2009.02.27.@ 14.02

Újabb remény a hajhullás megállítására

A kelleténél jobban hullik a hajad? Bizonyos mértékű hajhullás minden egészséges ember esetében természetes, ám időnként komoly kórképek kísérője vagy figyelmeztető jele is lehet.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Normális vagy túl sok?

Életkortól és egyéntől függően naponta 60-100 hajszálat hullatunk el. Az is természetes, hogy fésülködéskor vagy hajmosáskor több hajat veszítünk, mint egyébként. Normálistól eltérő hajhullásról akkor beszélhetünk, ha azt vesszük észre, hogy a korábbinál jobban hullik a hajunk, fénytelenné, töredezetté válik, esetleg reggel, ébredés után a párnánkon sok hajszálat találunk, vagy már kisebb fizikai hatás alkalmával is kisebb-nagyobb csomókban szakad ki hajunk. Jellemző rád valamelyik tünet? Ebben az esetekben érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben.

A túlzott hajhullás lehetséges okai

A hajhullást számos tényező válthatja ki: hormonok, fogamzásgátló, autoimmun betegség, stressz, mérgező anyagok, gyógyszerek, sugárkezelés, táplálkozási rendellenességek, de vitaminhiány is előidézheti. A legújabb kísérletek azt is bebizonyították, hogy a pajzsmirigy hormonjainak jelentős szerepe van a nők hajának növekedésében, a hajhullás megállításában – mondta el Prof. Balázs Csaba endokrinológus. Ez a kísérlet felhívja a figyelmet arra, hogy a pajzsmirigy hormonjainak hiánya felelős lehet a nők fokozott hajhullásáért, és egyúttal reményt is ad a hatásos kezelésre.

Vedd észre!

Ha száraz és ritka a hajad, akkor figyeld meg, hogy jellemzőek-e rád azok a tünetek, amik a pajzsmirigyhormon-szint csökkenésére utalhatnak: fáradékonyság, a koncentrációs képesség romlása, lelassult anyagcsere, mozgás, beszéd és gondolkodás. Ugyancsak gyanakodhatsz, ha nagyon aluszékony vagy, a szokásosnál többet híztál, ha nagyon fázós lettél, felpuffadt az arcod vagy csökkent a libidó. A pajzsmirigyhormon-szint csökkenését érdemes megvizsgáltatni akkor is, ha a bőröd hideg, száraz, sápadt és durva, fájnak a kezeid, töredeznek a körmeid, vagy a testeden ödémák alakulnak ki. Azonban ha a tünetek némelyikét tapasztalod magadon, és a vizsgálatok igazolják a gyanúdat, ne ess kétségbe: a pajzsmirigy alulműködése jól kezelhető hormonpótlással, ezáltal a kóros hajhullás is megállítható!

További infó: Budai Allergiaközpont (www.allergiakozpont.hu)

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Tavaszi trend: romantikus frizura és maximális ápolás

Hajápolás felsőfokon – kezdőknek és haladóknak

Pénztárcakímélő frizuratippek

Címkék: hajhullás megállítására remény újabb

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty