Így add ki a lakásodat!

Férjhez mész, a kedvesedhez, vagy évekre külföldre költözöl, ne adj isten, nem győzöd fizetni a banki kölcsönt. Sok oka lehet annak, hogy kiadod féltett tulajdonodat. Bizony, nem mindegy, hogy kinek.

2009.05.18. 12:05
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mielőtt teljesen reménytelennek találnád a helyzetedet, gondold át alaposan, mihez szeretnél kezdeni „feleslegessé vált” otthonoddal. Ismerősnek, vad ismeretlennek, barát barátjának vagy kollégádnak szeretnéd kiadni egyik legnagyobb kincsedet. Már a kérdésfelvetés is megfontolandó! Nem könnyű, amikor még a virágmintás tapétádhoz is személyes élmények fűznek, az antik csillárt pedig fél óra kemény alku után sikerült elcipelned a bolhapiacról, másik háromban pedig fényesre suvickolni. Pontosan ezért légy alapos és körültekintő, amikor a tökéletes albérlőt próbálod felkutatni. Ezzel nem csak az életedet könnyíted meg, hanem rengeteg felesleges idegességet, utánajárást spórolsz meg magadnak.

Mi alapján válassz?

Lakást kiadni, kicsit olyan, mint egy marketingterv felépítése, azaz gondos tervezést és előkészítést igényel. Kivéve, ha ingatlanközvetítőre bízod ezt a feladatot, ami nem ajánlott, ha szereted a dolgok menetét a kezedben tartani. Lakásod méreteit, adottságait figyelembe véve döntsd el, hogy ki a célszemély!
– Pici, amerikai konyhás, másfél szobás lakás esetében egyedülálló, már dolgozó vagy első lépéseit egyedül próbálgató otthonról elszakadó fiatal, akinek még a szülei fogják fizetni a rezsit. Ez a számodra legbiztonságosabb választás.
– Nagyobb, belvárosi, két- vagy többszobás lakás? Az ideális jelölt fiatal pár, kisebb gyermekkel, vagy két barátnő, barát. Ez ugyancsak szerencsésebb összetétel fizetési szempontból. Viszont ez az a tipikus eset, amikor figyelned kell arra, hogy sem a gyerekzsúrok, sem pedig a folyamatos egyetemi bulik során ne keletkezzen kár a lakásban.
– Ha külvárosi, tömegközlekedési útvonalon nehezebben megközelíthető lakásról van szó, akkor a legnehezebb a dolgod. Itt a célszemély kiválasztását legjobb, ha a környéken teszed meg, helyi hirdetésekkel, vagy a gondnokod segítségét kérve. Ő biztosan több embert ismer a környéken, mint te.

Árstratégia

A legfontosabb, hogy legyen vonzó és inkább alacsonyabb, de hosszútávon kifizethetőbb az ár. Ez azért is lényeges, mert az állandó költségek folyamatosan emelkednek. Legyél te az, aki a szerződésben egy évre meghatározott fix árat szabsz, így a lakód is könnyebben tervez a jövőre nézve, ez bizalmat kelt irántad, ami fontos ebben a helyzetben. Mielőtt kikalkulálod az árat, érdeklődj és nézegess más fórumokon is: hasonló adottságú, felszerelésű lakást mennyiért kínálnak a környéken. Mérd fel a konkurenciát, ezzel helyzetedet javítod a versenyben.
Vigyázat! Se alul, se felül ne értékeld a lakást, próbálj objektívan látni és gondolkodni!

Tudod, hogy kit, tudod, hogy mennyiért. Most találd is meg!

A kérdés jogos: hol? Kezdd a közösségi oldalakon. Ha nem lennél regisztrálva, kérd egy barátod segítségét, jelentesse meg ő a hirdetést, töltse fel a lakásról készített képeket. Ez a leggyorsabb és legrövidebb út ahhoz, hogy több százan értesüljenek szándékodról. Ami pedig a legfontosabb, mint egy kis magándetektív, otthonról követheted nyomon a jelentkezőket, ismerősöd ismerőse pedig a legjobb referencia egy vadidegennel szemben. Bárhonnan és bárhogyan választod a jelentkezőt, az első telefonbeszélgetés a legnagyobb szűrő, amit majd a személyes találkozás követ. Egy kávé mellett is sok minden kiderül majd választottadról. Mindenképpen fontos a kölcsönös szimpátia, abban az esetben, amikor a három-négy befutó közt valamiért nem tudsz választani, a végső döntést mindig ez a tényező segíti meghozni – legtöbbször tudat alatt.

Megtaláltad, egyezzetek meg!

Tisztázd és fektesd le írásban elvárásaidat a lakás kezelésével kapcsolatosan. Adott esetben, ha még a kezdetekkor szkeptikus lennél, kérj havi bejárást, próbáld úgy intézni a találkozásotokat, hogy egyúttal szemrevételezhesd azt, hogy a lakód mennyire tartja rendben a lakást. De vigyázz, nehogy túlzásba ess, és a nyakára járj, annak nem lenne jó vége.

Fontos!

– Minimum kéthavi kauciót kérj, védve ezzel saját érdekeidet, a csekkfizetés elmaradása esetén.
– A rezsivel kapcsolatos költségeket is tartsd kézben. A szolgáltatókkal (fűtés, víz, áram, telefon, kábeltévé, internet, közös költség) egyezz meg úgy, hogy a te másik lakcímedre menjenek a számlák, fizesd be őket te, majd a másolatot a havi elszámolásnál nyújtsd át albérlődnek. Így biztos lehetsz afelől, hogy nem lesz hátralékod.
– Mindent fektessetek le írásos szerződésben, ez a korrekt eljárás alapja.
– A folyamatos kapcsolattartás telefonon, e-mailben és személyesen havonta egy alkalommal ugyancsak elengedhetetlen, mert nem kelted az elhanyagoltság érzetét lakódban és a tulajdonoddal szemben sem. Diszkréten, de éreztesd, hogy rajta tartod a szemedet kis lakásod és lakód életén. Az esetleges problémák kezelését egy őszinte légkör elősegíti a csupán főbérlő-albérlő viszonnyal szemben.
– Maradjon üzleti, de mégis baráti a kapcsolatotok! Megéri nagyvonalúnak lenned, persze csak adott kereteken belül.

Forrás, fotó: www.otthon.hu – További hasznos tanácsokért látogass el az Otthon magazin weboldalára!

Kapcsolódó cikkek:

Mutasd az otthonod! Megmondom, ki vagy!

Használj otthonodban energetizáló színeket!

Öltöztesd a falakat!

Minden, ami otthon!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty