Kiderült, melyik dal csökkenti azonnal a stresszt

Tudósok bizonyították be!

Kiderült, melyik dal csökkenti azonnal a stresszt

Reggel elaludtál és így elkéstél a melóból. Ráadásul határidős feladatod van, amivel még sehogy sem állsz, de a főnököd percenként megkérdezi, mikor leszel kész. Mindeközben a pasid és a barátnőd felváltva írogatnak, te pedig majd felrobbansz. Ismerős a szitu? Ilyenkor jól jönne valami, ami azonnal megnyugtat és segít koncentrálni, igaz? Nos, a legfrissebb kutatás szerint elég egyetlen egy dalt meghallgatnod, hogy elűzd a stresszt.

A hangterápia már egy ideje népszerű módszer, de a Mindlab International tudósai most úgy döntöttek, megkeresik azokat a konkrét dallamokat, amik bizonyítottan képesek csökkenteni a stresszt. A kísérletben résztvevő alanyoknak nehéz feladatokat kellett megoldaniuk extra rövid idő alatt, ami miatt hamar nagyon feszültek lettek. Eközben a neurológusok különböző zenéket játszottak le nekik és elektródák segítségével figyelték az agyműködésüket, illetve a vérnyomásukat, pulzusszámukat és légzési sebességüket.

Az eredmények alapján a nyertes dal a Marconi Union – Weightless lett, ami 65%-kal csökkentette a résztvevők stressz-szintjét.

A dal érdekessége egyébként, hogy hangterápiával foglalkozó szakemberek alkották korábban pontosan erre a célra, most pedig bebizonyosodott, hogy tényleg működik. Annyira, hogy a kísérletet vezető tudós, Dr. David Lewis-Hodgson azt tanácsolta, vezetés közben ne hallgassa senki, mert súlyos álmosságot okozhat.

A kutatók végül összeállították a TOP 10 nyugtató dalt. Mutatjuk, mik azok, amiket azonnal fel kell venned a playlistedre!

10. “We Can Fly,” by Rue du Soleil (Café Del Mar)

9. “Canzonetta Sull’aria,” by Mozart

8. “Someone Like You,” by Adele

7. “Pure Shores,” by All Saints

6. “Please Don’t Go,” by Barcelona

5. “Strawberry Swing,” by Coldplay

4. “Watermark,” by Enya

3. “Mellomaniac (Chill Out Mix),” by DJ Shah

2. “Electra,” by Airstream

1. “Weightless,” by Marconi Union

Még több

Egészség