltözködésben, és a 20. század megatározó tervezői is nagyrészt szexuális kisebbségekhez tartoztak Christian Diortól vagy Gianni Versacétől Jean-Paul Gaultierig. Ennek tudatában pedig talán nem is olyan meglepő, hogy a 21. századi hollywoodi férfidivat-forradalmának első hírnökei melegek voltak: a legnagyobb horderejű képviselője ennek egyértelműen Billy Porter és az ő félig báliruha félig öltöny szettje a 2019-es Oscar-gálán. De ott van még Ezra Miller, aki rendszeresen genderfluid szetteket választ, vagy a gyakran ruhában pózoló Jonathan Van Ness. Ők kezdték el valóban normalizálni a férfiak öltözködésébe lassan teljesen asszimilálódó feminin-vonalat – de tény, hogy az olyan elődjeik nélkül, mint Prince vagy David Bowie, nem itt tartanánk.

Toxikus maszkulinitás a divatban

Fotók: Getty Images/ Frazer Harrison, Pascal Le Segretain, John Shearer

Nélkülük nem léteznének azok a (publikus kapcsolataik alapján) heteroszexuális sztárok sem, mint A$AP Rocky, aki bevallottan manikűröshöz jár, hogy mindig hibátlanul legyenek lakkozva a körmei, a saját megfogalmazása szerint az idei MET-gálára „szexi apácának” öltözött Pete Davidson, vagy épp a toxikus maszkulinitás tökéletes ellentétéként számontartott Harry Styles. Mert hát, ha egyetlen olyan sztárt kellene mondanod, aki nem fél játszani a nemi szerepekkel a divatban, sőt, tradicionálisan női kiegészítőket és anyagokat visel (csipkét, gyöngyöket, magassarkút), akkor lefogadjunk, hogy egyből az ő neve fog beugrani: „Ő az új korszak arca, annak, ahogy egy férfi kinézhet” – mondta Harryről Alessandro Michele, a Gucci stylistja a Vogue címlapinterjújában, amiben az énekes egy fodros báliruhában fotózkodott.

Határok nélkül

Valóban, a férfias és nőies stílus között egyre inkább elmosódnak a határok úgy, hogy közben egyik nem sem szűnik meg kevésbé férfiasnak vagy nőiesnek lenni (láttuk már Zendayát öltönyben, szóval nincs is több hozzáfűznivalónk). Manapság pedig kezd megerősödni egy olyan új trend, aminek köze sincs a mérgező férfiassághoz: mind a vörös szőnyegen, mind a hétköznapokban visszaköszön a toxikus maszkulinitással dacoló, feminin stílus és a tény, hogy a férfiak egyre merészebben viszonyulnak a divathoz és elkezdtek merni kísérletezni.

A patriarchális társadalom macsóközpontúságával dacolva egyre élénkebb árnyalatok, különleges anyagok és bátor apró részletek jellemzik a férfidivatot. Joe Jonas pasztellszínű körömlakott hord, Jake Gyllenhaal rózsaszín öltönyben érkezett a Tony-díjkiosztóra, Timothée Chalamet csillogó ezüstben vett részt a Cannes-i Filmfesztiválon. A TikTokon pedig egyre több srác készít a gyöngyös nyakláncára, fülbevalójára, esetleg gyűrűkkel teli kezére fókuszáló videót, mert tudják: 2021-ben ezzel tudnak a leghamarabb a lányok (vagy fiúk!) for you page-ére kerülni.

Toxikus maszkulinitás a divatban

Fotók: Getty Images/Bruce Glikas, Samir Hussein, Instagram/@joejonas

Merülj el a divat világában:

Még több

Divat