„Ha tudtam volna a mellimplantátumok kockázatairól, nemet mondtam volna”

Durva tüneteket okozhat a szilikonmell.

„Ha tudtam volna a mellimplantátumok kockázatairól, nemet mondtam volna”

Egy Laura Miranda nevű amerikai nő a Women’s Health magazinnak mesélte el sokkoló történetét. Laura 22 évesen plasztikáztatta meg a mellét, és bár eleinte elégedett volt az eredménnyel, egy idő után egy furcsaságra lett figyelmes: a bal mellének az alakja elkezdett megváltozni. Olyan volt, mintha a bal melle egyszerűen leeresztene.

Az egyre látványosabb aszimmetria természetesen zavaró volt, ám a probléma hirtelen eltörpült, mikor a nő furcsa tüneteket is kezdett tapasztalni magán.

„Senki sem akarta elhinni, hogy a tüneteim valódiak. A szakemberek azt mondták, hogy csak beképzelem az egészet.”

A melle alakjának megváltozása után Laurát krónikus fáradtság és megmagyarázhatatlan fájdalom kezdte gyötörni. Először azt gondolta, hogy csak a sok munka merítette ki, ám a hónapok előrehaladtával egyre rosszabbul kezdte érezni magát.

„Volt, hogy napokig nem tudtam kikelni az ágyból, fél évre rá pedig úgy éreztem, mintha köd szállt volna az agyamra, eltompultam, nem tudtam koncentrálni, alig tudtam gondolkodni. Nap közben többször is le kellett feküdnöm pihenni, és a látásom is elkezdett gyengülni.” 

Az egyre durvuló tünetek miatt Laura végül orvoshoz fordult: elment a háziorvosához, majd felkeresett egy kardiológust, endokrinológust és egy természetgyógyászt is, de senki sem talált semmilyen eltérést a nőnél. Egyik nap aztán Laura nővére talált egy bejegyzést a Facebookon, amiben egy modell arról mesélt, hogyan betegítette meg a mellimplantátuma.

„Ekkor jöttem rá, hogy valószínűleg velem is ez történt” – meséli Laura.

Kiderült, hogy Laurának mellimplantátum-betegsége van, ami akkor alakul ki, ha a szervezet képtelen befogadni a szilikont, és harcol ellene: egyfajta autoimmun reakcióról van szó. A betegség világszerte több százezer nőt érinthet, ám a mai napig nagyon keveset tudni róla. A tünetei is rendkívül sokfélék lehetnek, gyakran jelentkeznek például rosszullétek, hasi fájdalmak, kiütések és krónikus fáradtság, ezek a panaszok pedig sokszor akkor is hosszú időn át megmaradnak, ha az implantátumot eltávolítják.

Laura korábban soha nem hallott még a betegségről, mint mondja, egyetlen orvos sem beszélt neki erről. Miután több hasonló cipőben járó nő történetét is elolvasta, eldöntötte, hogy minél előbb megszabadul az implantátumtól.

Nemsokára talált is egy sebészt, aki elvégezte a műtétet, aminek hála a nő kínzó tünetei egy csapásra elmúltak: „Őrülten hangzik, de az agyi köd, a látási problémák, a fájdalom szinte azonnal elmúlt. Olyan érzés volt, mintha felszabadultam volna. Ha tudtam volna a mellimplantátumok kockázatairól, már az elején nemet mondtam volna.

Laura most azért küzd, hogy minél több nő figyelmét felhívja erre a betegségre.

Nátha, influenza vagy Covid? Így tudjuk kideríteni, hogy mi áll betegségünk háttérben! (X)

Beköszöntött az őszi időszak, ami felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt a napokig, gyakran hetekig tartó náthát, köhögést és egyéb kísérőtüneteket eredményez, hiszen még az erős immunrendszerrel rendelkezőket is ledönti ilyenkor a nátha, valamilyen bakteriális légúti megbetegedés vagy vírus.

Még több

Egészség