2009.04.07.@ 14.04

Használj otthonodban energetizáló színeket!

A színek ránk gyakorolt emocionális hatása orvosok által igazolt tény. Gyakran előfordul, hogy bizonytalanok vagyunk a színek kiválasztását illetően és ez nem véletlen. Saját magunknak tanácsot adni a legnehezebb feladat. Cikkünk segítségével viszont ki-ki eldöntheti, hogy számára mi a legfontosabb és választhat magának néhány, a személyiségéhez és az otthonához illő színt.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Az univerzum megajándékozott bennünket megannyi gyönyörű színnel. Gondolj csak egy virágzó kertre, amiben minden természetes. A piros rózsa, ami feltölti érzékeidet és erőt is sugall, vagy a kék nefelejcs, ami megnyugtat és harmonizál. Ne egy bizonyos színre gondolj, hiszen ha megnézel egy színskálát, rögtön látod, hogy megannyi árnyalata létezik egyazon színen belül. Az sem mindegy, hogy milyen a fal struktúrája, mert ez adhatja a szín mélységét.

Mi az egyes színek jelentése?

Piros
A piros a tűz és az erő színe. Nagyon energikus, valóságos energiabomba, mely emeli a vérnyomást és döntésre serkent. Magyarul az energikus élet színe. Világosabb árnyalatai az érzékenységet, a szenvedélyt jelképezik, míg a sötétebbek az akaraterőt, a dinamizmust és a bátorságot sugallják. A használatánál érvényes az a szabály, hogy a kevesebb, több!

Narancs
A narancssárga a piros energiáit és a sárga mosolygósságát hordozza. A lelkesedés, a kreativitás, a praktikusság, az elhatározottság és a koncentráltság színe. Ugyanakkor az izgatást és a sikert is kifejezi. Mivel nagyon meleg szín, növeli a szervezetben az oxigén mennyiségét. Egészségesen serkenti az étvágyat. A vonzerő színe is, ezért fiataloknak kifejezetten ajánlott.

Sárga
A nap melegét érezzük egy sárga színű helységben. Boldogságot, nevetést és energiát termel. Mentálisan erősíti az együttműködést a családban, társaságban és a barátok között. Nyitottá tesz. A világossárga a frissesség és az öröm színe. Legyünk óvatosak az árnyalatok kiválasztásánál és nem mindegy, milyen kombinációban használjuk. A tompa, „árnyékos” színekkel bánjunk csínján, mert borús érzetet keltenek.

Zöld
A természet és az új energiák színe, a fejlődést, a harmóniát és a termékenységet szimbolizálja. Az emberi szem számára nagyon megnyugtató szín. Új lendületet ad. Komplementer színe a piros és ezt a természetben számtalanszor látjuk. A zöld minden árnyalata más jelentés tartalommal bír. A sötétzöld a harag és a becsvágy színe, míg a moha zöld az érzelmeink gyógyítását szolgálja, az olívazöld pedig a béke színe. A kivizöld a friss energiákat gerjeszti, a smaragdzöld a gondolatok vagy az anyagi javak gazdagodásához kapcsolódik.

Rózsaszín
A romantika, a feltétel nélküli szeretet és a szerelem színe. A nőiesség egyik legláthatóbb kifejezése a színeink közül, de ha túlzásba visszük, visszakanyarodunk a kamaszkorunkhoz. Ezért használjuk más színekkel összhangban. A rózsaszín a szívügyeinket egyengeti!

Kék
A kék ég és a tengerek színe. A reményt, a bölcsességet, az intelligenciát és a becsületet szimbolizálja, a nyugalomra és a békességre asszociál. Kapcsolódik az intellektushoz, csökkenti az étvágyat, inkább a folyadékbevitelre, az ivásra serkent. Árnyalatai közül a világoskék nyugtató, relaxáló és gyógyító hatással bír és a kreatív gondolkodást segíti. A sötétkék az intellektus, a komolyság és a becsületesség segédeszköze. A férfiak többsége kedveli ezt a színt.

Fekete
A fekete szín az intelligencia és az erő uniformisa. Egy fekete Mercedes vagy BMW, a méltóságteljes megjelenést szimbolizálja, az üzleti adottságainkat helyezi előtérbe. Ugyanakkor a lakberendezés egyik legrejtélyesebb színe. Vigyázat! Az ismeretlent és a negatív érzéseinket is megjeleníti. Ha egy erős, domináns színnel kombináljuk, mondjuk a naranccsal vagy a pirossal, csökkenthetjük az agresszivitását. Elegáns hatást érhetünk el, ha világos színekkel társítjuk.

Fehér
A fehér a tisztaság, a könnyedség, a frissesség érzetét kelti. Az ártatlanság, a jóság és a feltétel nélküli elfogadás ugyancsak hozzá tartoznak, és szintén erősíti a kötelességtudatot. Tökéletes szín, mert minden más színt magában hordoz. Segítségével szép, elegáns és nyugodt enteriőrt valósíthatunk meg.

Bíbor, más néven magenta
Ez a szín a vörös és a lila keveréke. Lelkileg felemelő, a stabilitás és az energia érzetét kelti, ugyanakkor a luxust és a nemességet is hordozza. Az infravörös és az ultraibolya láthatatlan energiával bírnak. Ez a szín a természetben is a ritka szépséget képviseli. A sötétebb árnyalatokkal bánjunk óvatosan, mert az már nem a pozitív kisugárzást hordozza, inkább melankolikus.

Bézs
Jelentése: biztonság az alapokban. Minden olyan szín, amit pasztellnek nevezünk, segíti a ránk rakódott negatív érzelmek letisztítását, hangulatunkat pozitívvá varázsolják. Csak simogatják lelkünket, nem agresszívan akarnak jót nekünk, ezért kellemes érzéssel töltenek el.

Barna
A barna az állandóságot jelképezi, egyben a férfiasság színe. Ahol a barna megjelenik, ott stabilitás keletkezik. Komoly és tradicionális értékeket fejez ki ez a szín, ezen kívül a mozdíthatatlanságot és nagy mennyiségben a megszokottságot is szimbolizálja. Ezért társítsuk, friss színekkel, pisztáciazölddel, fehérrel vagy sárgával.

Forrás, fotó: www.otthon.hu – További hasznos tanácsokért látogass el az Otthon magazin weboldalára!

Kapcsolódó cikkek:

Dobjuk fel narancsszínnel a lakást!

Díszítsd otthonodat természetesen!

Készíts magadnak álomgardróbot!

Így tedd otthonossá a hálószobád!

Otthon.lap.hu

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty