Nyílt levél azoknak, aki most szervezik az esküvőjüket

Mutass még egy olyan műfajt, ami annyira gyönyörű, mint amekkora szívás is egyben. Az esküvőszervezés biztosan ide tartozik, így ha érintett vagy, mert hamarosan itt a nagy nap, azért olvass tovább, ha pedig valamikor egy messzi-messzi galaxisban mondod ki az igent, azért maradj még, hogy előre megszabadulj 300 kg tömény stressztől.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Nyílt levél azoknak, aki most szervezik az esküvőjüket

Kedves menyasszony,

3 éve mentem át azon, amin most te is, így – az esküvőszervezés bármelyik fázisban járj, vagy legyél bármilyen típus is – hidd el, tényleg átérzem a helyzeted. Kezdjük azzal dologgal, ami miatt tényleg feleslegesen őrlődsz. A meghívjam-ne hívjam meg dilemma szörnyű, hiszen senkit nem akarsz kirekeszteni vagy megbántani. És ha csak nem Bill Gates a vőlegényed, a büdzsé nyilván véges, és meg kell húzni egy határt. De melyik haverodat vagy kollégádat hagyd ki a dologból? Először is: a mindenkit vagy senkit elv a világ legnagyobb baromsága. Akivel kölcsönösen megfojtanátok egymást egy kanál vízben a meetingeken, azzal nem kell udvariasságból koccintanod az esküvődön. És a kedvenc, mindig támogató, állati vicces kolléganődről se mondj le csak azért, mert rajta kívül senkit nem hívnál meg. Attól, hogy hatalmas a szíved, míg nem kell és nem is elvárás, hogy mindenki elférjen benne.

Na de mi legyen a főnököddel? Először is: a felettesed nem a barátod, és nem is szerencsés, ha az. Szuper, ha kedveled, ha jól kijöttök, ha tudtok együtt dolgozni, de a kellő távolság egészséges, és szívből ajánlom. Ha esetleg így is maradtak olyanok, akik dilemmát jelentenek, csak gondolj bele: ha már most nem tudod eldönteni, elég fontos-e az illető, hogy ott legyen az életed egyik mérföldkövénél, akkor valószínűleg csak a munkátok vagy egy baráti kör köt benneteket össze. Szorongani egy olyan ember meghívása miatt, aki néhány éven belül már garantáltan nem lesz az életed része, luxus és energiakidobás.

Esküvőszervezés

Fotó: Getty Images / Prostock-Studio

Van erre egy jó gyakorlatom, ami nekem anno bevált: képzeld el, milyen arcokat látsz, amikor fejben vonulsz a fehér ruhádban, apró bizonytalanságokkal a ruhád ráncaiban.

Ha van az arcok között legalább egy is, ami fintorog a helyszín, a ruhád, a hajad, vagy a túlságosan hangos rokonaid/barátaid láttán, nincs helye az esküvődön. De amúgy az életedben sem sok.

És ha már a barátoknál és a megfelelésnél tartunk: a szolgáltatók, mint a dekoros, a ceremóniamester, a fodrász, a sminkes és a fotós – a főnöködhöz hasonlóan – nem a barátaid. Ha azok lennének, valószínűleg nem kérnének el súlyos pénzeket, hogy segítsenek emlékezetessé tenni a nagy napot. Adj magadnak időt, és jóval korábban menj el egy próbasminkre. Ha a sminkes megjegyzést tesz a bőrödre, a szemöldöködre, az arcodat borító pihékre, és már abban a percben csúnyának látod magad, amint leültél elé, MENEKÜLJ. Akkor is ezt ajánlom, ha a kérésedet azonnal leszavazza, és olyan dolgot erőltetne rád, ami nem te vagy. A frizuráddal ugyanez a helyzet. Ha valami nem tetszik, mondd el kedvesen, őszintén. Igen, őszintén is lehetsz kedves, szerethető és ÉRTHETŐ.

Fogalmazd meg a kéréseidet világosan, jelezz vissza maszatolás nélkül. Még egyszer: te ezért nagyon sok pénzt fizetsz. Ha nem tetszik, ami látsz, és a másik fél reakciójától is kiráz a hideg, kutass tovább. Hidd el, tényleg vannak jófej és tehetséges emberek.

Ami most őrült nagy dilemmának tűnik, mint hogy ekrü vagy tojásfehér legyen a ruhád, az valójában nem számít, ne izgulj miatta. Jó, ha mindenre van forgatókönyved, de hagyj magadnak mozgásteret is. Én például aznap egyetlen ékszert sem viseltem (nem ez volt a terv) a gyűrűmön kívül, a fotós meg is kérdezte, nem szeretnék-e feldobni egyet. Nem akartam, mert épp az esett jól, és ettől szabadnak éreztem magam. És a képeken talán retusálhatóak a ráncaid, de offline semmi sem simít ki annál jobban, mint hogy felszabadultan és lazán hozol meg és állsz ki döntések mellett.

Esküvőszervezés

Fotó. Getty Images / Malisa Nicolau

Most, hogy szóba jött a felszabadultság: ha mindent megtettél, ami rajtad múlt, biztosítottál mindent, hogy mások jól érezzék magukat, ne vedd magadra, ha valaki savanyú arccal ücsörög az asztala mellett. Talán csak épp összekapott valamin a partnerével. És az introvertált barátnődre se haragudj, amiért nem tombol a tánctéren. Ha attól teszed függővé az esküvő sikerét vagy sikertelenségét, hogy este 9-kor még senki sem partizik őrülten, berúgod a legnagyobb öngólt. Tudod, megtisztíthatod a tükröt, de a tükörkép ugyanaz marad benne. Ezek az emberek azért gyűltek össze, hogy megünnepeljenek titeket, és amíg riadt tekintettel pásztázod, jó-e a buli, ők sem lesznek önfeledtek. Kezdd el te, hagyd, hogy a hangulatod átragadjon másokra, a többit megoldja majd az a mágneses mező (bocs a fizikáért), amit így teremtesz. Ja, és a zene miatt se aggódj, 3 pohár pezsgő után a legfinnyásabbak is bármire táncolnak, és még azt sem vennék észre, ha Jennifer Lopez élőben nyomná mellettük. Ha csak ki nem szivárogna idő előtt, hogy ő lesz a sztárfellépő. (LOL)

És ha már vendégek: nagyon kedves dolog lesz tőled, ha futsz egy gyors kört, hogy válts pár mondatot a meghívottakkal, de nem kell úgy cikáznod az asztalok között, mint valami Mary Poppinsnak, akit ezért fizetnek. Nem vagy sem társalkodónő, sem boldogságmenedzser. És cuki dolog tőled, ha felhívod a figyelmüket, merre van az ingyen pia, de azért te se felejts el inni (vízre gondolunk, te kis huncut), mert jó eséllyel a testsúlyod töredékét (a RUHÁT) kell majd magadon cipelned órákon át.

De ami a legfontosabb: ne felejtsd el, hogy A srác miatt vagy itt, és győződj meg róla minél többször, jól érzi-e magát a buliban, amiért annyit, de annyit melóztatok.

És végezetül: ha az a menyasszony vagy, aki hónapokig szervezte az esküvőjét és az utolsó utáni apró részletet is pontosan megtervezted, valószínűleg halálra rémít a másnap gondolata. Mi lesz, ha véget ér ez az egész? Elárulom: ezután jön a legszebb, a legfelszabadítóbb és a legnehezebb rész. A Társad jogilag is a Szövetségeseddé és a Bajtársaddá válik, papírotok lesz róla, hogy egy csapat vagytok. Az esküvő csak a csomagolás, a trailer, a termékminta. A közös életetek pedig a saját filmes univerzumotok, a lényeg. Ne fáradj ki túlzottan az első nagy napotokban, maradjon erőd és lendületed a következő 50 évre is.

XXX

B.

Esküvőt mondott valaki?

Címkék: dekor díszlet esküvő esküvőszervezés haj hangulat menyasszony nyílt levél ruha smink vendégek vőlegény

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Esküvő

7 bizarr esküvői szokás a világ különböző országaiból

7 bizarr esküvői szokás a világ különböző országaiból

Fekete menyasszonyi ruha, kötelező sírás és láncfűrész – ez csak néhány a világ nemzeteinek hagyományos esküvői szokásai közül. Olvasd el a legbizarabbakat!

Mit, mennyit és mikor? Nászajándék-guide, ha bizonytalan vagy a meglepetésed miatt

Beköszöntött az esküvőszezON, vele együtt pedig a nászajándék-para, ami könnyen leküzdhető, ha betartod az íratlan ajándékozási szabályokat.