Az angol királyi családban mindig hatalmas eseménynek számítanak az esküvők. Az elmúlt néhány évben pedig menyegzőből akadt bőven, hiszen 2011-ben hatalmas médiaszenzáció közepette egybekelt Vilmos és Katalin hercegné, majd 2018-ban Harry és Meghan mondták ki a boldogító igent. Aztán szintén 2018-ban örök hűséget fogadott egymásnak Eugénia hercegnő és Jack Brooksbank, majd két évvel később, 2020-ban, Beatrix hercegnő is hozzáment szerelméhez, Edoardo Mapelli Mozzihoz. 

Királyi esküvők 

Persze az elmúlt néhány évtized bővelkedett a királyi lakodalmakban, hiszen gondoljunk csak vissza rá, mekkora felhajtás volt Diana és Károly esküvője körül, de a néhai II. Erzsébet királynő többi gyermekének menyegzőjére is ugyanúgy kíváncsi volt a nép. Sőt, pár évtizeddel korábban, amikor a királynő húga, Margit hercegnő férjhez ment, konkrétan történelmet írtak, ugyanis az ő esküvője volt az első, amit élőben közvetítette a brit BBC. Ezt kb. 300 millió néző látta világszerte. Az esküvők ténye mellett azonban mindig is volt valami, ami még foglalkoztatta az embereket, ez pedig nem más, mint a csodálatos ruhaköltemények, amikben a hercegnők és hercegnék kimondták a boldogító igent. Ebből hoztunk most egy kisebb összeállítást. Íme! 

Diana hercegné 

Diana hercegné és Károly 1981-ben fogadtak örök hűséget egymásnak, bár a frigy később minden próbálkozás dacára válással végződött. Ennek ellenére az esküvőjük elképesztő szenzáció volt a britek körében, de az egész világ kíváncsi volt a királyi menyegzőre. Diana egy káprázatos elefántcsont színű ruhában vonult az oltár elé, ami selyemtaftból készült és antik csipkével volt díszítve. Az uszály hét és fél méter hosszú volt, s bár okozott némi problémát a hercegnének a mozgásban, azt elvitathataltan, hogy grandiózus volt a megjelenése, ráadásul ennél hosszabb uszályt sem előtte, sem azóta nem viselt brit menyasszony. Diana a ruhát Vilmosra és Harryre hagyta, ám a kreáció nem áll otthon a szekrényben, hanem állandóan úton van, ugyanis ez a ‘Diana: A Celebration’ című kiállítás egyetlen állandó darabja.

Getty Images/Anwar Hussein 

Katalin hercegné 

Katalin hercegné elefántcsontszínű menyasszonyi ruháját az Alexander McQueennél dolgozó Sarah Burton angol tervező alkotta. A ruha szaténből készült, és tartozott hozzá egy hímzett vállfűző, valamint egy szoknya is. Az uszály 270 cm hosszú volt, a kreaációt pedig csípőben kitágították, derékban pedig összehúztak, annak érdekében, hogy a viktoriánius kor ruhái idézze.

Getty Images/Ian Gavan/GP

Meghan Markle 

Sokan azt várták, hogy Meghan Markle esküvői ruhája lesz az évtized legnépszerűbb menyasszonyi ruhája. Az emberek azt képzelték, hogy elképesztően pazar lesz, ám a Clare Waight Keller által tervezett darab meglepően egyszerű volt. A kreaációt állítólag  Carolyn Bessette-Kennedy ruhája ihlette, ami csipkétől és egyéb díszétésektől is mentes volt. Ehelyett kapott egy hangsúlyos bateau dekoltázst, háromnegyedes ujjai pedig megadták azt a bizonyos wow faktort. A ruha tiszta fehér színű volt, Meghan pedig egy 16 méteres fánylat viselt, ami szimbolikus jelentéssel bír, ugyanis úgy tervezék, hogy a Nemzetközösség 53 országát, valamint Markle szülőföldjét, Kaliforniát képviselje. 

Getty Images/WPA Pool

Eugénia hercegnő 

Eugénia hercegnő mesebeli esküvői ruháját Peter Pilotto és Christopher De Vos brit dizájnerduó készítette, a kreáció pedig valami egészen szenzációs lett. A ruha minden szögből gyönyörűen festett, ráadásul a hátát mélyen dekoltálták, azért, hogymegmutassák Eugénia 12 éves korában szerzett sebhelyét, amit akkor szerzett, amikor a gerincferdülését műtéti úton korrigálták. 

Szerintem megváltoztathatod a szépségről alkotott képet, és megmutathatod az embereknek  a sebhelyeidet, és szerintem igazán különleges dolog kiállni emelett 

– magyarázta akkoriban egy interjúban a hercegnő. 

Getty Images/Pool/Samir Hussein

Beatrix hercegnő 

Beatrix hercegnő esküvői ruhája sokkal hagyományosabb volt, mint a húgáé, Eugéniáé. Valójában a ruhát korábban II. Erzsébet királynő viselte, összesen három alkalommal: először egy 1961-es állami vacsorán vette fel, később, az Arábiai Lőrinc premierjén esett rá a választása, végül  1966-ban, a Parlament állami megnyitóján vette elő a szekrényből. A Norman Hartnell által tervezett, elefántcsont peau de soie taft ruha eredetileg gyémánt és geometrikus míderrel (fűzű szerű) rendelkezett, ám a királynő varrodája némileg módosított rajta Beatrix esküvője előtt. András herceg és Sarah Ferguson lánya egyébként az első olyan brit királyi menyasszony, aki újrahasznosított ruhában állt oltár elé. 

Szavazás

Érdekelnek még a királyi ruhaköltemények? Akkor galériánkban csekkold Erzsébet királynő, Margit hercegnő, Anna hercegnő, Sarah Ferguson és Zsófia hercegné menyasszonyi ruháit. 

article-gallery-img

(via)