Mit, mennyit és mikor? Nászajándék-guide, ha bizonytalan vagy a meglepetésed miatt

Beköszöntött az esküvőszezON, vele együtt pedig a nászajándék-para, ami könnyen leküzdhető, ha betartod az íratlan ajándékozási szabályokat.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mit, mennyit és mikor? Nászajándék-guide, ha bizonytalan vagy a meglepetésed miatt

Megkapod a gyönyörű, selyemszalaggal átkötött meghívót. Elönt a boldogság, aztán két másodperc múlva a tömény stressz: mit vegyek fel? Pénzt adjak? Ha igen, mennyit? Vagy ajándékot? Ha igen, akkor milyet? Nyugi, először is vegyél egy mély levegőt, mert ez nem a te nagy napod, szóval kíméld meg magad a felesleges idegességtől. Másodszor olvass tovább, mert Gyenes Dóra esküvőszervező segít, hogy könnyen eligazodj a nászajándékok útvesztőjében.

Meghívó FYI

Nem kell gondolatolvasónak lenned ahhoz, hogy kitaláld, mire is vágyik pontosan az ifjú pár. A szakértő hangsúlyozza, hogy „a jó meghívón pontosan fel van tüntetve az ajándék jellege”, szóval, ha mázlid van, az irány már adott. Persze előfordulhat olyan, hogy mégsem írják rá, de ilyenkor érdemes nyíltan rákérdezni, hogy mit szeretnének, vagy egész egyszerűen pénzt adni, mert azzal nem lőhetsz mellé.

Oké, de mennyit?

Egyszerre szuper és gáz, hogy nincs arra kőbe vésett szabály, mennyit érdemes az újdonsült házasoknak adni, hiszen így a keret nagyon rugalmasan értelmezhető, és aki nem rutinos, az könnyen elbizonytalanodhat a kérdésben. Gyenes Dóra szerint „legalább annyival illik őket támogatni, amennyit fejenként rád költöttek a szervezéskor”, de kiemelte azt is, hogy nagyban függ az összeg attól is, mennyire közeli barátról, családtagról van szó.

Általában 10-15 ezer forinttal érdemes számolnod személyenként, ez az esetek nagy százalékában fedezi az ebéd/vacsora, valamint az italok költségét. Ha szerencséje van a párnak, akkor még némi plusz bevétele is lehet belőle.” Azt is megtudtuk, hogy az összeg természetesen több is lehet, ha extraközeli hozzátartozóról van szó, „itt a saját pénztárcád fogja meghatározni, mennyit tudsz vagy szeretnél rájuk áldozni.

Villantsd a zsetont

Ha pénzt adsz, annak megvannak a formai követelményei. A menyasszonytánc tökéletes lehetőség arra, hogy átadd a meglepetést, de egyre elterjedtebb az is, hogy pénzgyűjtő perselyt tesznek ki a párok, ahová a borítékok bedobhatók. Ha a menyasszonytánc gondolatától is lever a víz, ez szuper lehetőség, hogy elintézd a piszkos anyagiakat, de ilyen esetben illik külön odamenni a párhoz és néhány szóban gratulálni nekik. Az esküvőszervező szerint fontos, hogy a borítékon belül fel legyen tüntetve, hogy tőled érkezett.

Esküvő boríték

Getty Images/maxfoto87

A legtöbben lakásra, utazásra, autóra vagy gyerekre költenek, hiszen az együttélés során már mindenük megvan, ami egy háztartásban elengedhetetlen.” Ilyen szempontból a pénz nagy előny, mert tényleg bármibe beleforgatható. Hátránya viszont, hogy sokkal személytelenebb és valószínűleg egy-két év múlva az ifjú házasok már rég nem is fognak arra emlékezni, hogy mennyit és milyen szándékkal adtál. Népszerű egyébként a pénz mellett néhány sorsjegyet is ajándékozni, mert kis szerencsével akár nagyobb összeget is nyerhet a pár.

Amikor a lista diktál

Az elmúlt években divatba jött a nászajándék lista. A szakértő szerint nagy előnye, hogy pontosan fel van tüntetve, mire van szüksége a párnak, így nem fordulhat elő, hogy valaki öt étkészletet vagy egy halom porcelánfigurát kap, amit egyébként szívből utál és csak a nagy családi bulikon tesz ki a polcra, hogy ne bántson meg senkit. „A kiválasztott tárgyakat a pár határozza meg, több árkategóriában, ha pedig valamit már megvásároltak, egyszerűen lekerül róla.” Sokan egyébként egész egyszerűen egy saját online listát szerkesztenek, amihez a meghívottak hozzáférhetnek, ugyanezen az elven működve. De olyan is előfordul, hogy valamelyik örömszülő, vagy az esküvőszervező van megbízva azzal, hogy ezt kezelje, ami azért hasznos, mert akár még tanácsot is tud adni szükség esetén.

A jó, olcsó és könnyen beszerezhető darabokat általában nagyon hamar elkapkodják, úgyhogy nem érdemes sokáig húzni a választást” – teszi hozzá a szervező.

Kérdezni ér

Ha nincs lista, és bizonytalan vagy, szintén érdemes kérdezni, akár magától a pártól, akár a szülőktől, esküvőszervezőtől. „Nem kell ezt túlgondolni. Fordított esetben te is örülnél neki, ha valaki rákérdezne, mit szeretnél, szóval nyugodtan kérdezősködj, ha tanácstalan vagy nászajándék kérdésben.

A szakértő szerint az utalvány is szuper ötlet, ha a pénzt személytelennek érzed, de hangsúlyozza, itt is fontos kideríteni, milyen jellegűnek örülnének a legjobban. „Aki házra, lakásra gyűjt, azok általában barkács- és lakberendezési áruházak ajándékkártyáinak örülnek. Mások már a gyerekvállalásra készülve a bababoltok utalványaira koncentrálnak.” Szerinte az utazási voucherek mellett is leteheted a voksodat, de kizárólag abban az esetben, ha pontosan ismered az úti célt, ahová a pár vágyik. Ráadásul ehhez azért jobban bele kell nyúlni a pénztárcádba, úgyhogy érdemes ezzel is kalkulálni.

Ajándékötletek

Getty Images/Olga Romanova

Az időzítés fontos

Az esküvő előtti és utáni napok a legalkalmasabbak arra, hogy átadd a meglepetést. A legtöbbször ugyanis magán a ceremónián alig jut idő és figyelem az ilyesmire, a pár sem szívesen foglalkozik azzal, hogy ezeket menedzselje. Egyetlen kivétel van, ha túl messziről érkezel, és nem tudod nekik máskor odaadni az ajándékot. Ilyenkor bízd rá valamelyik örömszülőre vagy az esküvőszervezőre a cuccot és csak rövid gratuláció mellett jelezd a szerelmeseknek, hogy átadtad az ajándékodat. Persze emellé se felejts el egy rövid kis üzenetet rejteni, hogy tudják, tőled érkezett.

Akár vendég vagy, akár a saját esküvődet szervezed, ezeket ne hagyd ki:

Címkék: ajándék esküvő guide nászajándék pénz utalvány

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Esküvő

7 bizarr esküvői szokás a világ különböző országaiból

7 bizarr esküvői szokás a világ különböző országaiból

Fekete menyasszonyi ruha, kötelező sírás és láncfűrész – ez csak néhány a világ nemzeteinek hagyományos esküvői szokásai közül. Olvasd el a legbizarabbakat!