A gardrób zöldítése messze nem olyan bonyolult, mint hittem, de Mengyán Eszter nélkül erre sosem jövök rá!

A fenntartható divat már régóta foglalkoztat, de eddig nem tudtad, hogyan kezdj neki? Elolvastam Mengyán Eszter Helló, slow fashion! című könyvét és jövök a tanulságokkal!

Elképesztően hosszúra és stresszesre nyúlt az év vége, így amikor elkezdődött a visszaszámlálás, már tudtam, hogy a karácsonyi szünetből egy óriási szeletet a könyveknek szentelek majd. IMÁDOK olvasni, de 2021-ben valahogy nem ezen volt a fókusz, és decemberre tényleg azt éreztem, mint a sivatagban bolyongó ember: szomjaztam… a betűk után. 

Szóval két szaloncukor között magamhoz vettem Mengyán Eszter: Helló, slow fashion! című könyvét, amiről túlzás nélkül állíthatom, 2021 egyik legjobb, legátfogóbb, legtöbbet adó kötete lett a számomra. Bár Eszter már az első oldalakon figyelmeztet, hogy ne siessük el az olvasást, egyszerűen nem tudtam letenni a könyvet. 

Mengyán Eszter: Helló, slow fashion!

Ginko Kiadó, 2021

 Vissza a múltba

Két éve, amikor beköltöztem a lakásomba (pontosabban életem ELSŐ SAJÁT lakásába!!!), magával rántott a low waste szemlélet. Bár akkor még nem értettem, hogyan lett belőlem egyik napról a másikra a hulladékcsökkentés és fenntarthatóság élharcosa a családban, ma már tudom: a költözés során az utolsó ceruzával kapcsolatban is számot vetsz! A 30 év alatt felhalmozott cuccnak körülbelül a 70%-ról kiderült, hogy teljesen felesleges, pedig hozzáteszem, nem vagyok egy gyűjtögető alkat. És mégis… annyi holmit sikerült felhalmoznom, hogy az alapos ritkításért kiáltott, és mindent, amiről feltételeztem, hogy másnak még örömet szerezhet, elajándékoztam, vagy adományboltnak adtam. A sztorinak ez a része azért fontos, mert ezzel egyidejűleg áttértem a természetes tisztítószerek használatára, és amit tudtam, azt csomagolás mentesen vagy újrahasznosítható csomagolásban kezdtem vásárolni. Végül eljutottam arra a pontra, amikor már a gardróbomat is szerettem volna a lehetőségekhez mérten környezetbaráttá tenni, de a legtöbb kezdeményezésem már a startnál elhasalt. Túl nagy falatnak éreztem. Nem tudtam, hogyan lehetne zöldíteni úgy, hogy közben ne halmozzak feleslegesen, és amikor kicsit utána néztem, hogy a fenntartható divat mennyibe kerül (akkor még nem volt meg a NAGY KÉP), máris a klasszikus pénztárgépek csilingelését hallottam a fülemben. 

A Holy Duck! blogra az egyik ilyen elkeseredett pillanatom után találtam rá, és csendes, de lelkes olvasója lettem Eszter írásainak. Ő maga is divatrajongó, és nem mellesleg szintén szakmabeliként kezdte, úgyhogy valamiféle kötődést éreztem a bejegyzéseivel kapcsolatban, sőt, még egy színtanácsadásra is elmentem, hogy tényleg csak olyan ruhákat vegyek, amik jól állnak, és hogy soha többé ne kelljen tanácstalanul kínlódva a tükör előtt állni, hogy nincs egy göncöm sem. De még ez sem volt elég!  

Elveszettnek éreztem magam a témában, azt gondoltam, nincs meg bennem az a fajta tudatosság a fenntartható divattal kapcsolatban, amit a háztartás többi szegletében egyébként pillanatok alatt napi rutinná formáltam. Egy-egy új darab megvásárlása után pedig (hangsúlyozom, nem volt túl sok belőle, és ami volt, az sem az impulzusvásárlás volt) komoly lelkiismeretfurdalást éreztem. 

238 oldal tömény odafigyelés 

Ez a könyv rögtön az elején leszögezi: hogy nincs két egyforma fenntartható ruhatár és a fast fashiont sem szabad végletek alapján ítélni, úgyhogy engedj el mindent, amit eddig tudtál, vagy feltételeztél, és ha kérdésed van, alaposan járj körül egy-egy témát. Ez utóbbiban egyébként a könyv praktikus szempontokkal is szolgál, és jó pár dokumentumfilmet is ajánl, ha szeretnél alaposabban belelátni a divatipar működésébe. Ennél jobb löketet pedig nem is adhatna a folytatáshoz! Mert egyetlen fejezet segítségével kiölte azt a frusztrációt, ami számomra egy ideje a vásárlással automatikusan együtt járt, és segített elengedni a félelmeket egy fontos üzenet segítségével: „Nem baj”. 

Nem baj, ha nem tudod megoldani most azonnal.  Nem baj, ha nem érzed tökéletesnek, amit csinálsz. Nem baj, hogy nem találod meg a legjobb megoldást. Nem baj, hogy úgy érzed, csak téged érdekel ez a kérdés, és senkit nem tudsz meggyőzni az igazadról.  Nem baj, hogy nem tudtál róla korábban. 

A lényeg, hogy próbálkozol, és a szerző segít, hogy az elméleti síkot egyedül is könnyedén át tudd ültetni a gyakorlatba. Nem minősít (ezért ezer hála jár neki), hanem motivál abban, hogy még többet hozz ki magadból és tényleg, mindenre gondol. Nekem például ezek voltak a legnagyobb felismerések, mert pofonegyszerűek, de sosem így gondoltam rájuk: 

 

A legjobb boltot a saját szekrényedben találod. Nézd meg, hogyan tudod a már megvásárolt cuccaidat újraértelmezni az öltözködésedben!

 

Ha vásárolsz, még mielőtt beállnál a pénztárba, készíts checklistet: Szerelmes vagy az adott darabba? Tényleg szükséged van rá? Nincs már hasonló holmid, nem tudod megoldani az életedet nélküle? Jó a méret? Később úgysem fogod átalakíttatni… Kényelmes? Komfortos? Megfelelő a mindennapjaidra vagy oda, ahová szánod? Van rá pénzed? Legalább harmincszor fel tudod majd venni?

 

Ha jól érzed magad a bőrödben, az minden ruhánál többet ér. „Ahhoz, hogy a jövőben környezettudatosabb legyen a ruhatárad, ne félj megismerni magad kívülről és belülről, és felvállalni azt, aki vagy.”

 

Nem a színtípusod vagy, hanem van egy színtípusod. Lényeges különbség!

 

A rendszerezett gardróbból sokkal nagyobb élmény kiválasztani a ruháidat minden egyes nap.  

Helló, újragondolt ruhásszekrény! 

Amint újra talpra tudtam állni a rengeteg nehéz, karácsonyi kaja után, elkapott a flow, a hasznosat a hasznossal összekötve úgy gondoltam, hogy akkor én most a leírtak alapján, első lépésként rendet teszek a gardróbomban. Körülbelül három perccel később picit csalódottan zártam be a szerkényajtót, mert kiderült, hogy eddig is egy jól működő rendszerben gondolkodtam, így nagy átalakításra nem volt szükség, sem szelektálásra, mert azt évente többször megteszem, a nem használt ruháimat pedig elajándékozom olyanoknak, akik hasznát veszik.  

Ruha rendszerezés

Getty Images/Damian Lugowski

Azt viszont megtettem, hogy megnéztem, mi az, ami hiányzik az alapdarabjaim közül, hogy a jövőben csak ennek megfelelően (a könyvben leírt szempontokat figyelembe véve) vásároljak, illetve az is csekkoltam, melyik ruhám milyen tisztítási módot kíván meg. Bár mosószer szintjén eddig is odafigyeltem arra, hogy olyan termékeket használjak, amivel nem ártok a környezetnek, ez a rész ennél sokkal részletesebb tudást adott a mosási rutinomhoz. Tudtad például, hogy kutatások szerint a mikroműanyagok legnagyobb részét a szintetikus anyagokról leszakadó darabkák teszik ki?  

A The Nature Conservancy környezetvédelmi szervezet 2020-as becslése szerint csak Kaliforniában évente 1700-4000 tonna (!!!) szintetikus szál kerül a természetes vizekbe, és a mennyiség egyre nő.

Hogy legyen viszonyítási alapod, ez olyan, mint 80 millió gumikacsát darálnának az óceánba! Még belegondolni is szörnyű!  

A szerző célja nem a megbotránkoztatás, hanem a tudás átadása, hogy már az is sokat számít, ha nem 40 vagy 60 fokon mosod a holmidat (nyilván vannak kivételek), hanem alacsonyabb, 30 fokon. Ez nem mellesleg a kedvenceid élettartamát is meghosszabbítja, amiről szintén külön rész szól, és kevésbé terheli az élővizeket is. 

A könyv egyébként külön fejezetet szentel az anyagoknak és összetételeknek, hangsúlyozva, hogy tökéletesen fenntartható választás nincs, ugyanis a textíliákat nem lehet egymáshoz hasonlítani, mindegyik gyártásának van előnye és hátránya. Lehet, hogy például a lélegző anyagokat szereted, mint a pamut, de tudtad, hogy ennek az előállításhoz kell szinte a legtöbb víz? A döntés nem egyszerű, úgyhogy itt a saját kényelmedet kell alaposabban megvizsgálnod a gyártási folyamat pro és kontra érvinek tükrében. Emellett a kötet azt is kiemeli, attól, hogy egy ruha már nem pont úgy funkcionál, mint korábban, ne mondj le róla! Én otthonról hozom ezt a gondolkodásmódot, varrni is tudok, bár a komolyabb átalakításokat az egyik nővérem szokta véghez vinni, viszont kifejezetten boldoggá tett a tudat, hogy a szerző is ezt ajánlja.

Varró holmik

Getty Images/oxygen

És itt ért világklasszis felismerés is: amit korábban elhasalásnak és sikertelenségnek hittem, az valójában nem volt az. Csak túlgondoltam az egész slow fashion témát, és túl magas piedesztálra emeltem, amit nyilván nem tudtam megugrani. (Hozzáteszem, hogy ehhez a könyv feléig el kellett jutnom, de a kajakómára fogom.) 

Az AHA-élmény 

Ahogyan picit félretettem az egészet, és elkezdtem az egyes fejezeteket átgondolni, rájöttem, hogy egyáltalán nem haladok rossz úton, sőt, egy pillanatig azzal is kacérkodtam, hogy 3 hónapig nem vásárolok magamnak ruhát, ahogyan Eszter tette, de rájöttem, hogy ezen is túl vagyok, mert volt olyan időszak tavaly az életemben, amikor nem ez volt a prior, nem engedhettem meg magamnak, hogy költekezzek. Nyilván ez azóta változott, de nagyon igyekszem visszaszorítani a felesleges pénzszórást, és a legtöbbször másodkézből vásárolok – a könyv is ezt ajánlja, mert ez még mindig az egyik fenntarthatóbb választás.

Az biztos, hogy ez az egész nem megy egyik napról a másikra, és az is, hogy nem attól leszel a slow fashion képviselője, hogy akkor most fogod a gardróbod tartalmát, kidobod, és csak olyan darabokat szerzel be, amik beleillenek ebbe az elképzelésbe. Ez a legrosszabb, amit tehetsz!

Sosem késő belevágni 

Ha egy picit is foglalkoztatott eddig a slow fashion témaköre, és kacérkodtál vele, hogy belevágsz, akkor a Helló, slow fashion! lesz a Bibliád! Aprólékosan, minden részletre kiterjedően vezet végig azon, hogyan tudsz változtatni, hogy mire figyelj, hogy kezdj neki, és közben nem sürget, nem akar túl nagyot mondani, és nem érezteti azt, hogy kevesebb lennél, ha nem megy egyik napról a másikra a változás. 

Szóval, amire számíthatsz: 

 • Hiteles források a divatipar árnyoldalairól. 
 • Betekintés a fenntartható divat alapjaiba. 
 • A vásárlási szokásaid felülvizsgálata. 
 • Gardróbrendszerezés, szelektálás és a ruhák élettartamának meghosszabbítása. 
 • Személyre szabott ruhatár felépítése. 
 • Magyar márkák a slow fashion világában. 
 • RENGETEG interjú a divatvilág különböző berkeiből. 

És amiért ajánlom a könyvet:  

 • Segít kialakítani környezettudatos ruhatárat lépésről-lépésre. 
 • Ha eddig voltak homályos foltok a slow fashion világával kapcsolatban, amit nem tudtál senkitől megkérdezni, ez a kötet választ ad rá. MINDRE!!! 
 • Szívesen hallanál miértekről, és olvasnál interjúkat a divatszakma képviselőivel? Itt egy helyen találod őket!
 • Mindig is szerettél volna egy jól rendszerezett gardróbot kialakítani, és akár kevés ruhából is csinosan öltözködni? Ez megadja a lehetőséget!
 • Szívesen megtanulnál varrni, de eddig nem tudtad, merre indulj el. 
 • Kíváncsi vagy, hogyan alakul át a ruhaipar a következő években. 
 • Egyszerűen csak olvasnál egy igazán jó könyvet. 😊  

Új év, új én!

Még több

Divat