Koronavírus vakcinát tesztelnek ezen a nőn, ennyi pénzt kap érte

Olvasd el, ő hogyan küzd a COVID-19 ellen.

Koronavírus vakcinát tesztelnek ezen a nőn, ennyi pénzt kap érte

Furcsa, de a koronavírus ellen egyelőre egy átlagember csak egyetlen módszerrel veheti fel a harcot: otthon marad és lehetőleg nem találkozik senkivel. Rachel Schaeffer viszont nem elégedett meg az otthon ücsörgéssel, meg azzal, hogy néha rendel magának kaját, hogy ezzel segítse a helyi éttermeket. Így jelentkezett a Washington Egyetem kutatására kísérleti alanynak, a Women’s Health magazinnak pedig elmesélte, hogy mi vár rá.

Rachel egy olyan kísérletben fog részt venni, ami a koronavírus elleni vakcinát teszteli. Ez egy teljesen új gyógyszer, az egészségügyi egyetemet végzett lány pedig az első emberek között lesz, akiknek beadják.

„Az egészségügyi hátterem miatt tudom, milyen nehéz folyamat előállítani egy oltóanyagot, szóval az, hogy a kutatók már ott tartanak, hogy emberen tesztelik, elég menő eredmény. Egyértelmű volt, hogy kitöltöm a jelentkezési lapot!”– magyarázta Rachel a döntése hátterét.

Ezután a napjai-hetei várakozással, majd telefonos interjúval, személyes találkozóval és egy kicsit még több várakozással teltek. Három hét elteltével aztán jött a hívás: hivatalosan is alkalmas kísérleti alanynak. 

„Hét időpontot kaptam az orvosoknál a következő kilenc hétre. Aztán három, hat és tizenkét hónap múlva ellenőrzésre kell majd mennem. Minden alkalomért 100 dollárt fizetnek. Az eddigi magabiztosságom csak a 20 oldalas beleegyezési nyilatkozat rendítette meg egy picit: az utolsó pont ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy a szérumot most próbálják ki először emberi lényen. De végül megnyugtattam magam. Hiszen két héttel ezelőtt az első csoport már megkapta a maga injekcióját, és ha szörnyen sült volna el a dolog, már rég leállították volna az egész folyamatot.”

Rachel hamarosan megkapja az első szuriját, amivel nem az élő vírust fecskendezik be neki. A vakcinával azt próbálják meg elérni, hogy a szervezete kitermelje azokat az antitesteket, amiket a koronavírus elleni védekezéskor tenne. De az tény, hogy nagy rá az esély, hogy ő is influenza-szerű tüneteket tapasztaljon magán.

„Az első adag oltás után még három órát bent kell maradnom a kórházban, megfigyelésre. Ezután a második és harmadik nap is fel fognak hívni, hogy megtudják, hogy érzem magam. Aztán hat napon át minden nap naplót vezetek és lemérem a lázam, majd visszamegyek ellenőrzésre. Egy hónap múlva kapom meg a második, utolsó adag vakcinát.

Rachel szerint, ha jól sikerülnek a tesztek, akkor sem érdemes még legalább 12-18 hónapig számítanod az ellenszerre. Mert a lány egészséges és fiatal, így más csoportokon is el kell végezni a kísérletet: gyerekeken, 55 évnél idősebbeken, krónikus betegségben szenvedőkön.

„Nem azért csinálom, hogy én védelmet kapjak a COVID-19 ellen. Hanem azért, hogy segítsek abban, hogy az oltóanyag nemcsak rajtam, hanem más embereknek használjon– fejezte be a történetét Rachel.

Nátha, influenza vagy Covid? Így tudjuk kideríteni, hogy mi áll betegségünk háttérben! (X)

Beköszöntött az őszi időszak, ami felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt a napokig, gyakran hetekig tartó náthát, köhögést és egyéb kísérőtüneteket eredményez, hiszen még az erős immunrendszerrel rendelkezőket is ledönti ilyenkor a nátha, valamilyen bakteriális légúti megbetegedés vagy vírus.

Még több

Egészség