2008.07.03.@ 14.07

Faktorszám, SPF – Napozz okosan!

Számtalan jó tanácsot olvashatunk arról, hogyan védjük bőrünket, ha napozunk. Mindenki tudja már, hogy magas faktorszámú naptejet kell venni, hogy a szemünket is kell védeni az UVA- és UVB-sugaraktól. De vajon azzal is tisztában vagyunk, hogy ezek a kifejezések pontosan mit is jelentenek?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

UV-sugarak:
A barnulással tulajdonképpen a test megvédi önmagát a napsugaraktól, amelyek kétféle ultraibolya-sugárból állnak: UVA- és UVB-sugarakból. Az UVA-sugarak felelősek magáért a barnulásért, az UVB-sugarak pedig a test festékanyagának, a melaninnak a képződését segítik elő, valamint a bőr vastagodásában is szerepet vállalnak. Tehát ha egészséges mértékben jut be a szervezetünkbe ez a fajta sugárzás, akkor nem okozhat problémát, azonban ha intenzív hatásnak van kitéve a bőr, akkor a sugarak hatására elveszítheti nedvességét, sejtjei elhalhatnak. Ezek a sugarak nem csak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatják, ezért nagyon fontos, hogy olyan napszemüveggel szerelkezzünk fel, amelyek UVA- és UVB-szűrősök, valamint jól körbefogják a szemüreget, ezáltal a szemkörnyéki vékony bőrt is védik.

Faktorok:
Minden napolaj, naptej hatalmas, vastag számokkal van ellátva, arról nem is beszélve, hogy a szakértők mindig arra hívják fel a figyelmünket, hogy magas faktorszámú termékekkel kenjük be magunkat, mielőtt kimegyünk a napra. A fényvédő faktorszáma azt mutatja meg, hogy mennyivel hosszabb ideig lehet a napon tartózkodni anélkül, hogy rákvörösre sülnénk. Átlagosan 20 perc az, amit úgy tölthetünk a napon, hogy az még ne legyen káros a bőrünknek. Ezt az időt hosszabbítják meg a különböző faktorszámú készítmények.

SPF:
Angol rövidítés: Sun Protection Factor, ami azt mutatja meg, hogy a naptejnek milyen az UVB-szűrőképessége. Vagyis ez is azt mutatja meg, hogy hányszor hosszabb ideig tartózkodhatunk anélkül a napon, hogy leégnénk. Fontos azonban tudni, hogy ez nem mutatja meg, hogy mennyire véd az UVA-sugarak ellen a krém. Ezért 2006-ban bevezették, hogy a címkéken jelölni kell a teljes napfénysugárzással szembeni védelmet is: alacsony, közepes, magas, ultra. Egy átlagos felnőttnek a legideálisabb egy 20-25 SPF-s, magas fényvédelmi jelzővel ellátott krém.

Bőrtípusok:
A napozáshoz még nagyon fontos tudni, hogy milyen bőrtípusba tartozol, hiszen ez határozza meg, hogy alapvetően hány percig nem káros a bőrödre a nap. A bőrgyógyászok négy típust különböztetnek meg.
1. Nagyon érzékeny: világos, szeplős bőr, szőke vagy vörös haj, kék vagy zöld szem. 5-10 perc alatt leégsz, ha ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezel, ezért inkább kerüld a vakító napsugarakat, árnyékban is friss színt szerezhetsz!
2. Érzékeny: világos bőr, szőke haj, kék vagy zöld szem. Az ilyen alkatok 10-20 percet tudnak napon tölteni, szintén nem lesznek soha feketék, de halvány barnaság már ennyi idő alatt is elérhető.
3. Normál érzékenységű: sötét haj, barna szem. Jól le tud barnulni, 20-30 percet is eltölthet a napon, de azért neki is szüksége van fényvédőkre.
4. Nem érzékeny: sötét haj és szem, olíva árnyalatú bőr. Nagyon gyorsan színe lesz a napon, és rögtön barnul. 40 percig is kint süttetheti magát gond nélkül, de azért itt sem szabad elfelejteni a naptejet, hiszen lehet, hogy nem ég meg, de később azért bőrproblémái adódhatnak!

Szöveg: Kis Adrienn

Fotó: Profimédia

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty