2009.05.05.@ 11.05

Tisztíts természetes szerekkel!

Még egy egyszemélyes háztartásban is bőven találhatunk olyan hatékony tisztítószereket, melyekkel kiválthatók a közismert, ám nem éppen környezet-, egészség- és bőrbarát anyagok. Elég bekukkantani a konyhaszekrénybe, vagy megtartani az egyébként kidobásra ítélt maradékokat.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A gőzvasalók víztartályában vízkő rakódik le, ami akadályozza a gőz kiáramlását. Ennek eltávolításához étkezési ecetre, és egy darab rongyra lesz szükségünk. A hideg vasaló víztartályát félig töltsük fel ecettel, engedjük hatni pár percig, majd állítsuk be a gőzölő programot, és az erre a célra kiszemelt rongyon gőzöljük el az összes ecetet. A szer teljes eltávolítása érdekében egyszer-kétszer töltsünk tiszta vizet a tartályba, majd gőzöljük el azt is. Sima csapvíz helyett használjunk desztillált vizet!

Tipp:
Ecettel eltávolíthatjuk a vízkövet a vízforralóból, a kávéfőzőből vagy bármelyik edényünkről.

A háztartási gépek tisztítására kifejlesztet kemikáliák nagy része elviselhetetlenül büdös, gyakran megesik, hogy a kellemetlen szag még az ételben is visszaköszön. Helyettük alkalmazzunk szódabikarbónát! A hófehér só vízben oldva lúgos kémhatású, szagtalan, fertőtlenítő hatású, és a kellemetlen szagokat is semlegesíti. Negyed deciliter melegvízben oldjunk fel négy teáskanálnyi szódabikarbónát, az oldatot helyezzük be a mikrohullámú sütőbe, és forraljuk fel annyira, hogy a szódabikarbónás víz a mikró belsejében elkezdjen párologni, és a mikró falára lecsapódjon. A pár perces melegítés után egyszerűen fogjunk egy szivacsot, és dörzsöljük át a mikró belsejét, majd töröljük szárazra!

Tipp:
Amikor a mikrót nem használjuk, érdemes egy tálka szódabikarbónát a gépbe helyezni, és olyan szagoktól szabadulhatunk meg, mint amilyen a pattogatott kukoricázás után keletkező intenzív szagélmény.

A kávézaccot egyesek egyenesen a kukába hajítják, mások a virágföldre öntik, pedig a kávézacc kiváló zsíroldó és szagűző. Ha nem is sósav módjára, de rendszeres használat esetén, tisztítja a lefolyót, eltünteti az onnan kiáramló kellemetlen bűzt, de egyesek ezzel dörzsölik át a tűzhelyüket. Vagyis a zacc mindenre jó, ami zsíros. Egyre több háztartásból tűnik el a kávédaráló, azoknak most mégis ajánlanánk egy tisztítási tippet, akik mind a mai napig előszeretettel használják. A kávédarálóba rakjunk néhány kiskanál rizst, és egyszerűen daráljuk le, majd töröljük ki a daráló belsejét. Rizsporos átdörzsölés után a kések eredeti fényükben ragyognak majd.

Tipp:
A rizs hasznos keskeny vázáknál, vagy furcsa kialakítású, belül nehezen megközelíthető edényeknél is. Ezeket egyszerűen meg kell tölteni mosószeres vízzel, majd belerakni egy kanál rizst, és alaposan fel kell rázni. A rizsszemek szorgosan ledörzsölik a szennyeződéseket az edények belső faláról.

Ki ne ismerné a szilikontömítésnél megjelenő kellemetlen fekete penészfoltokat, melyeket teljesen eltávolítani maximum úgy lehet, ha kicseréljük a tömítést. Ezen segíthet most a körömlakklemosóként is ismert aceton, amit egyszerűen csak vattapamaccsal kell a penészes felületre felhordani, majd kicsit átdörzsölni. Az acetont a vegyipar univerzális oldószerként alkalmazza, a tiszta acetont a gyógyszertárban vásároljuk meg!

A kenyérpirító az egyik leggyakrabban használt háztartási eszköz, ezért kevés, hogy néhanapján a feje tetejére állítjuk, és kirázzuk belőle a morzsát, vagy szivaccsal átdörzsöljük a felületét. Mielőtt bárki nekiállna a kenyérpirító tisztításnak, húzza ki a konnektorból, emelje ki a morzsatálcát, majd a mosogató fölött rázza ki belőle a morzsát. Következő lépésben egy műanyag késre, kisebb ecsetre, vagy fogkefére lesz szükség, melyek segítségével le lehet kaparni a kenyérpirító oldalára égett kenyérmorzsákat – mindezt óvatosan tegyük, a fűtőszálak megsértése nélkül. A kenyérpirító belsejének tisztításakor víz és kemikáliák, a gyúlékonyság miatt alkohol használata tilos! A készülék külső borításának tisztításához már lehet citromlével átitatott nedves törlőkendőt, vagy szivacsot is használni. Alaposan dörzsöljük át a pirító burkolatát, a gombokat, és a műanyag védőburkolattal ellátott vezetéket. Amennyiben a kenyérpirító burkolata rozsdamentes acél, tisztítószer gyanánt ehhez is használjunk minimálisan higított citromlevet. Tisztítás után ne feledkezzünk meg a polírozásról sem. Úgy ragyog majd a pirító, mint újkorában.

Forrás: www.otthon.hu – További hasznos tanácsokért látogass el az Otthon magazin weboldalára!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Vedd fel a harcot a baktériumokkal!

Készíts magadnak álomgardróbot!

Így tedd otthonossá a hálószobád!

Minden, ami lakberendezés!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty