Ez történik az agyaddal, amikor menstruálsz

Gondoltad volna?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ez történik az agyaddal, amikor menstruálsz

A menstruációd során talán fájdalmas görcsökkel, aknéval és puffadással is meg kell küzdened, de azt tudtad, hogy nemcsak fizikai, hanem mentális változásokon is keresztülmész ilyenkor? Szakértők szerint ugyanis a női agy a ciklus során folyamatosan változik, és most nem csak a hangulatingadozásról beszélünk. Nyugi, nem arról van szó, hogy emiatt kevésbé leszel megbízható vagy intelligens, csupán egy picit máshogy fogod magad érezni. A következőkben kiderítheted, miről van szó pontosan!

Furcsa PMS

Egy 2002-es kutatás – amit a Baltimore-i Gerontológiai Kutatóközpontban végeztek – kiderítette, hogy a női hormonok megemelkedett szintje negatív hatással van a térbeli tájékozódás képességére. Úgyhogy ne a mensid előtti napokban gyakorold a párhuzamos parkolást és a puzzle partit is halaszd el!  Sőt, a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói azt is bebizonyították, hogy menzesz előtt kevésbé élvezel olyan dolgokat, amiket egyébként szeretsz.

A migrén a mumusod

Menstruáció előtt megemelkedik az ösztrogénszint, és ezzel együtt az agyban csökken a magnézium szintje, ami így nem képes ellensúlyozni a kalcium véralvasztó hatását. Így az agyban található apró vérrögök miatt valószínűbb, hogy migréned alakul ki, tehát a görcsök mellett előfordulhat, hogy még a fejfájással is meg kell küzdened.

Az agyadra megy

Ha úgy vagy vele, hogy nem tudsz teljesen tisztán gondolkodni a piros betűs napokon, akkor megnyugtatunk, hogy nem vagy egyedül ezzel. Az angoloknál külön kifejezés létezik erre a jelenségre: „period brain”, tehát mensi agynak nevezik ezt az időszakot, amikor a nők úgy érzik, hogy teljesen be vannak lassulva. Ilyenkor nem állsz készen a legnehezebb feladatok megoldására, sőt legszívesebben skippelnéd azokat! Persze képtelenség lenne a menzeszed köré szervezni az életed, de ha teheted, ilyenkor iktass be egy kis extra pihit.

Címkék: ágy agyműködés ciklus havi vérzés mensi menstruáció menzesz piros betűs napok

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Egészség

Ilyen tüneteket okoz pontosan a delta variáns

Ilyen tüneteket okoz pontosan a delta variáns

A negyedik hullám előszobájában toporgunk, úgyhogy mindenképp csekkold, milyen tünetekkel jár együtt a delta variáns.