Trükközz kontrasztokkal az otthonodban!

Mindenki, aki életében látott már, és megpróbált értelmezni néhány műalkotást, ráérezhetett, hogy bizonyos hatások éppen az ellentétekkel fokozhatók. Ezáltal még jobban kiemelhető, érdekesebbé tehető az adott kompozíció. Ugyanez vonatkozik otthonunk berendezésére is.

2009.04.28. 14:04
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Az úgynevezett loft lakások is erre az ellentétre épülnek. Egyszerű, olykor lepukkant gyári falak és épületszerkezet, amelyben a nagy méretek miatt többnyire főszerepet kap a fény – cizellált, modern, kidolgozott és részleteiben is izgalmas új bútorok kétségkívül más hangulatot hordoznak ebben az ódon környezetben, mint a jól kitalált modern plázákban vagy bútorboltokban.

Nem ritka, hogy a ház, a lakás jellege nem feltétlenül azonos a benne található berendezés stílusával. És ez nem igazán jelent hátrányt, sokkal inkább lehetőségként kellene erre tekintenünk. Csak kevesek kiváltsága, hogy az újonnan épült otthonukba vadonatúj, egyszerre vásárolt bútorzattal rendelkeznek. Nem véletlen, hogy az ilyen környezet sterilnek, lakatlannak tűnik, sokszor nem annyira a benne élők, inkább egy szakértő lakberendező keze nyomát viseli. Persze jó dolog, ha szakember segítségét igénybe tudjuk venni, ám nem árt, ha magunk is kísérletezünk, nemcsak a pénzhiány, sokkal inkább a saját igények és egyfajta önkifejezés és önmegvalósítás miatt is.

Így használd a kontrasztokat!

– Hangsúlyozd, tedd szem elé a legfontosabb tárgyakat és otthonod érdekes részleteit. Ezzel a kevésbé szép vagy divatos lakrészeket „eldughatod“. Ha felújítasz vagy átrendezed az otthonodat, gondold át, mit mutatnál meg belőle szívesen.
– Bátran párosítsd a régit az újjal, a sötétet a világossal, a mintásat a homogén felületűvel. Ez garantáltan vonzza a tekintetet.
– Ha áthúzatod régi bútordarabjaidat új szövettel, nézz jól körül, mielőtt bevásárolsz. Modern bútorra tehetsz klasszikus, örökzöld, jó minőségű szövetet, amivel ellensúlyozod a bútor egyszerű vonalvezetését és egyúttal egy másik stílussal kortalanná varázsolhatod a megkopott, de még mindig modern formájú darabot.
– Ugyancsak divat, hogy nem azonos szövettel borítod egy hagyományos több-darabos garnitúra egyes elemeit. Ugyanannak a szövetnek más-más összepasszoló színeivel, de mintacsaládok különböző mintáival is operálhatsz.
– Ha kárpitoztatsz, akkor mindig jó minőségű anyagot használj. Az élőmunka drága, nem érdemes olcsó szövettel leértékelni. Ha nincs elég pénzed, inkább szakaszold a munkát vagy kárpitozás helyett varrass huzatot olcsóbb, mosható anyagból.
– A bútorruha is nagy divat ma, és lehet végleges megoldásként is használni, mivel a ruhafazon lehetővé teszi, hogy az eredeti bútorformán változtass és rafinált, izgalmas huzattal elrejtsd a bútordarab korát vagy rosszabb minőségű anyagát.
– Különösen jó huzatokat lehet készíteni a nyári műanyag székekre, melyeket így télen is lehet bent használni. Az olcsóbb anyagokkal magad is kísérletezhetsz, de a nehezebb fazonokhoz vedd igénybe varrónő (nem kárpitos!) segítségét.
– A megunt függönyök (fényáteresztő vagy sötétítő) kiváló lehetőséget nyújtanak a kísérletezésre.
– Ha különleges fazont készíttetsz, csináltass előbb olcsóbb anyagból egy próbát, hogy a fazon tökéletes legyen és a drága szövetet ne kelljen átszabni vagy a varrást felfejteni, mivel a tűnyomokat már nem lehet eltüntetni.
– Ellentéteket tehát összehozhatsz színpárokkal éppúgy, mint stíluskontrasztokkal.

Állj neki!

Ahogy a természet évről évre megújul, minden évben újra rügyeznek a fák és termést hoznak, úgy célszerű közvetlen környezetünket, otthonunkat, házunkat is évente megújítani. Bármilyen kis változtatás újabb lendületet ad nekünk magunknak is. Most, hogy túlvagyunk a tavaszi nagytakarításon, készüljünk a jó időre, a nyárra és kontrasztokkal, anyagi lehetőségeink függvényében újítsuk meg mindennapi környezetünket és bármilyen szerény eszközökkel is, de teremtsünk magunk körül pozitív kisugárzást. Már egy sarok átalakítása, egy új terítő vagy néhány párna is feldobhatja a megszokott környezetet.

Forrás, fotó: www.otthon.hu – További hasznos tanácsokért látogass el az Otthon magazin weboldalára!

Kapcsolódó cikkek:

Alakítsd ki saját minibárodat!

Készíts magadnak álomgardróbot!

Így tedd otthonossá a hálószobád!

Minden, ami lakberendezés!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty