4 tévhit az endometriózisról, aminek ne dőlj be

Sokkal több nőt érint, mint hinnéd. Most megtudhatod, mivel állsz szemben!

4 tévhit az endometriózisról, aminek ne dőlj be

Az endometriózis egy olyan, még napjainkban is igen rejtélyes betegség, amely Magyarországon körülbelül 200 ezer nőt érint, világszinten pedig 2 milliót. A csillapíthatatlan fájdalom főleg a menstruációt megelőző napokban, illetve alatta tapasztalható. Sokkal súlyosabb, mint a „sima” menstruációs görcsök.

A problémát olyan méhnyálkahártyasejtek okozzák, amelyek a méhen kívül tapadnak meg, például a hashártyán, petefészekben vagy a hüvelyen. Annak ellenére, hogy nem a megfelelő helyen találhatóak ezek a sejtek, a hormonok hatására mégis ugyanúgy viselkednek. Vagyis növekszenek, megvastagodnak, majd leválnak és ezzel vérzést okoznak. Ez a vér azonban nem tud távozni a szervezetből, így súlyos tüneteket okoz.

Gyakori tünetei

  • fájdalmas, elhúzódó és extrém erős vérzés
  • rendszertelen vérzés, vérzés két menstruáció között
  • fájdalom szexuális együttlét során
  • tartós alhasi-, vagy hátfájdalom
  • alvászavar, depresszió, kimerültség

Fotó: Getty Images

Tévhitek

1. Nehéz miatta teherbe esni

Az egyik leggyakoribb tévhit ezzel a betegséggel kapcsolatban az, hogy termékenységi problémákat okoz mindenkinél. Szerencsére ez nem így van, az amerikai Cosmó által megkérdezett nőgyógyász, prof. Andrew Horne szerint az endometriózissal küzdő nők kétharmadának könnyen sikerül a teherbeesés.

„Az endometriózis már csak azért is elég rossz, mert nagyon komoly krónikus fájdalmat okoz, hát még akkor, ha valaki a termékenysége miatt aggódik. A valóságban az ebben szenvedő nők kétharmadának nem esik nehezére a teherbeesés” – mondta el a lapnak a professzor.

2. Csak 30 felett fordul elő

Sajnos az az igazság, hogy az endometriózis általában már kimondottan fiatal korban elkezdődik, sokan 20-as éveik elején kezdik el tapasztalni a borzasztó tüneteket. Azonban, amikor orvoshoz fordulnak, sokszor azt kapják, nincs semmi bajuk, ilyen a menstruáció és kész. Ezért alakult ki az a népszerű tévhit, hogy ez a betegség csak 30 felett „támad”. Szerencsére ma már egyre kevésbé jellemző, hogy semmibe vennék az erős fájdalomra panaszkodó lányokat, ha te is ilyesmit tapasztalsz magadon, nyugodtan keresd fel a nőgyógyászodat!

3. Alternatív gyógymódokkal kezelhető

Az internet tele van olyan tippekkel, mit lehet tenni a nagy fájdalom ellen házilag. El kell azonban keserítenünk, a vaginagőzölés és a különböző gyógyteák nem fognak segíteni. Sőt, az akupunktúra és az endometriózis diéta sem jelent igazán hatásos gyógymódot.

4. A hiszterektómia mindent megold

Bár a hiszterektómia, vagyis méheltávolítás tényleg segíthet valamennyire csökkenteni a fájdalmakat, végleges megoldást nem jelent, hiszen a betegséget éppen az okozza, hogy a sejtek a méhen kívül vándorolnak a testben. „A hiszterektómia nem garantálja, hogy megszűnnek az endometriózis tünetei, és nem sorolható a kezelések közé, ez nem megoldás rá… Azoknak az endometriózisban szenvedő embereknek, akiknek súlyos menstruációs fájdalma van vagy erős menstruációs vérzésük van, a méheltávolítás feljavíthatja vagy megszüntetheti ezeket a tüneteket, de tudomásul kell venni, hogy néhány endometriózisban szenvedő nő nem tapasztal semmilyen változást a méheltávolítás után” – mondja az orvos.

Még több

Egészség