2019.10.10.@ 10.10

Ez történik az agyaddal, amikor menstruálsz

Gondoltad volna?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ez történik az agyaddal, amikor menstruálsz

A menstruációd során talán fájdalmas görcsökkel, aknéval és puffadással is meg kell küzdened, de azt tudtad, hogy nemcsak fizikai, hanem mentális változásokon is keresztülmész ilyenkor? Szakértők szerint ugyanis a női agy a ciklus során folyamatosan változik, és most nem csak a hangulatingadozásról beszélünk. Nyugi, nem arról van szó, hogy emiatt kevésbé leszel megbízható vagy intelligens, csupán egy picit máshogy fogod magad érezni. A következőkben kiderítheted, miről van szó pontosan!

Furcsa PMS

Egy 2002-es kutatás – amit a Baltimore-i Gerontológiai Kutatóközpontban végeztek – kiderítette, hogy a női hormonok megemelkedett szintje negatív hatással van a térbeli tájékozódás képességére. Úgyhogy ne a mensid előtti napokban gyakorold a párhuzamos parkolást és a puzzle partit is halaszd el!  Sőt, a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói azt is bebizonyították, hogy menzesz előtt kevésbé élvezel olyan dolgokat, amiket egyébként szeretsz.

A migrén a mumusod

Menstruáció előtt megemelkedik az ösztrogénszint, és ezzel együtt az agyban csökken a magnézium szintje, ami így nem képes ellensúlyozni a kalcium véralvasztó hatását. Így az agyban található apró vérrögök miatt valószínűbb, hogy migréned alakul ki, tehát a görcsök mellett előfordulhat, hogy még a fejfájással is meg kell küzdened.

Az agyadra megy

Ha úgy vagy vele, hogy nem tudsz teljesen tisztán gondolkodni a piros betűs napokon, akkor megnyugtatunk, hogy nem vagy egyedül ezzel. Az angoloknál külön kifejezés létezik erre a jelenségre: „period brain”, tehát mensi agynak nevezik ezt az időszakot, amikor a nők úgy érzik, hogy teljesen be vannak lassulva. Ilyenkor nem állsz készen a legnehezebb feladatok megoldására, sőt legszívesebben skippelnéd azokat! Persze képtelenség lenne a menzeszed köré szervezni az életed, de ha teheted, ilyenkor iktass be egy kis extra pihit.

Címkék: ágy agyműködés ciklus havi vérzés mensi menstruáció menzesz piros betűs napok

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Egészség

Egy hónapig nem ittam alkoholt, ez történt

Egy hónapig nem ittam alkoholt, ez történt

Miután szerkesztőnk elköszönt a fesztiváloktól és a nyártól, csatlakozott a #soberseptember kihíváshoz, vagyis egyáltalán nem fogyasztott alkoholt az ősz első heteiben. Kíváncsi vagy, mire jött rá?

Ez történik az agyaddal, ha ébredés után a telefonodat nyomkodod

Pozitív és negatív hatásai is vannak…