2009.01.19.@ 11.01

Sminkiskola: az arc sminkje – az alapok

A megfelelő sminkeléshez alapszabály, hogy tudjuk, melyik termék mire való, hogyan kell megfelelően használni. Lássuk, hogyan kell helyesen feltenni az alapozót és a korrektort!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mindig bőrtisztítás, tonizálás és a bőrtípusunknak megfelelő nappali krémünk használata után kezdj csak el sminkelni! Eredeti bőrszínednek megfelelő tónusú termékeket használj, amiket vásárláskor megfelelő fényviszonyok mellett próbálj is ki!

Az alapozó

Talán már elcsépeltnek hangzik, mégis fontos szempont, hogy egy sminknél milyen az alapozás. A tökéletes fedéshez pedig fontos, hogy milyen a bőr állapota. Az egészséges arcbőr eléréséért gondoskodj megfelelően annak kondíciójáról! Járj rendszeresen kozmetikai kezelésekre, és az otthoni ápolásról se feledkezz meg! Az alapozó mindig legyen természetes hatású, kivéve, ha szándékosan akarsz ettől eltérő hatást. Mikor alapozót választasz, a legjobb, ha a kulcscsontod körül próbálod ki a színeket. Ennek a területnek közel azonos a színe arcbőrünkhöz, viszont könnyebben összehasonlítható.

Mire való?

Az arcnak egyenletes tónust ad, kiegyenlíti a színbeli különbségeket. Enyhén nedves szivaccsal vidd fel, a kipirosodott részeken kissé erősebben!

Hova ne tegyél?

Ne használj túl nagy mennyiségben, vagyis kerüld el, hogy az álladnál éles kontúr rajzolódjon, ne legyen maszk-szerű a végeredmény! Ne használd a pattanások elfedésére, mert erre alkalmatlan. A gyulladások ugyanis olajosak, ez az olaj pedig az alapozó felszínére fog kerülni. Ne ezzel fedd el a szem alatti karikákat, ráncokat sem, erre a kényes területre más állagú anyag jobban alkalmazható.

Camouflage

A legnagyobb fedőképessége a camouflage nevű korrektornak van, ami sokkal sűrűbb és tartósabb az alapozónál.

Mire való?

Bőrhibák, égési sebek, tűzfoltok eltüntetésére kiváló. Seprűvénák elkendőzésére is nagyszerűen alkalmas. Elfedhetjük az olajos pattanásokat is vele, mivel szárazsága miatt nem üt át rajta. Kis fejű korrektorecsettel vidd fel!

Hova ne tegyél?

Ne használd a szem körüli területre, ahhoz túl nehéz és sűrű ez az anyag, de az egész arcodat se fedd be vele, különben maszkjellegű lesz az eredmény, és fölöslegesen szárítod vele a bőrödet.

Korrektor

Ez a legtöbb optikai effekttel rendelkező anyag. A róla visszaverődő fény egy sima és egyenletesen színezett terület látszatát adja. Állaguk általában sűrűbb az alapozóénál, nagyobb fedőképességűek, és jobban ellenállnak a víznek is.

Mire való?

A szem alatti érzékeny, vékony és átlátszó bőr elkendőzésére fejlesztették ki. Eltakarja a vékony ereket és az apró ráncokat. Ha felvitel után beül a mélyebb ráncokba, csak mozgasd kicsit meg, és eloszlik megfelelően!

Hogyan használd?

Puffadt, duzzadt, pirosas szem esetében a szem pirosságát, a foltokat zöldes tónusú korrektorral ellensúlyozhatod. Ezután használj a bőrtónusodnak megfelelő színt!

Sminktipp: Készíts nappali sminket, de fényeket ne használj, a szemhéjon testszínű árnyalatok használatával tereld el a figyelmet a duzzanatról – húzz alsó kontúrt, satírozd el, a belső szemzugba pedig kerüljön fehér kontúr. Használj földszíneket és sötétebb árnyalatokat a mélyítő vonalon, a szemhéj külső zugától színátmenetet képezve!

Karikás, árnyékos szemnél válassz sárgás tónusú korrektort, ez fedi el jól a kékes elszíneződésű területet. Ezután használj az alapozódnak megfelelő színű fedőkorrektort vagy fényvisszaverő pigmenteket tartalmazó terméket!

Sminktipp: Irányítsd felfelé a tekinteted, a szemhéjon húzz sötétbarna szemkontúrt! Használj rózsás árnyalatokat, halványrózsaszín fényt a belső szemzugban, az alsó szemkontúr pedig fényes, világos rózsaszín legyen, a mélyítő vonalon barnás árnyalatokkal! Ezekkel a színekkel üdeséget, élénkséget kölcsönözhetsz a szürke árnyalatú szemkörnyéknek.

Első ráncokra válassz folyékony, minél finomabb, selymesebb állagú korrektort, hiszen ezen a részen a legvékonyabb a bőr. Használj fényvisszaverő pigmenteket tartalmazó készítményeket, ezek amellett, hogy kendőzik a ráncokat, üde színt kölcsönöznek.

Sminktipp: A szem alá használj folyékony korrektort, amit az ujjaiddal finoman kenj el! A felső szemhéjra tegyél világosabb árnyalatút, ebbe tapaszd majd a szemhéjárnyékoló porokat! A szemgödör alatt képezz finom átmenetet a korrektor és az alapozó között úgy, hogy ne látszódjon a két anyag találkozása! Púdert lehetőleg ne használj, ezek mélyítik, kiemelik az apró ráncokat.

Hova ne tegyél?

Ne használd alapozóként és az arc más területeire! Arra is figyelj oda, hogy ne vigyél fel belőle túl sokat! Kis, lekerekített végű ecsettel vagy ujjbeggyel, ütögetve tedd fel!

Szöveg: Ocetkiewicz Kinga

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Száraz, olajos, érett? Így kezeld a bőrtípusokat!

Tippek a helyes pirosítóhasználathoz

Így tüntesd el a szeplőket, pigmentfoltokat!

Alapos alapok

Címkék: alapok sminkiskola sminkje

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty