Így lehet megkülönböztetni a vakcina mellékhatásait a koronavírus tüneteitől

Mutatjuk, mire figyelj!

Így lehet megkülönböztetni a vakcina mellékhatásait a koronavírus tüneteitől

A szakértők mindenkit előre felkészítettek rá, hogy nem kell megijedni, ha a koronavírus elleni oltás után néhány napig enyhe mellékhatások jelentkeznek. Az eddigi adatok szerint a beoltottak kis százaléka tapasztalt például a vakcina helyén bőrpírt, és bőrduzzanatot, de volt, akiknél jelentkezett fejfájás, láz, hidegrázás és ízületi fájdalom is. (Igen, ezek pont azok a tünetek, amik egyébként a betegségre is jellemzőek.) Persze nem kell aggódni, a mellékhatások néhány nap múlva nyomtalanul el is múlnak.

Sokakban viszont felmerült a kérdés, hogy vajon miből lehet tudni, hogy az oltás után tényleg a vakcina mellékhatásai jelentkeznek-e és nem magának a betegségnek a tünetei? Hiszen azt is tudjuk jól, hogy van rá esély, hogy valaki akár rögtön az oltás után elkapja fertőzést, ilyenkor ugyanis még nem alakul ki teljesen az immunitás. A választ Dr. Shanthi Kappagoda, a fertőző betegségek szakorvosa mondta el Popsugar magazinnak.

„Ha a tünetek a vakcina utáni 1-3 napban jelentkeznek és az oltás előtt és után is tartottuk a távolságot és maszkot viseltünk, akkor jó eséllyel csak a mellékhatásokról van szó” – magyarázta a szakember, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy akkor kell elkezdeni gyanakodni, ha ezek a tünetek a megjelenéstől számolva 2-4 napon belül sem javulnak. Ebben az esetben a doktor azt javasolja, hogy mindenképpen csináltass egy COVID tesztet!

De egy másik nagyon fontos dolog, hogy amíg ezeket a tüneteket tapasztalod, figyelj rá, hogy csak maszkban közlekedj – nehogy a tudton nélkül tovább add valakinek a vírust!

Még több

Egészség