Az 5 legnagyobb tévhit a maszkviselésről

Lehet, hogy te is rosszul hordod….

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Az 5 legnagyobb tévhit a maszkviselésről

Ettől a héttől kezdve kötelező maszkot viselni a BKV-n és vásárláskor is. De vajon tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mik a helyes maszkviselés szabályai? Mivel számos tévhit és félinformáció kering a dologgal kapcsolatban, a Bustle.com szakértők segítségével végig vette, hogy mik azok a szabályok, amiket fontos, hogy betartsunk.

„Csak az orvos maszkok védenek meg a vírustól”

Bár tény, hogy az úgynevezett FFP2 és FFP3 orvosi maszkok sokkal biztosabb védelmet nyújtanak a textilmaszkoknál, azt fontos észben tartanunk, hogy ezek a maszkok főleg az egészségügyben dolgozók számára fontosak. A vírus berobbanásakor az emberek megrohamozták a gyógyszertárakat és elkezdték felvásárolni az orvosi, valamint a sebészi maszkokat. Ennek az lett az eredménye, hogy egy ideig az orvosi maszk konkrétan hiánycikké vált. A szakértők szerint egy átlagember számára ugyanolyan tökéletesen megfelelnek az otthon készített textilmaszkok is. Nekünk nincs szükségünk akkora a védelemre, mint a frontvonalban dolgozó egészségügyiseknek, ezért fontos, hogy az orvosi maszkokat hagyjuk meg nekik.

„Az arcmaszk viselése 100 százalékosan megvéd a vírustól”

A sebészi maszkok és a házi készítésű textilmaszkok nem nyújtanak teljes védelmet. Ezek az arcmaszkok valójában arra jók, hogy tőlünk védjék meg a többi embert, nem arra, hogy bennünket védjenek meg. Magyarán ezek a maszkok elsősorban a használó szájából távozó, cseppel terjedő részecskéket képesek felfogni. Ezeknek a maszkoknak tehát az a szerepük, hogy megakadályozzák, hogy egy esetlegesen tünet nélküli fertőzött a mindennapi tevékenységek során tovább adja a vírust.

„Egy maszkot folyamatosan lehet hordani”

A sebészi maszkok egyszer használatosak, még ha tisztának is tűnnek, egy használat után meg kell őket semmisíteni. A textilmaszkok azonban újra felhasználhatóak – szigorú szabályok szerint. Miután egy textilmaszkot használtunk, óvatosan vegyük le az arcunkról úgy, hogy ne érjünk a külsejéhez. Ezután a maszkot azonnal ki kell mosni.

„Ha maszkot hordunk, nem kell távolságot tartani”

Az arcunk elfedése nem jelenti azt, hogy a távolságot nem kellene tartanunk. Mivel az arcmaszkok valójában bennünket nem védenek meg a vírustól, továbbra is fontos, hogy megtartsuk a két méter távolságot, és a szigorú higiéniai szabályokról sem szabad megfeledkezni.

„Otthon nem kell arcmaszkot viselni”

A maszk viselésének fő célja az, hogy megakadályozza a vírus terjedését a nyilvános helyeken. Abban az esetben érdemes otthon is maszkot hordanunk, ha pozitív lett a koronavírus-tesztünk, és nem szeretnék a velünk egy háztartásban élő szeretteinket is megfertőzni.

Holisztikus arcfiatalítás – kell nekem? (x)

A jelenlegi tudásunkkal még mindig csak lassítani tudjuk az öregedést, és mivel ez sok embert foglalkoztat, ezért a kutatások is folyamatosak a témában, így újabbnál újabb, akár vad felfedezéseket is hallunk. Szerencsére a tudatos emberek, főként a nők leginkább azt szeretnék, hogy egyfajta olyan minőségi öregedést éljenek meg, hogy a koruknak megfelelő szép külsővel elégedettek legyenek és jól érezzék magukat a bőrükben. A holisztikus arcfiatalítás is ezt célozza modern, új módszereivel.
Címkék: arcmaszk betegség egészség karantén koronavírus koronavírus-járvány maszk helyes használat tévhitek

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Egészség

Akkor is érdemes beoltatnod magad, ha már átestél a koronavíruson?

Akkor is érdemes beoltatnod magad, ha már átestél a koronavíruson?

Szerencsére könnyen megúsztad a koronavírust és antitestekkel „gazdagodva” már rég átestél rajta? Lehet, hogy attól még neked is meg kéne fontolnod az oltást...