2017.09.04.@ 14.09

Mi a jó esküvő titka? A celeb ceremóniamesterek tudják!

Szakál Miki, Horváth Szilárd, Csorba Miki és Müller Attila arcát és hangját a tévéből és a rádióból is ismerheted – de lagzikon is találkozhattál már velük, hiszen mind a négyen évek óta ceremóniamesterkednek. Igazi szakértők esküvő témában, így kifaggattuk őket, mitől lehet tökéletes a nagy nap, és hogy mik azok a dolgok, amik elronthatják.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mi a jó esküvő titka? A celeb ceremóniamesterek tudják!

Nehezíti vagy könnyíti a munkátokat, hogy a médiában dolgoztatok? Fel szoktak ismerni benneteket?

Csorba Miki: Nekem rádiós múltamnak köszönhetően a hangom ismerik fel, és általában örülnek neki. Bár attól még, hogy valaki korábban is mikrofon előtt állt, nem törvényszerű, hogy az esküvőn is jól teljesít majd. Ez egy teljesen külön szakma, amit meg kell tanulni.

csm03

Csorba Miki

Szakál Miki: Szinte csak pozitív tapasztalataim vannak az ismertségem miatt. Sokan szerették azt a programot, amit az RTL-en vezettem 7 éven keresztül. Az egyik legnépszerűbb eleme a műsornak a Fekete-Fehér-Igen-Nem volt, és bár azóta nem tévézem, ezzel a játékkal még a mai napig megtalálnak a lagziban a vendégek.

14618843_1133030580065901_387685431_o

Szakál Miki

Müller Attila: Könnyíti a CM (mint ceremóniamester) munkát, hogy én vagyok a srác a tévéből, az ismeretlen ismerős, aki ott van a vendégekkel, és arról is gondoskodik, hogy minden időben és rendben menjen. Előfordul, hogy velem is kérnek egy közös fotót. Ez nekem nagyon jól esik, ráadásul általában a párokat sem zavarja, inkább jó buli nekik, ha látják, hogy a vendégeiknek ezáltal még egy pici pluszt tudtak adni.

IMG_1433x

Müller Attila

Horváth Szilárd: Sok esküvőn előfordul, hogy odajön néhány vendég és megkérdezi, hogy: „Honnan ismerhetlek téged?” Mikor elmondom, hogy időjós voltam anno a TV3-on, többen a fejükhöz kapnak, hogy „Atyaég, te csináltál bolondságokat időjárás-jelentés közben!” A Music Fm Délutáni Road Show-jából is sokan ráismernek a hangomra. Ezek jóleső találkozások és egyáltalán nem teher picit beszélgetni erről a kíváncsiskodókkal. Egyébként azt gondolom, hogy minden, amit 20 év műsorvezetés közben megtanultam, abszolút könnyíti a dolgom, hiszen egy esküvőn is a közönséghez szólok.

IMG_2490

Horváth Szilárd

A celeb múlt miatt több a felkérésetek ceremóniamesterként?

Szakál Miki: Amikor belekezdtem az egészbe, előny volt az, hogy tévézem. Ma már inkább a jó CM-es referenciáim miatt keresnek szerencsére.

Csorba Miki: A Danubius Rádiós időkben évi 25-30 esküvőt is bevállaltam. Közben reklámnarrációkat csináltam, és filmforgatásokra jártam. Mivel ezek általában megnyugtatják a felkérőket, huszonévesen szerettem is vagánykodni velük az irántam érdeklődő pároknak. Aztán szembesülnöm kellett vele, hogy néhányan kifejezetten azért döntöttek mások mellett, mert túltoltam a sztorizást, és úgy ítélték, túl elfoglalt vagyok ahhoz, hogy rendesen odafigyelhessek rájuk. Beláttam, hogy igazuk volt. Limitáltam a bevállalt esküvők számát, és visszavettem a stílusomból is, és azt kell mondjam, hogy megérte.

csm01

Müller Attila: Szerintem számít, hogy tévében dolgoztam, illetve dolgozom még mindig, bár nem annyira vagyok már előtérben, mint régebben. Szerencsére sok klassz produkcióban szerepelhettem az évek során, és sok pozitív visszajelzést kapok ezzel kapcsolatban a mai napig az esküvőkön is. Hogy direkt ezért választottak volna, arról nem tudok, de a személyes találkozók során talán könnyebben döntenek mellettem, mert a párok jó dolognak tartják, hogy egy „ismert ember” lesz ott velük életük egyik legfontosabb eseményén.

Mi a CM munka legnehezebb pontja?

Csorba Miki: Én általában igyekszem előre egyeztetni az esküvő többi szolgáltatójával. Ez nem egyszerű, mert mindenki azzal van elfoglalva, hogy teljesítse, amit a saját szerződésében vállalt. Ilyenkor történik például az, hogy én próbálok gyertyafénnyel hangulatot csinálni, de a videós azért, hogy éles legyen a felvétel, betrollkodik az egész közepébe egy óriási reflektorral.

Szakáll Miki: Minden esküvőn örök a harc a fotósokkal és a videósokkal – volt olyan, aki odajött hozzám, és közölte, hogy neki az a tapasztalata, hogy nem táncolnak jobban a buliban attól, ha le van kapcsolva a villany… A zenekar meg én más véleményen voltunk, és ebből az lett, hogy az egész este olyan volt, mintha bekapcsoltunk volna egy nagyon lassú stroboszkópot.

14625738_1132968453405447_1031769920_o

Horváth Szilárd: Nehéz dolog ez azért is, mert sok pár az esküvőszervezésnél is próbál olyan gazdaságosan gondolkozni, amennyire csak lehet. Ebből lesz például az, hogy megkérnek egy-egy rokont vagy havert, akinek van kamerája vagy drónja, hogy örökítsék meg az esküvőt. Csak azzal nem számolnak, hogy egy komolyabb felszerelést a helyszínek között mozgatni nem könnyű és gyors. Közben pedig olyan üresjáratok keletkeznek, amik iszonyúan megnehezítik a CM dolgát.

Igaz az, hogy egy jó ceremóniamesternek egy kicsit pszichológusként is kell viselkednie?

Csorba Miki: Abszolút. Nem csak játszunk, meg terelgetjük a vendégeket, hanem mindenben segítjük is a párt. El kell tudni érni azt, hogy szinte barátként tekintsenek ránk, hogy elmondják nekünk, ha valami gond van.

Müller Attila: A pár és a család legfontosabb napján vagyunk ott, a mi felelősségünk, hogy a helyzetből, a pénzükből, a násznépből hogyan hozzuk ki a lehető legtöbbet. Ha érzik, hogy ott vagyunk mellettük, profin megoldjük a helyzeteket, attól alapból megnyugodnak.

19250967_10209674865612798_1838125341_n

Horváth Szilárd: Egy jó ceremóniamesternek meg kell éreznie, hogy az adott percben mire van szükség. Tőle kérdeznek meg egy csomó mindent, minden vendég őt találja meg, akár olyan kérésekkel is, amik a pár részéről tiltólistásak. Őket muszáj nagyon kedvesen leszerelni.

Müller Attila: Persze, a vendégeket is tudni kell kezelni – néha előfordul, hogy valaki kicsit túltolja az alkoholt, elkezd vállalhatatlanul viselkedni, és haza kell küldeni, vagy legalábbis belediktálni egy fél liter kávét. Ilyenkor lehet egy kis kötekedés, és emiatt jól jön a pszichológiai érzék.

Horváth Szilárd: Na, igen a násznép… Azt szoktam ajánlani a pároknak, hogy egy hónappal az esküvő előtt csináljanak egy Facebook-csoportot, és hívják meg oda azt a 10-15 embert, akik a legközelebb állnak hozzájuk. Ha megvan, akkor onnan szépen az ifjú párt kirúgjuk, és elkezdünk dumálni. Így megismerek egy csomó embert előre, és kiderül például az is, hogy ki milyen meglepetéssel készülne. Ezzel el lehet kerülni azt, hogy a projektoros vetítés ne ússzon el azon, hogy nincs vászon a helyen. De az is előfordult, hogy a menyasszony elvált szülei, akik évek óta nem beszéltek egymással, mind a ketten limuzint rendeltek. Egyszer csak megjelent a két kocsi, és tök kellemetlen volt az egész – ezt is meg kellett oldani.

Gondolom, mindannyiótoknak van jó pár hasonló izgalmas lagzis sztorija…

Horváth Szilárd: A menyasszonyrablás még mindig divat, és volt olyan, hogy úgy rabolták el a menyasszonyt, hogy majdnem fél óráig hiába kerestük. Kiderült, hogy a két utcával odébb lévő kedvenc kiskocsmájába vitték el a barátnői, és nem akarták visszaengedni. Az volt a szerencse, hogy ez egy 60-70 fős esküvő volt, úgyhogy fogtam a násznépet, nagypapit, nagymamit, zenészeket, és átsétáltunk a kocsmába, és másfél órán keresztül ott volt a buli.

Szakál Miki: Nálam az volt az a pillanat, amikor azt gondoltam, hogy most már mindent láttam, amikor a menyasszony világító ruhát viselt. Nem vicc! Ott volt a szoknyája alján a kis égősor. Nem hiszem, hogy ezt a jövőben bármi überelni fogja. De azért az sem volt semmi, mikor a vőlegény nemes egyszerűséggel lehányta az esküvői tortát…

szakál miki

Csorba Miki: Igen, az alkohol csúnya dolgokra képes, dolgoztam már olyan lagziban, ahol a vőlegény, bár hárman tartották, arccal borult bele a tortába. Egy másik emlékezetes esküvőmön pedig a csoportképhez százhúsz darab pillangót rendeltek. Mindenki kapott egyet borítékban, és mivel le voltak fagyasztva, kézben kellett őket melengetni, hogy felébredjenek és elrepüljenek. Ott álltak a vendégek, a kezükben a pillangókkal, rákészültünk fotósokkal, kamerával, visszaszámoltunk – és amikor mindenki elengedte a lepkéjét, akkor azok egy három centis pályagörbét leírva egyszerűen lehullottak a földre. Beállt a döbbent csend, ott feküdtek a tetszhalott pillangók – elég nehéz volt kibírni röhögés nélkül. De láttam már olyat is, hogy az újdonsült feleséget beledobták a medencébe, és végül ki kellett menteni, mert lehúzta a ruhája, sőt, olyan menyasszonyom is volt, akinél konkrétan a szertartás alatt indult meg a szülés. Másik két kedvenc bizarr történetem, amikor partihiénák lógtak be a lagzira, és az, amikor lódarazsak támadták meg a vendégsereget.

Szerintetek milyen egy jó esküvő? Mit tanácsoltok azoknak, akik most szervezik a sajátjukat?

Szakál Miki: Többek között az ilyen pillangós sztorik miatt nem érdemes túlbonyolítani a dolgot. Az egyszerűbb megoldásokban kevesebb a hibalehetőség – kell egy jó helyszín, jó kaja, jó szakemberek és ennyi.

Müller Attila: Én mindig azt szoktam mondani a pároknak, hogy a tervezésnél próbáljanak a vendégek fejével is gondolkozni. Képzeljék el, hogy milyen lenne az az esküvő, amin ők jól éreznék magukat, és akkor nem lesz gond.

Szakál Miki: Sokan csatlakoznak ilyenkor különböző esküvős, menyasszonyos Facebook-csoportokhoz, pedig nem kéne, mert ott a csajok nagyrészt csak feleslegesen paráztatják egymást.

20930386_1291367247655567_714392828_o

Horváth Szilárd: Kell egy jó forgatókönyv, amiben rugalmasan be van osztva az idő, ettől minden pár megnyugszik egy kicsit. Sokaknak azért romlik el az esküvője, mert túlgörcsölik – főleg a menyasszony.

Csorba Miki: A határozott koncepció persze fontos, de utána hagyni kell, hogy azt a profik valósítsák meg, és kompromisszum készen állni ahhoz, ha valamire azt mondják, hogy egy kicsit másképp valószínűleg jobb lenne.

Horváth Szilárd: Sokaknál már első körben el szokta rontani a kedvet az, hogy nem kezdik el időben szervezni az esküvőt, ezért nem kapják meg főszezonban azt a helyszínt, amit kinéztek. Nekik üzenem, hogy nem csak nyáron lehet tök jó esküvőt csinálni. Az ősz gyönyörű, a szeptember-október csodálatos időpont, ezt a fotósok is megerősítik, de a téli esküvők is nagyon menők tudnak lenni!

IMG_2489

Címkék: ceremóniamester esküvő esküvő szervezés

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Esküvő

5 esküvőszervező elmesélte a legkínosabb sztoriját

5 esküvőszervező elmesélte a legkínosabb sztoriját

El sem fogod hinni, mi meg nem történik egy esküvőszervező életében!