Emlékezetes LMBTQ-divatpillanatok, melyek kicsit megváltoztatták a világot

Az LMBTQ-közösség erősen hat a divat folyására, mégis meglehetősen kevés szó esik erről a világban. Úgy döntöttünk, ideje ezen egy kicsit változtatni!

Emlékezetes LMBTQ-divatpillanatok, melyek kicsit megváltoztatták a világot

Tény, hogy rengeteg ikonikus divatpillanat nem létezne az LMBTQ-közösség hatása nélkül. Ha ők nem lennének, nem létezne a RuPaul’s Drag Race, Lady Gaga nem viselhetné a vagány szettjeit és sosem létezett volna Madonna csúcsos melltartója, amit  Jean-Paul Gaultier tervezett. Csakhogy bármekkora hatása is van a divat világára a queer kultúrának, nincsenek tele velük a magazinok. De szerintünk sokkal fontosabb ez annál, minthogy egy váll rándítással elintézzük, ezért úgy döntöttünk, megnézzük az utóbbi évek emlékezetes divatpillanatait – mert valahol el kell kezdeni. 

Billy Porter báliruhája az Oscaron

 

Emlékezetes LMBTQ divatpillanatok

Fotó: Dan MacMedan/Getty Images

 

Billy Porter Oscaros báliruhájáról már rengeteget beszéltünk, de nem lehet elégszer emlegetni: nem elég, hogy a színész ezzel örökre feltette magát a mainstream térképre, de egy huszárvágással csapott le a toxikus maszkulinitásra. Billy azóta is a gendersemleges, bevállalós ruhák vonalát képviseli, és több hollywoodi férfi sztár indult el a nyomdokaiban – már csak abból a szempontból is, hogy gyakrabban merik dobni az unalmas, fekete-fehér öltönyöket és nem félnek anyagban/színben/fazonban extrázni egy kicsit.

Nikkie De Jager LMBTQ történelem-leckéje

 

Emlékezetes LMBTQ divatpillanatok

Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images

 

Nikkie de Jager, akit talán inkább NikkiTutorials néven ismersz, Marsha P. Johnson transz aktivista előtt tisztelgett az idei MET-gálás ruhájával. Marsha a melegjogok egyik legmeghatározóbb képviselője volt és az egyik elindítója a Stonewall-lázadásnak, aminek következtében születtek meg az első melegjogi szervezetek Amerikában és úgy általában a világban. Marsha gyakran viselt virágkoszorúkat, főleg a genderét illető kérdésekre adott válaszul – ezt tükrözi (szó szerint) Nikkie fejdísze is.

Dan Levy szuperhős jelemeze

 

Emlékezetes LMBTQ divatpillanatok

Fotó: Taylor Hill/Getty Images

 

Szintén az idei MET-gálán jelent meg Dan Levy ebben az outfitben, ami egy meleg szuperhős jelmezét idézte a közepén két csókolózó férfival.„A gyűlölködő üzenetek helyett ünnepelni szerettük volna a queer szerelmet és a láthatóságot – olyan művészek előtt tisztelegve, mint David Wojnarovicz [akinek a munkájához hasonlóan lett Dan szettje tervezve – a szerk.], miközben a remény üzenetét közvetítjük” – írta Dan a ruhájáról az Instagramon.

Pierre Davis a New York-i divathéten

 

Emlékezetes LMBTQ divatpillanatok

Fotó: Noam Galai/Getty Images

 

Pierre Davis, a No Sesso designere volt 2019-ben az első transz nő tervező, aki hivatalosan is bemutathatta a kollekcióját a New York-i divathéten. A show-ra egyébként kizárólag nem-fehér, LMBTQ modelleket kért fel. A No Sesso (ami olaszul azt jelenti: nincs nem) egy 2015-ban alapított márka, ami nemtelen, innovatív szetteket tervez, olyanokat, amiket bárki hordhat, gendertől, testalkattól, mérettől, rassztól és identitástól függetlenül.

Ashish 2017-es pólói

 

Emlékezetes LMBTQ divatpillanatok

Fotó: Karyn Louise/Getty Images

 

Ashish Gupta a 2017-es őszi/téli kollekciójának fő eleme a csillogás volt és az olyan feliratok, mint „A szerelem nem ismer színeket” vagy a fent látható „Miért légy szomorú, amikor lehetsz meleg is!”. A bemutató célja a társadalmi előítéletek lerombolása és az elfogadásra való bátorítás volt.

Karl Lagerfeld utolsó couture kollekciója

 

Emlékezetes LMBTQ divatpillanatok

Fotó: Karl Prouse/Getty Images

 

A néhai Karl Lagerfeld utolsó couture kollekcióját a Chanel 2013 tavaszi/nyári bemutatóján debütálta és egyben ki is használta az alkalmat arra, hogy a melegjogokért kampányoljon. Ehhez csak két modellre volt szüksége (Ashleigh Goodra és Kati Nescherre), akiket menyasszonyi ruhában kéz a kézben küldött fel a kifutóra. A divatbemutató idején a melegházasság még Franciaországban is megosztó témának számított, ám az év végén a franciák elfogadták az azonos nemű párok házasságát legalizáló törvényt.

Forrás: Popsugar

Ismerj meg még több LMBTQ-ikont:

Még több

Divat