Tüntesd el a striákat!

Sokan összekeverik a narancsbőrt a striával, pedig túl sok közük nincs egymáshoz. A striák, vagy más néven terhességi csíkok nemcsak akkor jelentkezhetnek egy nőnél, ha babát vár, hanem akár már tinédzserkorban is. Győzd hát le a makacs csíkokat!

A striák a hirtelen növekedés vagy hízás következtében kialakult csíkok a bőr felszínén. Akkor jönnek létre, amikor a bőr nem tudja követni ezt a fajta alakváltozást, és kötőszövetei megrepednek. Leggyakrabban a has, a mell, a comb és a csípő tájékán éktelenkednek. Kialakulásukkor rózsaszín, illetve vöröses színűek, majd fokozatosan halványodnak, amíg gyöngyház színűek nem lesznek.

Megelőzés

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy nem alakultak ki rajtad a kis csíkok, akkor is érdemes már most tenned ellene, hogy kivédd a későbbi megjelenésüket. Először is táplálkozz egészségesen, és főleg mozogj sokat, mert így elkerülheted a hirtelen hízást! Ha mindent megteszel alakod fitten tartásáért, akkor nagy baj nem lehet. Ha látod, hogy egy-két csíkocska kialakult, de még nem túl feltűnő, akkor érdemes a bőr rugalmasságát fokozó krémmel kezelni a kritikus területeket.

Kezelés

Bár tökéletesen eltüntetni nem lehet, azért jelentősen halványíthatod már kialakult striáidat. Erre is többféle megoldás létezik. Kezelheted a csíkokat otthon, speciális készítményekkel, vagy elmehetsz kozmetikushoz halványító kezelésekre, például aromaterápiás testtekercselésre. Ha viszont nagyon feltűnőek a striák, akkor érdemes komolyabb beavatkozásokkal, például mezoterápiával enyhíteni rajtuk. A mezoterápia során speciális hatóanyagokat fecskendeznek a bőr alá. Ettől a „koktéltól” a striák összébb húzódnak, és a bőr felülete simább lesz. Általában nyolc kezelés elegendő a kívánt hatás eléréséhez.

Cosmo-tipp: Faberlic terhességi csíkok elleni intenzív hatású krém (2699 Ft)
Vichy terhességi csíkok elleni krém (5499 Ft)
Striák kezelése mezoterápiával (www.aesthetica.hu)

Szöveg: Berende Alexa

Fotó: Profimédia

Még több

fashion_beauty