A ragyogó, fehér fogak titka!

Nem csak a szemünk és bőrünk színe, hanem fogaink „fehérségi foka” is adott. Azonban ma már léteznek olyan eljárások, amiknek a segítségével fogainkat tündöklő fehérségbe vonhatjuk!

Szuvasodás szempontjából teljesen mindegy, milyen színűek a fogaink, hiszen a világító fehér fogsor is lehet könnyen romló, a kissé sárgásabb árnyalatú pedig lehet akár teljesen egészséges is, így nem kell aggódnod emiatt, ha nem éppen hófehér fogakkal áldott meg a sors.

Fogaink fehérségének megőrzéséért első teendő a tökéletes szájhigiénia. Ám azt is tudnod kell, hogy bizonyos betegségek és gyógyszerek is befolyásolhatják a fog színét, így ha nem vagy vele megelégedve, akkor érdemes utánajárni ennek is. A túlzott mértékű kávé- és teafogyasztás is okozhat elszíneződést, nem beszélve a dohányzásról, ezért jobb, ha ezeket kerülöd!

Ma már létezik olyan fogfehérítő eljárás, amit otthon végezhetsz, de ha nem szeretsz vele pepecselni, akkor más típusúakat a fogorvosi rendelőben is igénybe vehetsz. Azt sajnos nehezen lehet előre megítélni, hogy milyen mértékben reagál az illető foga a fehérítő eljárásokra, hiszen itt is vannak egyéni különbségek. Ám összességében elmondható, hogy az eredmények többnyire kedvezőek.

Ha otthon szeretnéd végezni a fehérítést, akkor a fogorvos először lenyomatot vesz a fogaidról, és erre a mintára egy vékony, átlátszó műanyag sín készül, ami tökéletesen illeszkedik a fogsorra. Ebbe a sínbe kell tölteni a fehérítő gélt, melyet éjszaka a legcélszerűbb hordani. Fontos, hogy az egész folyamat fogorvosi ellenőrzés mellet történjen!

Ha inkább a rendelőben szeretnéd fehéríteni fogaidat, a különbség annyi, hogy a fogfehérítő gél koncentrációja jóval töményebb. Az anyagot az orvos viszi fel a fogakra, és hő vagy speciális fény segítségével aktiválja. Ennek egy másik változata, amikor a sínt a géllel együtt 1-2 órán keresztül a fogaidon tartod a rendelőben.

Ha csupán kisebb elszíneződéseket szeretnél eltávolítani fogaidról, akkor érdemes kipróbálni a sópolírozást. Ekkor nagy nyomású víz, sűrített levegő és só segítségével polírozzák, és valamelyest fehérítik is a fogsort.

Fontos, hogy fogfehérítés előtt kezeltesd szuvas fogaidat, viszont a fogpótlásokkal és a kozmetikai célú töméscserékkel érdemes megvárni a procedúra végét, hogy a már kifehéredett fogakhoz tudjon az orvos színt választani!

Fogápolási kérdésekben fordulj szakértőnkhöz, Dr. Szabó Beátához! Klikk ide!

Szöveg: Dr. Szabó Beáta

Képek forrása: profimedia.hu

Még több

fashion_beauty