2009.04.21.@ 14.04

Mutasd az otthonod! Megmondom, ki vagy!

Otthonunk mérete és elhelyezkedése nem csak ízlés kérdése. Minőségét nagymértékben befolyásolja anyagi helyzetünk is. Hogy lehet az, hogy akár egy háztömbön belül is, egymás alatt és felett, ugyanannyi négyzetmétert és szobát ezerféle módon alakítunk ki és töltünk meg bútorokkal? Vajon te melyik típushoz tartozol?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ugyanerre a kérdésre kereste a választ egy milánói piackutató cég igazgatója, aki felmérései és kutatásai során egész Európa lakosságának lakberendezési szokásait elemezte és meglepő eredményre jutott. Az egy évtizedes munka eredményeként hétféle lakás típust különböztetett meg, a színek, lakterek méretei, bútorok mennyisége, minősége és a terek elosztása, főképp ennek használhatósága, funkciója értelmében.

A kisebb alapterű lakások is kiválóan alkalmasak barátok fogadására, családi összejövetelekre. Nem kell mást tenni, csak alkalom adtán lekapni a kanapét díszítő színes párnákat, a parkettára dobva máris kényelmes ülő alkalmatosságként szolgál elegendő szék hiányában. Az összecsukható asztal minden méretben kapható, legyen fa, vagy könnyen tisztítható műanyag, akár egy beépített szekrény hátsó részében is elfér a ruhák mögött, nagyobb társaság esetén viszont kiváló megfelel a célnak. Ha ilyen „otthonos fészek” lakója vagy, biztosan nem riadsz meg az újításoktól, a könnyed, játékos megoldásoktól, vagyis az innovatív, kezdeményező típusba sorolhatod magad.

Közös főzés a konyhában, akár öten-hatan a pult körül? Majd az azt követő kártya parti még mindig az üres tányérok és a fűszernövények társaságában zajlik? Hiába a száz négyzetméter feletti tér, kényelmes, mutatós bútorokkal berendezve, mindannyian a tágas konyhát részesítitek előnyben a kanapék, puffok és karosszékek helyett. Nemhiába, akinek a lakása „tűzhely orientált”, szívesen időzik a tökéletesen felszerelt és a legújabb technikai csodával megáldott konyhában, ahova barátai nemcsak miatta, hanem a csodálatos olasz presszó kávégép miatt is feljárnak hozzá. „Életöröm” – valószínűleg ez a mottód, az élet minden ízével-illatával.

A „fórum” típus házához hatalmas kert, de minimum egy csodás terasz tartozik, zöld növényekkel és ápolt lakókörnyezettel. Kutya, macska csak óvatosan, hiszen komoly kárt okozhat munkája eredményében, a szépen nyírt pázsitban. A ház mediterrán stílusú, sok kővel, pasztell-színekkel, hangulatos függönyökkel, kényelmes kerti bútorokkal, funkcionális kerti grill-szettel. Ha magadra ismersz, akkor rád vonatkozik az is, hogy tökéletességre törekszel, precíz vagy. Idő hiányában kevesebbet utazol, így számodra kiemelkedő fontossággal bír környezeted pihentető látványa és érzete.

Délután 6-kor az utolsó e-mailjeidet már csak otthon nézed meg, és úgy döntöttél, hogy majd egy kellemes fürdő után este folytatod a munkádat az erre a célra kialakított szobádban? Akkor Te is egy „irodában” élsz, tágas otthonod kisebb szobáit saját céljaidnak megfelelően kialakítva: gardrób, dolgozósarok, pihenősarok, esetleg egy házi fitneszterem, vagy könyvtárszoba. Mindennél fontosabb számodra a kényelem, szereted saját magad és otthonodat, ahol szívesen töltesz akár napokat úgy, hogy ki sem kell mozdulnod, mégis mindent megtehetsz, ami a napi rutinod része.

Otthonod inkább egy „színházi” díszlet, mintsem egy meleg fészek. Utazásaid helyszínének élményeit viszontlátod a falakon, polcokon, barátaid pedig múzeumlátogatásra járnak hozzád, igaz nagy kedvvel, mert mindig megleped valami újdonsággal őket. Legyen ez akár egy kézzel csomózott afgán szőnyeg, vagy a legújabb aromájú török gránátalma tea. Ezek szerint sikerorientált, sokat utazó ember vagy, kifinomult ízléssel és műgyűjtő szenvedéllyel, otthonod funkcionalitását az önmegvalósítás felülmúlja. Csak vigyázz! Hamarosan kiköltözhetsz otthonodból, ha nem tudsz lemondani arról, ami megtetszik.

Éppen csak hazajársz aludni, ezért otthonodban sok mindenre nincs szükség. A minimálnál minimálisabb módon berendezett, vagy épp be nem rendezett lakásod csak egy hely, amely „sátor” módjára alapvető szükségleteid kielégítésére szolgál. Felfedező ember vagy, még nem igazán tudod, mit akarsz, hol akarsz élni, mikor, hol, meddig maradsz. Az életed előtted áll, bárhol és bármilyen helyzetben feltalálod magad, alkalmazkodó képességed irigylésre méltó.

Az „alkotóműhely” típusú lakás nem is otthon. Persze alvási célra is kiválóan alkalmas, tágas fényárban úszó, fürdőszobával és konyhával, felszerelt tér. Lehet ez táncstúdió, festőműhely, jógaórák helyszíne. A lényeg, hogy sokan elférnek benne, könnyen tisztán tartható a padlózat és mobilizálhatók a bútorok. Ez az örök reformerek és művészek kedvelt helye. Igazi otthonod valahol másutt van, ha van. Könnyedén veszed a csapásokat, bármi legyen is az. Úgy gondolod, az élet megy tovább, bármi történjék is, te pedig mindig kihozod a legjobbat belőle.

Gondoltad volna?

A németek több mint ötven százaléka csak bérli a lakását, így a használhatóságot helyezik előtérbe a berendezésnél. Ellentétben az angolokkal, ahol a legkonvencionálisabb stílusjegyek figyelhetők meg. Az olaszok és franciák szeretik mutogatni újonnan szerzett darabjaikat és a designer konyhák szerelmesei. A spanyolok előnyben részesítik az otthoni összejöveteleket és lelkesen díszítik otthonukat, az oroszok e téren a leglustábbak és ők azok, akik az átlagos legkisebb területen, 65 négyzetméteren élnek.

Forrás, fotó: www.otthon.hu – További hasznos tanácsokért látogass el az Otthon magazin weboldalára!

Kapcsolódó cikkek:

Alakítsd ki saját minibárodat!

Készíts magadnak álomgardróbot!

Így tedd otthonossá a hálószobád!

Otthon.lap.hu

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty