Mit gondolnak a franciák az Emily Párizsban ruháiról? Semmi jót

Emily egyszerre tűnik felturbózott Charlotte-nak és elszabadult Carrie-nek, a legnagyobb különbség viszont nem csak az, hogy 22 év különbséggel flangálnak a divat legnagyobb fővárosaiban, de Emily közben mindent megtesz, hogy franciának tűnjön – vagy mégsem? Na és mit szólnak a francia nők a ruhaválasztásaihoz?

Mit gondolnak a franciák az Emily Párizsban ruháiról? Semmi jót

Soha nem felejtem a férjem arcát/hangját, miközben épp az Emily Párizsban második évadán rágtuk át magunkat néhány napja, és a főhőst alakító Lily Collins újabb és újabb feltűnő összeállításokban jelent meg. És ezt hívhatjuk eklektikusnak, színesnek, túl soknak, annál is többnek, a férjemből mégis csak egy:

„Hogy néz ki már megint?”

szaladt ki. Próbáltam azzal nyugtatni, hogy ott van Camille, pihentesse kicsit rajta a szemét, amíg regenerálódik a retinája, miután egyáltalán nem hatotta meg az a gondolat, miszerint Emily, sőt a sorozat egyetlen női karaktere sem a férfiak kedvéért öltözik úgy, ahogy öltözik. De vajon mit szól Emily stílusához egy francia nő?

A Vogue újságírója, Marina Khorosh, aki nem mellesleg 3 évig élt Párizsban, soha nem tapasztalt olyan szinten túláradó divatot, mint amilyet Emily testesít meg. Már csak azért sem, mert a franciák rendszeresen gyakorolják Coco Chanel legfontosabb elvét:

mielőtt kilépsz az ajtón, nézz tükörbe, és vegyél le magadról valamit.

Mivel azonban Marina nem francia, úgy tartotta fairnek még a sorozat berobbanásának kezdetén, ha kifaggat néhány francia nőt Emily stílusáról. Stéphanie Delpon, a párizsi Pictoresq kreatív ügynökség társalapítója azt mondta, nem konkrétan azokkal a ruhákkal és kiegészítőkkel van problémája, melyek Emily szettjeit alkotják, hanem magával az összeállítással, a halmozással és a rengeteg túlzással. A karakter élénk színű Chanel táskáját, ami a sorozat atyjának minden egyes hősnőjének jár, például kifejezetten szívesen elfogadná. Ő azonban egy végletekig letisztult szett kulcsdarabjaként használná, és nem egy feltűnő ruha 10. árnyalataként.

Emil Párizsban

Fotó: Carole Bethuel/Netflix

A francia stílus lényege, hogy teret ad a lélegzéshez, üres zónákat teremt, ahol szabadon áramolhat a szépség és a karakter.

– magyarázza a szakember.

Stéphanie Chermont párizsi újságíró szerint nem szúrták el a komplett stylingot: úgy gondolja, Camille ruháinál kifejezetten jó munkát végeztek a stylistok, a mellékszereplők szettjeit is elfogadhatónak találja, Emily mellett egyedül talán Sylvie túlságosan szexi darabjait és a kelleténél drámaibb kiegészítőit nem tudja hova tenni.

Mathilde Carton, a francia Grazia főszerkesztője sietve nyugtat meg mindenkit, miszerint Emily ruhái nyomokban sem tartalmaznak a francia divatra jellemző valós elemeket. „Ha a divatot nézzük, túlságosan fényesek, túl rikítóak és rajzfilmszerűek a ruhák, és nem elég változatosak ahhoz, hogy egész nap viseljük őket.” De funkcionalitás szempontjából is bukónak találja a főszereplő ruháit – annak a sok magasarkúnak pláne nincs értelme egy olyan hosszú sétákra teremtett városban, mint amilyen Párizs, márpedig Emily 0-24 órában tűsarkúban rohangál. Viszont ez a stílusidegenség simán lehet fontos dramaturgiai húzás is, a lap főszerkesztője ugyanis úgy gondolja, Emily ruháinak pont úgy nincs kapcsolata a francia divattal és a környezetével, ahogy valójában maga a karakter sem akar beolvadni.

Ha már divatnál tartunk:

Még több

Divat