Mégis hány ruhára van szükségünk? Sokkal kevesebbre, mint gondolnád

Gondolkodtál már azon valaha, hány ruhadarabra van szükséged, és ehhez képest mennyi van belőlük? Na és azon, hogy ennek ellenére miért érzed úgy, hogy már az összes létező kombinációt elsütötted? Beleástuk magunkat a kérdésbe, és találtunk néhány megdöbbentő érdekességet.

Mégis hány ruhára van szükségünk? Sokkal kevesebbre, mint gondolnád

Néhány napja arról beszélgettem egy nagyon kedves volt kolléganőmmel, mennyire változott meg alapjaiban az életünk, mióta a világjárványnak köszönhetően otthonról dolgozunk, majd automatikusan felmerült, ki, hol foglal helyet jelenleg a pizsama-mackó-farmer tengelyen. Valahol itt tudatosult bennem, hogy hónapok óta a tavaly év végén beszerzett kincstári, és minden másnál kényelmesebb mackónadrágjaim uralják a szettem déli részét. A folyamatosan bővülő pulcsigyűjteményemet igyekszem kihasználni, alul viszont tényleg csak három melegítőnadrágot használok rotációban, és nem kérek érte elnézést. A feleslegért viszont igen, miután a ruhatáram valószínűleg 70 százaléka nélkül is boldogan élnék, míg meg nem halnék, pláne az Óperencián túl, itt a home-office-ban. De vajon mégis mennyivel van több ruhánk, mint amennyi bőven elég lenne, és mennyi az a bőven elég?

Listavezető shoppingolók

2018-ban, tehát bőven a járvány előtt a Movinga nevű, költöztetéssel foglalkozó cég 20 országban, 18 ezer ember bevonásával járt utána a kérdésnek, hogy végül országonként rangsorolja, mennyi ruhánk van, és mennyit hordunk ebből valójában. A  résztvevőknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, a ruhatáruk hány százalékát nem viselték az elmúlt 12 hónapban, majd a kutatók ezt a vizsgálatban résztvevők által észlelt mennyiséget összehasonlították a háztartásokban gyűjtött adatokkal. Hogy kik lettek a ruhafelhalmozó csúcsragadozók a világtérképen?

Meglepetés: a belgák. Ők ugyanis úgy tippelték, hogy a ruhatáruk mindössze 26 százalékát nem használták ki az elmúlt évben, pedig valójában annak a 88 százalékáról van szó, vagyis 62 százalékos volt a tévhit-szintjük. Olaszországban 28 százalékra tippelték a kihasználatlan ruhák arányát, holott a felhalmozott ruhák 81 százalékát nem viselték az elmúlt egy évben, tehát 53 százalékos a tévhit-szintjük – ahogy egyébként Svájc is pont ennyire nézte be.

Az Amerikai Egyesült Államokban sem volt sokkal jobb a helyzet: úgy gondolták, a ruháik 43 százaléka hever feleslegesen az otthonaikban, pedig ennek majdnem a dupláját, 82 százalékot nem használtak ki valójában. Oroszországban saccolták meg a legpontosabban, mennyi a nem hordott ruhák aránya, mindössze 6 százalékot tévedtek.

 

Egy másik felmérésből (ClosetMaid) az derült ki, hogy egy átlagos amerikai nő (az átlagos alatt azt értsd, hogy nem Kardashian) szekrényében 103 ruhadarab lapul, melynek 21 százalékát alig használják, 12 százalékát még sosem viselték, 33 százaléka túl szűk, 24 százaléka túl bő, tulajdonosuk 10 százaléka pedig minden alkalommal lejön az életről, amikor kinyitja a ruhásszekrény ajtaját.

Sok(k) a jóból

A mennyi ruhára van szükség, és mi számít túlzásnak kérdés csak még izgalmasabbá, a válasz pedig döbbenetesebbé válik, ha mondjuk egy filmforgatásról beszélünk. Erre akkor döbbentem rá, amikor mini-kutatásom során rábukkantam néhány briliáns túlzásra. Egy olyan kaliberű Netflix-produkcióban, mint a Bridgerton első évada, egészen pontosan 7500 ruhadarabot halmoztak fel, ahol külön tételnek felelt meg egy-egy harisnya, alsószoknya vagy köpeny. Ennek ellenére így is brutálisan soknak tűnik az a 104 alkalom, amikor a sorozat hősnőjét alakító Phoebe Dynevor átöltözött – és ez csak egy szereplő a sok közül. 

Ehhez képest talán eltörpül Lady Gaga 9 szettje, amit olyan stílusosan sétáltatott meg idén augusztusban az MTV VMA-n, holott a legtöbb sztár egyetlen kreációval is bőven beéri.

Lady Gaga

Fotó: Getty Images / Kevin Winter/MTV VMAs 2020

Majdnem olyan volt, mint valami Lady Gaga tanulmány. A vörös szőnyeges megjelenés és a beszédek alatt viselt ruhái kifinomultabbak voltak, míg az előadást a 80-as évek és a pop punk ihlette. Meg akartuk mutatni Gaga teljes spektrumát, ő ugyanis nem írható le olyan könnyen, és ez az, amit a legjobban szeretek benne. Tud énekelni, táncolni, zongorázni, lehet klasszikus, avantgárd vagy utcai, és ezt mind meg akartuk mutatni.

– árulta el Nicola Formichetti, aki régóta áll már Lady Gaga ruhaválasztásai mögött. Arról sem ér megfeledkzedni, hogy az énekesnőnek fontos volt, hogy minél változatosabban adja a tudtunkra, a maszkviselés és a társadalmi távolságtartás igenis lehet szórakoztató, így a koncepció része volt a gyakori ruhacsere. „Nem kell unalmasnak és fullasztónak lennie a maszkviselésnek.” – magyarázza a divatszakember. 

Na de mi a helyzet akkor, amikor nem egy sorozatról vagy fontos üzenetet közvetítő fellépésről van szó, hanem egy esküvőről. És most nem Katalin hercegné vagy Meghan Markle dupla esküvői ruhájára gondolunk, sokkal inkább Diana hercegnő unokahúgának nyári esküvője jut eszünkbe, amin összesen 5 alkalommal öltözött át. És tekintve, hogy Lady Kitty Spencer a Dolce & Gabbana globális márkanagykövete, nyilván mindegyik darabot a luxusdivatház biztosította, a legfőbb inspirációs forrás pedig Anglia, Olaszország és Kitty virágmániája volt. Joggal merül fel a kérdés: vajon ki használt kit a nagy napon, és egy nem is olyan rejtett Dolce & Gabbana kampányról van szó, vagy rongyrázásnak feltüntetett ingyen ruhákról? 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kitty Spencer (@kitty.spencer) által megosztott bejegyzés

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kitty Spencer (@kitty.spencer) által megosztott bejegyzés

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kitty Spencer (@kitty.spencer) által megosztott bejegyzés

 

Indulj ki magadból

A tanulság: nem érdemes pont Hollywoodban keresni a választ a mégis mennyi ruha elegendő kérdésre, Lisey Barela divatszakember pedig leszögezi, jó már az elején elengedni a konkrét számot. „Annyira mások a preferenciáink! Szerintem mindenkinél más ez a szám, de úgy gondolom, hogy bizonyos alapismeretek segítenek, hogy megalapozhass egy pont elegendő darabszámú ruhatárat. Határozottan hiszek abban, hogy a kevesebb több, ha ruhatárról van szó. Vannak olyan darabjaim, amelyek már évek óta megvannak, és még mindig imádom őket.”  – mesélte a szakember a Well+Good című oldalnak. Ha sikerül megtalálnod a gardróbod legkisebb közös nevezőjét, akkor maximalizálhatod a stílusod, viszont minimalizálhatod azt a környezeti kárt, amit a ruháiddal okozol. Legkisebb közös nevező alatt pedig azokat a dolgokat értsd, melyek között helyet kapnak a személyes kedvenceid és néhány jól variálható, minőségi alapdarab is, mint pár klasszikus fehér póló, sötétkék blézer, vagy egy-egy kasmír pulóver. 

Véges számú ruha vs. végtelen lehetőség

Ha olyan típus vagy, mint én, akinek minden egyes app minden kis virtuális kosárkájában ott lapul egy-egy potenciális új ruhadarab, azért igenis hasznos, ha ennél pár fokkal konkrétabb infód is van az elégről. Ezért sem adtam fel, ami a konkrét számokat illeti, ahogy a Style Bee nevű blog szerzője, Lee sem: 10 x 10 challange nevű kezdeményezése pont ezért született. „Ez egy olyan gyakorlat, amit még 2015-ben hoztam létre egy 30 napos shopping-böjt után, hogy arra ösztönözzem magam, sokkal kreatívabban bánjak a ruhatárammal. A koncepció lényege, hogy egy 10 darabból álló mini kapszulakollekcióval dolgozz 10 napon át, folyamatosan új megjelenést teremtve, és ezzel együtt olyan stílusú szetteket is kipróbálva, amit egyébként soha nem próbálnál ki.” – magyarázza Lee a blogján.

Kihívását nem csak azoknak ajánlja, akik szeretnék visszafogni az impulzusvásárló énjüket, de azoknak is, akik bátrabban kísérleteznének a stílusukkal, szívesen tesztelnék a kreativitásukat, és extra kiadások nélkül állítanának össze vadiúj outfiteket. A 10 darabba beleszámítanak a felsők, a pulóverek, a nadrágok, a ruhák, a cipők és a kabátok, de az olyan kiegészítők, mint a kalapok, a táskák, a sálak, a kesztyűk és az ékszerek már nem. Ha a ruhatáradon gondolkodva ötleted sincs, hogyan vágj bele a kihívásba, Lee-nek van egy kezdőknek szánt opciója, ami 2 pár cipőből (egy magas sarkúból és egy lapos talpúból), 4 jól rétegezhető felsőből, melyek között van kardigán és testhez simuló, hosszú ujjú is, két ruhából és két nadrágból áll.

Mennyi ruhára van szükséged?

Fotó: Style Bee

Mennyi ruhára van szükséged?

Fotó: Style Bee

Mielőtt nekiállnál kiválasztani a 10 alapdarabot, fusd át a naptáradat, hogy alkalomhoz illő szetteket tudj összeállítani, majd adj magadnak 30 percet a válogatásra. Viszonylag kevés számú színpalettából dolgozz, de nem kell túlzott biztonsági játékra törekedned, és kizárólag semleges színekben gondolkodnod, jöhetnek a ragyogó árnyalatok és a printek is, persze szigorúan addig, amíg el tudod képzelni, hogy variáld őket egymással. Először válaszd ki a kedvenc alapdarabjaidat, majd adj hozzá 1-2 olyat is, amit szeretnél gyakrabban viselni. Így játékosan és kreatívan vetheted be végre az eddig kihasználatlan darabokat is, vagy győződhetsz meg róla, mi az, amitől tényleg érdemes megválnod, ezzel is közelebb kerülve ahhoz a legkisebb közös nevezőhöz, amire szükséged van. Jó gyakorlást!

Forrás: vogue.com, wellandgood.com, stylebee.ca, fashionuniteduk

Nem hagyunk magadra a gardróboddal:

Még több

Divat