Ez történik az agyaddal, ha ébredés után a telefonodat nyomkodod

Pozitív és negatív hatásai is vannak…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ez történik az agyaddal, ha ébredés után a telefonodat nyomkodod

Te is minden reggel a telefonod ébresztőjére kelsz fel? Akkor fogadni mernénk, hogy miután a csilingelést kinyomtad, kapsz az alkalmon és gyorsan le is csekkolod az e-mailjeidet, végigpörgeted a Facebookot vagy éppen meglesed, mit posztolt múlt este a kedvenc sztárod az Instára. Ezzel a szokásoddal pedig nem vagy egyedül. Kutatások szerint az emberek 46-61 százaléka hozzád hasonlóan közvetlenül felkelés után vagy lefekvés előtt nyomkodja kicsit a telóját.

A telefonod és gyakorlatilag minden más elektronikus kütyüd – például a táblagéped, vagy a tévéd – képernyője használat közben egy ún. kék fényt bocsát ki, ami különféle hatást gyakorol az agyadra. Hogy csak néhány kutatást említsünk a témában:

·         egy 2007-ben a Journal of Neural Transmission című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint például a kék fény javíthatja a agy teljesítményt;

·         2011-ben a Journal of Applied Physiology folyóiratban publikált kutatás szerint a kék fény elnyomja a természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős melatonin hormon termelődését;

·         míg egy 2016-os tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a kék fény jó hatással van a memóriára.

A kék fénynek tehát negatív és pozitív hatásai is lehetnek. Míg például a lefekvés előtti telefonnyomkodás kifejezetten káros, hiszen megzavarhatja a szervezetedet és nehezebben tudsz majd tőle elaludni, addig reggel akár még hasznos is lehet. A mobilodból sugárzó fény ugyanis felébreszti az agyadat és hatására könnyebben pattansz majd ki az ágyadból.

De most sajnos megint csavarnunk kell egyet a történeten: tudnod kell azt is, hogy a reggeli mobilozásnak hátulütői is vannak. Telefonod ugyanis az egyik legnagyobb stresszforrás, ami elmossa a határt a magánéleted és a munkád között. Gyakorlatilag már az ágyadban fekve elkezdesz dolgozni, mikor a főnököd e-mailjeire válaszolgatsz, ezzel pedig a stressz-szinted rögtön az ébredés után az egekbe szökik. Nem árt tisztában lenni ezekkel a folyamatokkal, hiszen így a napi rutint is tudatosabban tudod kialakítani.

Címkék: egészség életmód kék fény mobil monitor negatív hatás pozitív hatás reggel telefon teló

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Egészség

Holisztikus arcfiatalítás – kell nekem? (x)

Holisztikus arcfiatalítás – kell nekem? (x)

A jelenlegi tudásunkkal még mindig csak lassítani tudjuk az öregedést, és mivel ez sok embert foglalkoztat, ezért a kutatások is folyamatosak a témában, így újabbnál újabb, akár vad felfedezéseket is hallunk. Szerencsére a tudatos emberek, főként a nők leginkább azt szeretnék, hogy egyfajta olyan minőségi öregedést éljenek meg, hogy a koruknak megfelelő szép külsővel elégedettek legyenek és jól érezzék magukat a bőrükben. A holisztikus arcfiatalítás is ezt célozza modern, új módszereivel.