Hajápolás felsőfokon – kezdőknek és haladóknak

Tény, hogy a férfiak nagy része elsőként (a domborulatok feltérképezése után rögtön) a nő hajkoronáját veszi szemügyre, hiszen ez sok mindent elárulhat viselőjéről. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a látható része már nem él, csak a fejbőrben lévő hajhagymák, ezért elsősorban ennek a résznek az ápolására kell hangsúlyt fektetni. Sajnos szinte minden nyomot hagy hajunkon: a vitaminhiány, a környezeti ártalmak, a helytelen hajápolás, de még bizonyos betegségek is, mint például a vérszegénység. Viszont ha be tudunk tartani néhány aranyszabályt, nagy baj már nem történhet!

Ápolás

Sajnos sokan veszik félvállról a hajmosás folyamatát, pedig a legtöbb és a haj számára legkárosabb bűnöket ilyenkor követhetjük el. Fontos, hogy a víz ne legyen forró, mert hosszútávon kiszáríthatja a hajat, de ha túl hideg, korpásodást okozhat. Amikor hajunkat bevizezzük, legyen melegebb a víz, mert könnyebben beszívja a tápanyagokat, öblítésnél pedig legyen egy kicsit hidegebb, így erősíthetjük azt. Az öblítés tartson legalább háromszor olyan hosszú ideig, mint a mosás, soha ne maradjon sampon vagy balzsam a hajadon! Az aranyszabály itt is igaz: a több kevesebb! Tévhit, hogy minél többféle hajápolót használunk, annál fényesebb, egészségesebb, szebb lesz, ugyanis a túl sok balzsam és pakolás elnehezíti, zsírossá teszi hajunkat.

Hajmosás után

Ha végeztél, ne kezd el hajadat a törülközővel dörzsölni, mert a vizes haj sokkal sérülékenyebb! Helyette inkább finoman nyomkodd ki belőle a vizet, és ha van rá lehetőség, ne használj hajszárítót. Kizárólag nagyfogú fésűt használj a bontáshoz. Ha megszáradt, még legalább fél óráig ne menj ki a lakásból, mert a hajhagymák könnyen megfázhatnak. És ami a legfontosabb: felejtsd el a hajvasalót és a hajsütővasat! Semmivel nem árthatsz jobban hajszálaidnak, mintha 200 oC-on égeted őket.

Festés, vágás

Habár mindkettő szakértelmet és rutint kíván, mégis sokan vágnak bele otthon a műveletbe, hogy aztán olyan, néha helyrehozhatatlan károkat okozzanak, amiken csak a fodrász, azon belül is egy drasztikus vágás segíthet. Manapság már megszámlálhatatlan márka, szín, és színtartósság alapján választhatunk, sokszor mégis csak már a festés után derül ki, hogy az a hamvasszőke, ami a dobozon lévő modellnek fantasztikusan állt, a mi hajunkon szürkésbarna, és rettenetesen néz ki. A vágást is érdemes inkább a szakemberekre bízni, hiszen nem véletlenül tanulják a mesterséget évekig: ha hirtelen felindulásból nekiesünk kisollóval, még töredezettebbé tehetjük, mint amilyen előtte volt.

Téli előkészületek

Sajnos vége a nyárnak, lassan beköszönt az ősz. Ezt hajunk is megszenvedi, mivel a hidegben a fejbőrben lévő erek összehúzódnak, és ezzel csökken hajunk oxigénellátása, ami hajhulláshoz vezethet. Ha ezt el akarjuk kerülni, mindenképp hordjunk a hűvösebb napokon sapkát! A legjobb, ha természetes anyagokból készült, így nem fog korpásodni, zsírosodni hajunk. Hetente egyszer érdemes egy fél órára feldobni valamilyen vitaminos balzsamot vagy pakolást, és tekerd körbe törülközővel a fejed, hogy a tápanyagok jobban be tudjanak szívódni.

Szöveg: Gyarmati Juci

Fotó: profimedia.hu

Még több

fashion_beauty