2020.04.28.@ 11.04

Az 5 legnagyobb tévhit a maszkviselésről

Lehet, hogy te is rosszul hordod….

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Az 5 legnagyobb tévhit a maszkviselésről

Ettől a héttől kezdve kötelező maszkot viselni a BKV-n és vásárláskor is. De vajon tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mik a helyes maszkviselés szabályai? Mivel számos tévhit és félinformáció kering a dologgal kapcsolatban, a Bustle.com szakértők segítségével végig vette, hogy mik azok a szabályok, amiket fontos, hogy betartsunk.

„Csak az orvos maszkok védenek meg a vírustól”

Bár tény, hogy az úgynevezett FFP2 és FFP3 orvosi maszkok sokkal biztosabb védelmet nyújtanak a textilmaszkoknál, azt fontos észben tartanunk, hogy ezek a maszkok főleg az egészségügyben dolgozók számára fontosak. A vírus berobbanásakor az emberek megrohamozták a gyógyszertárakat és elkezdték felvásárolni az orvosi, valamint a sebészi maszkokat. Ennek az lett az eredménye, hogy egy ideig az orvosi maszk konkrétan hiánycikké vált. A szakértők szerint egy átlagember számára ugyanolyan tökéletesen megfelelnek az otthon készített textilmaszkok is. Nekünk nincs szükségünk akkora a védelemre, mint a frontvonalban dolgozó egészségügyiseknek, ezért fontos, hogy az orvosi maszkokat hagyjuk meg nekik.

„Az arcmaszk viselése 100 százalékosan megvéd a vírustól”

A sebészi maszkok és a házi készítésű textilmaszkok nem nyújtanak teljes védelmet. Ezek az arcmaszkok valójában arra jók, hogy tőlünk védjék meg a többi embert, nem arra, hogy bennünket védjenek meg. Magyarán ezek a maszkok elsősorban a használó szájából távozó, cseppel terjedő részecskéket képesek felfogni. Ezeknek a maszkoknak tehát az a szerepük, hogy megakadályozzák, hogy egy esetlegesen tünet nélküli fertőzött a mindennapi tevékenységek során tovább adja a vírust.

„Egy maszkot folyamatosan lehet hordani”

A sebészi maszkok egyszer használatosak, még ha tisztának is tűnnek, egy használat után meg kell őket semmisíteni. A textilmaszkok azonban újra felhasználhatóak – szigorú szabályok szerint. Miután egy textilmaszkot használtunk, óvatosan vegyük le az arcunkról úgy, hogy ne érjünk a külsejéhez. Ezután a maszkot azonnal ki kell mosni.

„Ha maszkot hordunk, nem kell távolságot tartani”

Az arcunk elfedése nem jelenti azt, hogy a távolságot nem kellene tartanunk. Mivel az arcmaszkok valójában bennünket nem védenek meg a vírustól, továbbra is fontos, hogy megtartsuk a két méter távolságot, és a szigorú higiéniai szabályokról sem szabad megfeledkezni.

„Otthon nem kell arcmaszkot viselni”

A maszk viselésének fő célja az, hogy megakadályozza a vírus terjedését a nyilvános helyeken. Abban az esetben érdemes otthon is maszkot hordanunk, ha pozitív lett a koronavírus-tesztünk, és nem szeretnék a velünk egy háztartásban élő szeretteinket is megfertőzni.

Címkék: arcmaszk betegség egészség karantén koronavírus koronavírus-járvány maszk helyes használat tévhitek

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Egészség

4 alvási szokás, ami megváltoztatja az életedet

4 alvási szokás, ami megváltoztatja az életedet

Próbáld ki őket már ma este!

Ennyi ideig vagy immunis a koronavírus ellen, miután egyszer elkaptad

A kutatók folyamatosan dolgoznak, hogy választ kapjunk a kérdéseinkre.

5 étel, ami segít a fogyásban és fiatalon tart

Még csak néhány hete tart 2021, te mégis megszegted a diétádat? Nyugi, ha ezeket az ételeket eszed, könnyen visszatalálsz a helyes útra!

Mutatjuk a mellrák kevésbé ismert jeleit

Légy tudatos, és figyelj oda a tested jelzéseire!

Bántalmazás a neten – így ismerheted fel (x)

A gyermekbántalmazás egyik formája a cyberbullying: az internetes zaklatás, csúfolás, megfélemlítés, de ide tartozik az intim felvételek megosztása is.

5 tipp, hogy minél egészségesebb legyél ezen a télen

Idén minden eddiginél fontosabb, hogy megőrizd az egészséged és lendületes, erős maradj. Mutatjuk ehhez a legjobb tippjeinket!