7 bizarr esküvői szokás a világ különböző országaiból

Fekete menyasszonyi ruha, kötelező sírás és láncfűrész – ez csak néhány a világ nemzeteinek hagyományos esküvői szokásai közül. Olvasd el a legbizarabbakat!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

7 bizarr esküvői szokás a világ különböző országaiból

Minden országnak megvannak a maga hagyományai, pláne, ha esküvőről van szó. A „valami régi, valami új, valami kék”-szokását az angolszász országokból biztosan ismered és nyilván tisztában vagy a magyar lagzik szokásos menetével is. De vajon hogyan ünneplik a nagy napot a világ többi pontján? Összegyűjtöttük a legmegdöbbentők tradíciókat.

Németország

Képzeld el, hogy épp végignézted minden idők legromantikusabb ceremóniáját, amikor a menyasszony és a vőlegény egyszer csak a kezükbe kapnak egy-egy láncfűrészt. Nem, ez nem egy új horrorfilm sztorija, hanem csak egy német esküvői tradíció, a Baumstamm Sägen: a friss házasok a szép ruhájukban fogják és kettéfűrészelnek egy fatuskót. A művelet a pár együttes erejét szimbolizálja, amivel majd a házasságuk során érkező nehézségekkel fognak szembe szállni.

Spanyolország

Mindig is egy gyönyörű fehér menyasszonyi ruháról álmodoztál? Akkor ne Spanyolországban menj férjhez. Itt ugyanis hagyományosan feketét hordanak a nagy napon. A sötét csipkeruha és a mantillának nevezett fátyol, ami a menyasszony fejét és vállát takarja az eskü „míg a halál el nem választ”–részére akar utalni. A fátyolnak pedig plusz egy funkciója is van: a hiedelem szerint az a menyasszony, aki túl szép volt, magához vonzotta a gonosz szellemeket. De nem para, a fátyol szerencsére megvédi tőlük az arát.

Kenya

Ha véletlenül egy kenyai esküvőn kötnél ki az életed során, ne lepődj meg, amikor azt látod, hogy az újdonsült feleség apja leköpi a saját lányát. Semmi hátsó szándék nincs a dologban, egyszerűen csak így kíván neki szerencsét és védi meg a házasságot attól, hogy még véletlenül se legyen elátkozva. Kenyában a Maasai nép körében egymás leköpése a tisztelet jele.

India

Itthon szinte minden lagzin elhangzik az „Eladó a menyasszony!” – kiáltás. Ehhez képest Indiában a férj, vagyis pontosabban az ő cipője lesz megvehető. A konkrét esküvői ceremónia Joota Chupai rituáléhoz ugyanis a vőlegény leveszi a cipőjét, a menyasszony nőrokonai pedig gyakran elcsórják azt és elrejtik valahol. Hogy visszakapja még az ünnepség előtt, a srácnak meg kell vesztegetnie a lányokat némi pénzzel.

Kína

Oké, az, hogy megkönnyezed a saját esküvődet igazán nem nagy meglepetés. Kínában viszont ha kész felháborodást okozna, ha teljesen száraz maradna a szemed! A kínai nagy napon olyan szinten kötelező a sírás, hogy a menyasszonynak egy hónappal előre már edzenie kell rá – naponta egy órát sír a siker érdekében. 10 napig egyedül gyakorol, aztán csatlakozik hozzá az édesanyja, majd ismét eltelik 10 nap és a nagymamája is megérkezik a sírásmaratonra. Ez elsősorban egyébként az ország nyugati, Szecsuán tartományában hagyomány, Zuo Tangnak hívják és a Hadakozó fejedelemségek korából származik, amikor Zhao hercegnő édesanyja sírva fakadt a lánya esküvőjén.

Dél-Korea

Dél-Korea egyes részein a férj és feleség nem léphet le a lagziról, amíg a vőlegény lábát meg nem verték. Igen, jól olvastad, a családtagok leveszik az újdonsült férj cipőjét, összekötözik egy kötéllel és egy pálcával vagy száraz hallal egymás után mindenki üt egy hatalmasat a talpára. Bármennyire is parának hangzik, ez mégis az esküvő egyik szórakoztató részének számít, ami szerencsére nem tart sokáig, és az a lényege, hogy leteszteljék a vőlegény erejét és személyiségét.

Malajzia

A Borneó szigetén élő Tidong nép elég érdekes hagyományt követnek: a friss házas pár nem hagyhatja el a lagzi utáni három napban a házukat és a fürdőszobát sem használhatják. Ezt a rokonok szigorúan betartatják és csak nagyon kevés ételt-italt engednek fogyasztani. A kultúrájuk szerint, ha valaki nem tartja ezt a tradíciót, az balszerencsét hoz a párra, gyakran hűtlenséghez, váláshoz vagy a gyerekeik halálához vezet.

Forrás: Steven Stone

Legyél igazi esküvő-szakértő:

Címkék: bizarr esküvő esküvői szokás furcsa szokások lagzi szokások

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Esküvő

Mit, mennyit és mikor? Nászajándék-guide, ha bizonytalan vagy a meglepetésed miatt

Mit, mennyit és mikor? Nászajándék-guide, ha bizonytalan vagy a meglepetésed miatt

Beköszöntött az esküvőszezON, vele együtt pedig a nászajándék-para, ami könnyen leküzdhető, ha betartod az íratlan ajándékozási szabályokat.