Téli trend: ahány ház, annyi karácsony

Akár hagyományosan, akár formabontóan, akár hideg jég-, illetve meleg vagy natúr színekkel, akár csillogó vagy éppen természetes díszekkel készülünk is szentestére, fényűzően vagy bolondosan, a fontos az örömszerzés és a szeretet.

2008.12.23. 10:12
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A klasszikus karácsonyi dekoráció a zöld és a piros, illetve a bordó árnyalataira épül, hófehérrel egészül ki. Az ünnep jellege ihlette ezt az összeállítást: az örökzöld fenyő színe az újjászületés jelképe, a piros a lángé, a tűzé, a szereteté. A fehér a tiszta, szűz havat idézi, és az ártatlanságot szimbolizálja. A hagyományos díszítőelemek, a fenyőgallyak, a gyertyák, az üveggömbök és a gondosan megkötött selyemmasnik. Fontos kellék – különösen angolszász vidékeken – a fagyöngy is, mellyel a koszorúkat díszítik, vagy gömbformába, csokorba kötve gyakran az ajtó fölé akasztják, ami kifejezetten ügyes megoldás, hiszen mint tudjuk, fagyöngy alatt szabad a csók és ráadásul szerencsét hoz.

Nemes egyszerűséggel is ünnepelhetünk. Fontos azonban, hogy a design környezetbe is lopjunk be cseppnyi áhítatot és eleganciát. Minden asztalt ünnepivé tesz egy szép fehér damasztabrosz hozzáillő szalvétákkal. Válasszunk ehhez gyöngyös szalvétagyűrűt, az asztal közepére pedig terítsünk ezüstszínű futót. A fára, az ajtóra ugyancsak kevés, de válogatott, egyszerűségében szép és elegáns díszt tegyünk, amelyek nem kitűnnek, inkább beleolvadnak a környezetükbe. Masniknak, girlandoknak, csillogó kristályoknak helye itt nincs, de azért a gyertyákról nem kell lemondanunk, az ünnepi hangulatot pedig egy-két kedves ötlettel garantálhatjuk. Személyre szóló ültetőkártyák vagy helyettük névvel ellátott, tányér mellé helyezett üveggömbök, eredeti, kedves üzeneteket tartalmazó díszcsomagolás, polcra kiállított üdvözlőlapok vagy a székekre kötözött egyszerű szalagdíszek megteremtik a hangulatot.

Aranyló pompával is várhatjuk az ünnepet. A barokk templomok és kastélyok belső tereit juttatják eszünkbe az aranydíszekkel, mélybordóval vagy mohazölddel, lilával festett ünnepi csendéletek. Az aranycsillagok, széles selyemszalagok, a finom tapintású, sötét damasztszalvéták, néhány csiszolt, talpas kristálypohár, aranyszínű gyertyák és díszek – mindez együtt pompázatos.

Fiatalos, bolondos karácsonyunk is lehet. Egyedi, bohókás kreációkkal tehetjük felejthetetlenné az ünnepet. Kis, kötött zoknikból fűzött girlanddal díszíthetjük az ablakpárkányt, az asztal szélét vagy akár a karácsonyfát is. Hópelyheket idéző, üveggyöngyös szalvétagyűrűt húzhatunk a szalvétákra, bolondozhatunk kedvünk szerint, nemcsak szenteste, de az ünnep reggelén is.

Az elegáns eklektika is belefér a karácsonyi repertoárba, ám nem mindegy hogyan keverjük a stílusokat. Bőven használhatunk fenyőgirlandokat, akár apró lámpásokkal teleszórva is. Az asztalra több karú gyertyatartók, koszorúk, régi asztali díszek kerülhetnek. Elővehetjük a vitrinből a nagymama féltve őrzött meisseni porcelánját vagy herendi készletét, az értékes porcelán és kristály minden stílusba belefér.

A fehér karácsonyt – ha az időjárás nem kedvező – megteremthetjük otthon is, könnyed áttetsző organzákkal, tüllökkel, hófehér terítékkel és kiegészítőkkel. A fehér gyertyák, porcelánok, hógolyót idéző gömbök, bogyós díszek és persze a hófehér csomagolópapírba bújtatott ajándékok önmagukban is ünnepélyessé varázsolják az otthont.

A modern, tündöklő kompozíció hideg, kékek színeivel, üveg- és kristálydíszeivel a mesebeli jégkirálynő birodalmába röpít. Az áttetsző díszek mellett használhatunk ezüstgömböket, gyöngyöket is. A tányérok alá tegyünk ezüstszínű alátétet vagy akár ezüst tortapapírt. Vásároljunk ezüstfenyőt, ami kékes tűleveleivel jól illik ebbe a színvilágba. Minél különlegesebb, modernebb, geometrikus formákat mutató díszeket választunk, annál
formabontóbb, extravagánsabb lesz a végeredmény.

Forrás: www.otthon.hu – További hasznos tanácsokért látogass el az Otthon magazin weboldalára!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Téli trend: így díszítsd az otthonodat karácsonykor!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty