2009.06.02.@ 10.06

Kedvenc ruhadarabunk: a vadnyugattól a kifutókig

A 30-as években Hollywood a Vadnyugatot ünnepelte és olyan filmszínészek kezdtek sikeres karriert, mint Gary Cooper, Douglas Fairbanks és John Wayne – ettől kezdve világszerte népszerűvé vált a western stílus, és ez a népszerűség a mai napig tart. A harmincas évek western őrülete nyomán született meg a világ első, nők számára készült farmernadrág a Levi’s tervezőinek asztalán. Az idők során számos stílusikon tette le a voksát az örök klasszikus, a farmer mellett.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Hetven éve jelent meg a Vogue magazin cikke, amely “must have” ruhadarabként emeli ki a Levi’s új női farmernadrágját. Az eredetileg férfi munkaruhának indult öltözet így lépett be a női gardróbokba és vált folyamatosan fejlődő divatcikké. A nők ruhatára ezzel alapvetően és örökre megváltozott.

Amikor 1873-ban a Levi Strauss & Co. létrehozta az első farmert, eredetileg munkásoknak szánt ruhadarab volt. A fiatal lányok akkoriban kertész fazonú fiúnadrágot hordtak. A vadnyugati farmokon dolgozó nők is a férfiak számára készült Levi’s nadrágot viseltek, hiszen az ottani kemény életkörülményekhez ez a darab volt a leginkább praktikus.

1918-ra a vállalat eldöntötte, hogy nők számára is fog ruhákat gyártani. Ebben az évben született meg a “Freedom-Alls” modell, ami egy egybeszabott ruhadarab volt és munkához vagy kikapcsolódáshoz is ajánlották. Már maga a név is nagyon árulkodó: a “freedom” (szabadság) gondolata akkoriban a társadalom minden rétegét áthatotta, hiszen előző évben lépett be az Egyesült Államok az I.. Persze ez a szó arra is utalt, hogy viselőjének ez a nadrág a mozgás szabadságát is biztosította.

A hagyományos háztartási munkát végző nők mellett megjelentek a plakátokon a sportoló, pl. túrázó nők is, ami abban a korban még nagyon új elgondolás volt. Mire 1935-öt írtak, egyre több nő viselte a Levi’s farmernadrágokat, hasonlóan férjeik, fiaik és bátyjaik stílusához.

A Levi’s megértette, hogy a nők divatosak akartak lenni a farmernadrág viselésével és megalkotta a Lady Levi’s-t, ami egy hagyományos gombos kék farmer volt (bár abban az időben még mindig “overall”-nak hívták). Ennek a nadrágnak az anyaga vékonyabb farmerszövet volt és a női csípőre szabták. A varrások ezen lánynadrágokon nem vörösek voltak, hanem rózsaszínűek.

A Lady Levi’s megjelenése olyan forradalmat indított, hogy az 1935. május 15-én megjelent Vogue magazin Nyári utazás rovatában megjelentetett két nagyon divatos hölgyet farmerbe öltözve. Innentől a variációk száma végtelen volt: a western stílusú öltözteteket kiegészítették ingekkel és lovaglónadrágokkal is. A 60-as évektől a tinédzserlányokat célozták meg, megjelentek a stretch farmerek, harangszárú és trapéznadrágok. Ebben az időben még fürdőruhákat és nyakbakötős topokat is készítettek farmeranyagból. A lányok gyakran kibontották a bő szárú nadrágok varrását és földig érő szoknyát készítettek belőle.

A 70-es és 80-as évek fordulóján műszálas nadrágok, szoknyák és blézerek tűntek fel a kollekcióban. Ezeknél a részletek profi kidolgozására helyezték a hangsúlyt és a farmerek (mindenféle színben és fazonban) még mindig nagyon népszerűek voltak. Egyes lányok a fiútestvérük farmerjét hordták – csakúgy, ahogy nagyanyáik 50 évvel korábban – de azért a legtöbb lány megtalálta kedvencét a farmerek széles választékában. Napjainkban is szuperdivatos a farmer, idén nyáron leginkább a sortok és az overálok hódították meg a kifutókat!

Fotó: Levi’s

Kapcsolódó cikkek:

Egyediség és egy csipet extravagancia a Levi’s-től

Viseld úgy a farmered, ahogy a pasid!

Így hódíts idén farmerben!

Levi’s luxus farmerek a New York-i divathéten

Minden, ami farmer!

Címkék: kedvenc kifutókig ruhadarabunk vadnyugattól

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty