Eláruljuk, mire számíthatsz, ha végigcsinálod a száraz januárt

Vagyis nem iszol alkoholt egy hónapig.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Eláruljuk, mire számíthatsz, ha végigcsinálod a száraz januárt

A koronavírus miatt egy ideje már nem lehet bulizni, és esélyes, hogy emiatt a szilvesztert is szűk körben töltötted, így talán most még könnyebben belevághatsz a száraz január kihívásba. Emberek ezrei teszik le minden új év elején az alkoholt, hogy megtapasztalják azokat a pozitív hatásokat, amiket ez a challenge ígér. Persze csak abban az esetben, ha valaki nem függő, ugyanis rájuk teljesen másként hat az egyhónapos megvonás. Dr. Flora Sinha belgyógyász a Popsugarnak mesélte el, hogy ha valaki alkoholproblémákkal küzd, az nagyon durva elvonási tünetekkel szembesülhet, amik így kezdődnek: „Ezek a betegek remegést, hasmenést, hidegrázást, izzadást tapasztalhatnak, amik gyakran hirtelen abba is maradnak.”

Fotó: US Getty Images

Az extrém esetekkel ellentétben a többiek ennél sokkal kellemesebb változásokat tapasztalhatnak meg. „A fogyás a legkönnyebben úgy indul be, ha kiiktatjuk a folyékony kalóriákat, vagy a minimumra csökkentjük. Ez sokaknál az alkoholt jelenti” – mondja az orvos, és hozzáteszi, még az éhségérzet is csökken, ha elmaradnak a koktélok és a különböző italok. De nemcsak a kilók kezdhetnek leolvadni, hanem az alvás is sokkal pihentetőbb lesz. A belgyógyász szerint az elalvás is könnyebben mehet, ha valaki lemond az alkoholról. Sőt az italozástól megduzzadó légzőszervek miatt kialakuló horkolásnak is búcsút inthetünk.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Kutatások szerint heti egy-két pohár koktél pozitívan hathat a boldogságunkra, de ha valaki túltolja a dolgot, könnyen csaphat át a hangulata szorongásba, depresszióba és alakulhat ki nála koncentrációzavar. A dokik arra figyelmeztetnek, hogy ebbe az ördögi körbe elég könnyű bekerülni, nem csak a komoly alkoholfogyasztókkal fordul elő. „Ha lemondasz róla, javulni fog a hangulatot, a kapcsolataidra is pozitív hatással lesz, és az önbecsülésedre is. Akkor is profitálsz majd a száraz januárból, ha előtte semmilyen problémád nem volt az ivással – mondja Dr. Nzinga Harrison, szenvedélybetegeket kezelő orvos.

Címkék: abbahagyni az alkoholt alkohol alkohol ivás alkoholprobléma dry january egészség életmód száraz január

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Egészség

Akkor is érdemes beoltatnod magad, ha már átestél a koronavíruson?

Akkor is érdemes beoltatnod magad, ha már átestél a koronavíruson?

Szerencsére könnyen megúsztad a koronavírust és antitestekkel „gazdagodva” már rég átestél rajta? Lehet, hogy attól még neked is meg kéne fontolnod az oltást...