2019.10.28.@ 13.10

Ez történik az agyaddal, ha ébredés után a telefonodat nyomkodod

Pozitív és negatív hatásai is vannak…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ez történik az agyaddal, ha ébredés után a telefonodat nyomkodod

Te is minden reggel a telefonod ébresztőjére kelsz fel? Akkor fogadni mernénk, hogy miután a csilingelést kinyomtad, kapsz az alkalmon és gyorsan le is csekkolod az e-mailjeidet, végigpörgeted a Facebookot vagy éppen meglesed, mit posztolt múlt este a kedvenc sztárod az Instára. Ezzel a szokásoddal pedig nem vagy egyedül. Kutatások szerint az emberek 46-61 százaléka hozzád hasonlóan közvetlenül felkelés után vagy lefekvés előtt nyomkodja kicsit a telóját.

A telefonod és gyakorlatilag minden más elektronikus kütyüd – például a táblagéped, vagy a tévéd – képernyője használat közben egy ún. kék fényt bocsát ki, ami különféle hatást gyakorol az agyadra. Hogy csak néhány kutatást említsünk a témában:

·         egy 2007-ben a Journal of Neural Transmission című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint például a kék fény javíthatja a agy teljesítményt;

·         2011-ben a Journal of Applied Physiology folyóiratban publikált kutatás szerint a kék fény elnyomja a természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős melatonin hormon termelődését;

·         míg egy 2016-os tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a kék fény jó hatással van a memóriára.

A kék fénynek tehát negatív és pozitív hatásai is lehetnek. Míg például a lefekvés előtti telefonnyomkodás kifejezetten káros, hiszen megzavarhatja a szervezetedet és nehezebben tudsz majd tőle elaludni, addig reggel akár még hasznos is lehet. A mobilodból sugárzó fény ugyanis felébreszti az agyadat és hatására könnyebben pattansz majd ki az ágyadból.

De most sajnos megint csavarnunk kell egyet a történeten: tudnod kell azt is, hogy a reggeli mobilozásnak hátulütői is vannak. Telefonod ugyanis az egyik legnagyobb stresszforrás, ami elmossa a határt a magánéleted és a munkád között. Gyakorlatilag már az ágyadban fekve elkezdesz dolgozni, mikor a főnököd e-mailjeire válaszolgatsz, ezzel pedig a stressz-szinted rögtön az ébredés után az egekbe szökik. Nem árt tisztában lenni ezekkel a folyamatokkal, hiszen így a napi rutint is tudatosabban tudod kialakítani.

Címkék: egészség életmód kék fény mobil monitor negatív hatás pozitív hatás reggel telefon teló

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Egészség

Itt az egészséges cookie receptje!

Ha sütni támad kedved, ezt készítsd el!