2009.01.22.@ 10.01

Sminkiskola: így használd a szemceruzát és a tust!

A szem kiemelése a sikeres smink nélkülözhetetlen része. Az éles tusvonal vagy a drámaian elmosódott kontúr a legegyszerűbb eszköz ahhoz, hogy tekinteted igazán csábos legyen.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A szemceruza

Nappali sminkhez vagy a természetes hatás eléréséhez szemceruzát használj, mivel a tusvonal túl erős hatású. Optikailag hangsúlyosabbá teszi azonban a szemet a szempillatő vonalának megvastagítása. Ehhez barna vagy szürkéskék színű eyelinerrel húzz vékony vonalat a szempillatőhöz olyan közel, amennyire csak tudsz! Az sem baj, ha nem sikerül tökéletes vonalat húznod, hiszen applikátor segítségével szépen elsatírozhatod.

A szépívű szemkontúr készítéséhez egyik ujjaddal óvatosan húzd fel a szemhéjadat, és a – nem túl hegyes – ceruzával húzz egy egyenletes vonalat! Az erősebb hatás kedvéért a szem belső peremén is végighúzhatod a ceruzát. Általában bevált módszer, hogy a belső szemzugtól kifelé haladunk. Ha kicsik a szemeid, akkor trükközz egy kicsit: a fehér vagy bézs színnel rajzolt belső kontúr megnagyobbítja a szemfehérjét.

Íme néhány tipp, hogyan is használd a szemceruzát:

Szemfestés előtt tegyél egy kis korrektort a szemhéjra, ettől tartósabb lesz a smink!

A jó szemceruza megfelelően puha, és a vonal húzásakor tökéletesen siklik a bőrön. Vásárláskor mindig húzd végig a tesztert a kézháton, hogy könnyebben kiválaszthasd a tökéleteset!

A túlságosan kemény állagú szemceruza felkenve nem a megfelelő színárnyalatot eredményezi, és a felvitelnél húzza a bőrt. Ám nem jó választás a túlságosan puha eyeliner sem, hiszen könnyen elmaszatolódik, precíz vonalat pedig képtelenség húzni vele.

Választhatsz matt, fényes, gyöngyházfényű szemceruzát is, de kaphatók olyan szemhéjárnyékolók is, melyeket nedvesen, ecset segítségével használhatsz kontúrozásra.

Használat előtt kissé melegítsd fel a ceruza hegyét kezed melegével!

Szemhéjtus: vadmacskáknak és kiscicáknak

A hollywoodi dívák nagyon kedvelik ezt a megjelenést, Angelina Jolie például a vörös szőnyegre lépve gyakran visel vadmacskás szemhéjtust, a kislányos bájú Brittany Murphy pedig a vékony, elnyújtott vonalú, kiscicás szemfestést választja.

A klasszikus hatású tusvonal akkor szép, ha gyakorlott kézzel, határozottan húzzuk meg. Lehet finoman, vékony ecsettel festett, alul és felül kihúzott, vagy retro stílusú vastag, a vége felé elvékonyodó, felfelé ívelő is a kontúrunk.
A szemhéjtus lehet folyékony, a tubushoz tartozó ecsettel, vagy krémállagú, amit ferdén metszett ecsettel tudsz felvinni. Sminkboltokban kapható olyan préselt por állagú tus is, mely szárazon és kevés vízzel, nedvesen is használható, ám ezt már a gyakorlottabbaknak ajánljuk. Mielőtt szemhéjtust veszel, tegyél egy próbát, hogy megtapasztald, tudsz-e vele könnyen, lendületesen dolgozni!
Egy jól alkalmazott tussal optikailag formázhatod is a szemet. Keskeny szemrésnél húzz kifelé vastagodó kontúrt, lefelé ívelő szemnél pedig a vonalat a szempillasor fölé íveld az utolsó harmadnál a külső szemzug felé, így optikailag megemelheted azt!

Bátran próbáld ki a színes tusfestékeket is! A színes sminket építsd a kontrasztokra, használj kiegészítő színeket! A kék színű alsó kontúrvonal például rafinált és érzéki hatást kölcsönöz a szemnek.

Tippek tushasználathoz:

Hogy szép kontúrt tudj festeni, ülj le egy nagyítós tükör elé!

Biztos vonalat könnyebben húzhatsz, ha kissé megfeszíted a szemhéjat a szabad kezeddel.

Az ecsetet mindig a szempillákhoz legközelebb tartsd, vagyis a festésnél ne maradjon fehér terület a szempillasor és a vonal között!

Először a szem közepétől kifelé haladva, majd szintén középtől a belső szemzug felé folytatva könnyebben haladhatsz, és szebb végeredményt is fogsz kapni. Az utolsó ecsetvonással húzd át a vonalat a belső szemzugtól a külsőig!

Ha így sem vagy biztos abban, hogy hibátlan kontúrt festesz magadnak, rajzold elő  az ívet fekete szemceruzával, és csak utána jöjjön a tus!

A hangsúlyos tusvonalhoz erősen spirálozott szempillák vagy műszempilla illik a legjobban.

Szöveg: Ocetkiewicz Kinga

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Sminkiskola: az arc sminkje – az alapok

Sminkiskola: így formázd az arcod sminkkel!

Sminkiskola: púderezz, bronzosíts, pirosíts!

Címkék: használd sminkiskola szemceruzát tust!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty