2009.01.23.@ 10.01

Sminkiskola: tökéletes szemsmink egyénre szabva

A szemfestékek kiválasztása, helyes használata és mixelése a sminknek talán a legfontosabb része, hiszen ez a legszembetűnőbb a teljes make-upban. Ám nem mindegy, hogy milyen a szemed színe, formája, és hogy milyen állagú sminket választasz. Olvasd el tanácsainkat, hogy megalkothasd a számodra tökéleteset!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Formák, színek, állag

A szem sminkelését mindig kezdd korrektorozással, ez alapot ad a szemhéjárnyalónak, a így színek intenzívebbé és tartósabbá válnak! A megfelelő minőségű dekorkozmetikumok használata nagyon fontos a szép és tartós végeredményhez. Ma már nagyon sokféle textúrájú termék közül választhatsz: a hagyományos préselt porfestékek mellett krémes és folyékony állagúak is megjelentek. Kiszerelésük lehet tégelyes, applikátoros vagy ceruza formájú, melyek használata nagyobb odafigyelést igényel, mivel könnyen összegyűlhet a festék a redőkben. Legkönnyebben a matt szemhéjpúderekkel dolgozhatunk, egy alkalmi sminknél viszont különleges hatásokat érhetünk el a gyöngyházfényű, irizáló és fémes csillogású termékekkel.

A színek intenzitása a pigmenttartalomtól függ, azaz attól, hogy mennyi színtestet adtak a szemhéjfestékhez. A legnagyobb színtest tartalmú festék maga a pigment. Por alakú, ezért applikátor segítségével kell felvinni a szemhéjárnyékoló fölé. Nagyon kevés is elegendő belőle, hogy fényt és csillogást kölcsönözzön a sminknek. Ha különleges alkalomra készítesz makeup-ot, akkor azt díszítheted csillámmal is. Csak keveset vegyél ki a tégelyből, és bánj vele óvatosan, mert könnyen előfordulhat, hogy mindened csupa csillám lesz!

Szemformázás

A szemhéjfestés segítségével más és más formákat hozhatsz létre. A szemeket a sötétebb és világosabb, matt és fényes területek létrehozásával formázhatod. A festékek elhelyezkedése a következő területekre oszlik: szemöldök alatti terület, mélyítő vonal (szemhéjredő), szemhéj, belső szemzug, külső szemzug és az alsó szempillasor alatti terület. Készíthetsz két színből álló sminket, de használhatod például négy, vagy akár annál több szín kombinációját.

Másoktól ellesett sminknél általában nem vesszük figyelembe saját adottságainkat. Például a sötét szemceruzával erősen kihúzott alsó szemhéj alaposan kicsinyítheti a szemet. Gyakori sminkhiba, hogy a színeket nem satírozzuk el, hanem csak egyszerűen felkenjük őket, ilyenkor a végeredmény nem túl szép. Sokan pedig berögzült, rossz szokások rabjai, amelyek a szemsminknél optikailag nem előnyös összhatást eredményeznek. Mielőtt elkezdenél sminkelni, nézd meg alaposan a tükörben, milyen formájú és elhelyezkedésű a szemed!

Nézzük, hogyan készítsünk ideális sminket a különböző szemformákra!

• Közel ülő szemek – Ha a szemek között kevesebb mint egy szemhossznyi távolság van (pl. Sarah Jessica Parker)
Ebben az esetben optikailag kifelé kell nyújtani a szemeket. A hatás eléréséhez belül használj egy fényes, világos színt, kifelé haladva pedig egyre sötétebbet! A sötétebb árnyalatot a szemhéj felétől elkezdve fesd a külső szemzugon túlhaladva, elnyújtott alakban! Sötét színnel árnyald a szem külső harmadát, így lesz teljes a „távolító” hatás!

• Távol ülő szemek – Ha több mint egy szemhossznyi távolság van (pl. Kate Moss)
Az árnyalás ebben az esetben az előző fordítottja: a belső szemzugba tegyél sötét színt, kifelé pedig világosabb árnyalatok kerüljenek fel. A szemhéj belső harmada sötétebb, így közelíti egymáshoz a szemeket. Arra azonban figyelj, hogy szemsminkeddel ne haladj túl a szem sarkán!

• Kerek szemek (pl. Ashley Olsen)
A szemhéjadat ívelt satírozással nyújtsd meg felfelé, és a teljes szemhéjadon matt, világos színt használj! A szempilládat csak felül fesd ki! A szemfesték árnyalatához illő természetes hatású arcpirosítóval még jobb lesz az összhatás.

• Kidülledő szem
(pl. Anne Hathaway)
A szemfestéshez használj matt földszíneket: barnát vagy szürkésbarna árnyalatot, a szempillák fölé pedig fess egy szélesebb vonalat a szemhéjszín árnyalatában!

• Mélyen ülő szem
(pl. Jennifer Garner)
Ebben az esetben hangsúlyozni, kiemelni kell a szemet, ezért használj világos színt minden kiugró részre, amilyen a szemhéj középső része és a szemöldökvonal alatti terület. A szemfestékkel harmonizáló sötétebb színt tedd a mélyítővonalra és a külső szemzugba! A kettő között dolgozd össze a színeket! A legjobb eredményt három szín használatával érheted el úgy, hogy körecset segítségével összedolgozod őket, hogy finom színátmenetet kapj.

Sminked kiválasztásánál mindig az összképből indulj ki! Ez azt jelenti, hogy színeiben alkalmazkodnia kell a ruhához és az alkalomhoz is. A legmeghatározóbb azonban hajszínünk és bőrszínünk mellet a szemünk színe!

Milyen színű szemhéjárnyékolót válassz?

Kék szeműeknek:
narancsos, aranyos árnyalatok és a szemszíntől eltérő kék (például az azúrkék), valamint a drámai hatású fekete.

Szürke, világos szemszínhez a vörösréz, a levendula és az akvamarin kék passzol.

Zöld szemhez
jól illik a bordó, a mályva, a smaragdzöld, a világoszöld és az ezüst.

Gesztenyebarnához válassz türkiz, zöld, lila és bronz tónusokat!

Feketéhez
világosszürkét, rézbarnát, világos ibolyát vagy szilvakéket ajánlunk.

Szöveg: Ocetkiewicz Kinga

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Sminkiskola: így formázd az arcod sminkkel!

Sminkiskola: így használd a szemceruzát és a tust!

Télen is szexin: fagyos szépség

Címkék: egyénre sminkiskola szabva! szemsmink tökéletes

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty