2009.02.05.@ 12.02

Dobjuk fel narancsszínnel a lakást!

Nem csupán a narancs narancsszínű, ebben a színben pompázik a természet sok más csodája – a sütőtöktől és sárgabaracktól kezdve az aranyhalon át a tűzliliomig és a díszsomig. Miért ne dobnánk hát fel naranccsal mi is a lakást?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ha unalmasnak érezzük környezetünket, ha energiára van szükségünk, és szívesen feltöltődnénk, fedezzük fel magunknak ezt az egyedülállóan ragyogó árnyalatot. Bátor, harsány, felvillanyozó szín, magabiztosságot sugall. Figyelemfelkeltő hatású és intellektuális egyben, mentális energiáinkat is mozgósítja. Nem véletlen, hogy a buddhista szerzetesek ruházata ebben az árnyalatban pompázik… 

A piros és sárga keverékéből létrejövő színnek számtalan árnyalata van, a vegyülési arányoktól, illetve a fekete és fehér tartalomtól függően. Mindegyik más és más, érdemes alaposan megfontolni, melyiket választjuk. Meleg, közelítő hatású, ezért ha sötétebb tónusát alkalmazzuk nagy felületen, összeszűkíti a szobát, és fullasztóvá válhat. Ha ragaszkodunk ehhez az árnyalathoz, érdemes inkább csak egy-egy falszakaszt felfesteni, míg a többire egy gyengített változatát használni. Minden festéknél, de különösen ennél a színnél fontos tudni, hogy a színkártyán kinézett kis minta nagyon csalóka lehet, falon a narancs mindig sokkal erősebbnek, rikítóbbnak hat. Jó, ha először csupán néhány kiegészítővel, szőnyeggel, függönnyel próbálkozunk, hisz éppen elég ütős kis mennyiségben is. 

Pasztell barackszín 

Szinte már rózsaszín, nagyon finom, diszkrét. Igaz, kissé nőies és talán egy fokkal romantikusabb, mint kellene, nem véletlenül a koszorús lányok és a marcipánkészítők kedvelt tónusa. Ha több benne a sárga, már jobban emlékeztet sárgabarackra. Nagyon óvatosan kell bánni vele, érdemes kis felületen kipróbálni bevetés előtt, nehogy túlságosan szirupossá tegye az enteriőrt. Előszeretettel használják polgári vagy klasszikus lakásokban, illetve romantikus lányszobákban is. Ha a barackos narancsszínt kontrasztba állítjuk zölddel, esetleg letompítjuk barnával, vagy ütköztetjük kékkel, a végeredmény meglepően más lesz. 

Terrakotta 

A narancsok világába tartoznak, a terrakotta, avagy az égetett cserép árnyalatai is az egészen halványtól a sötét, majdnem pirosig. Nem csupán azért kedveltek, mert különlegesek, hanem azért is, mert a mediterrán szín- és hangulatvilág elengedhetetlen résztvevői. Nyári délutánok, perszelő napsütés és a sós tengerillat jut eszünkbe róluk. Jól illenek hozzájuk a vidékies stílusú tárgyak, de a modernebb darabok is. Társíthatók természetes anyagokkal, kővel, fával vagy bontott téglával. 

Világos narancs 

Átmenet ez a napsárga és a narancs között, hiszen jó sok sárga van benne, ám annak melegebb, tüzesebb szín. Minimál stílusú lakásokba is becsempészhetjük, hogy egy kis vidámságot, életet leheljen a visszafogott formavilágba. Alkalmas északi fekvésű, sötétebb, hűvösebb helyiségek otthonosabbá tételére, hisz az állandó napsütés illúzióját kelti. Ajánlható gyerekszobákba, fiatalok otthonába akár falszínként is, hiszen ennél vidámabb, jókedvűbb árnyalatot keresve sem találnánk. 

Vadnarancs 

Ez a narancs rikító, harsány, telített változata. Szinte neonfénnyel világít, nem megnyugtató árnyalat, nem tanácsos túl sokat felhalmozni belőle egy szobába. Retro lakásokban tökéletes stílusteremtő lehet. Hasonló intenzitású más színekkel egyenesen vadító. 

Mangószín 

A narancssárga egy kis ciklámennel lágyított változata ez, tompább tehát, de semmiképpen sem pasztell. Azért jó szín, mert ritka, igaz, bátorság kell hozzá. Vigyázzunk, mert ha ezt az árnyalatot választjuk, mondjuk egy falszakaszra, nehéz lesz hozzá megfelelő kiegészítőket találnunk. Kísérletezzünk óvatosan vele! 

Forrás, fotó: www.otthon.hu – További hasznos tanácsokért látogass el az Otthon magazin weboldalára!

Kapcsolódó cikkek:

Díszítsd otthonodat természetesen!

Készíts magadnak álomgardróbot!

Így tedd otthonossá a hálószobád!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty