2009.06.15.@ 14.06

Kék és barna, az izgalmas páros

Hosszú ideig azt tanították, hogy öltözködésben és a lakásban a kéket és a barnát együtt soha ne kombináljuk! És lám, ez most divatos lett. Aki igazán trendi akar lenni, vagy megunta otthona berendezését és valamivel szeretné az összképet feldobni, használja bátran!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Az ég színe

Békét árasztó, fenséges árnyalat, hálás, klasszikus díszítőszín. Tiszta, friss, nyugalmas érzetet kelt. Mivel inkább visszaveri a fényt, mintsem elnyelné, tágítja és világosabbnak mutatja a szobát. Nagyon sok kék azonban hűvös hatást kelthet, ami csakis déli fekvésű helyiségekben lehet áldásos. Ha pedig élénk színekkel, pirossal, naranccsal vagy sárgával társítjuk, a végeredmény túlságosan vad, tarka lehet.

A föld színe

Van azonban egy szín, amely a kék összes jó tulajdonságát tovább erősíti, diszkréten a háttérbe vonul, ugyanakkor melegebbé, lágyabbá teszi az összhatást. Ez pedig nem más, mint a barna, amely kékkel párosítva egyre divatosabb. A barnás árnyalatok neutrális visszafogottsága kihangsúlyozza a kék árnyalat ragyogását és még rikítóbb, merészebb tónusoknak is kiegyensúlyozottságot, eleganciát kölcsönöz, illetve szükség esetén kicsit tompíthatja is őket.

Kölcsönhatások

Remekül illeszkedik a kék a különböző nyersfa és pácolt felületekhez is ráadásul szinte minden stílushoz illik. Ha a barna különféle árnyalataihoz társítjuk, más-más hatást érünk el, ám nincs olyan barna tónus, amelyhez ne találhatnánk hozzá illő kéket.

A narancsos-barnás faárnyalatok – mint az érett fenyő, vagy a világos cseresznye – erősítik a kékek élénk ragyogását.
Ha sötétebb barnát társítunk a kék mellé, akkor a világos-sötét kontraszt kerül előtérbe. A szinte fekete, de meleg szín hatására a kékeket ragyogónak látjuk, ám a harsányság tompul, kiegyensúlyozottabb lesz az összhatás.

Szürkésbarnával a kék már korántsem annyira vidám, hiszen a szürke árnyalatai a kék hűvösségét kiegyensúlyozzák. Keressünk inkább mellé valamilyen türkizes, melegebb árnyalatot.

Ha finom harmóniára, egyensúlyra törekszünk, válasszunk a kék mellé lágy rózsaszínes faárnyalatot – a körte- vagy a rózsafa természetes barnáját – amely kiegyenlíti a kék hűvös karakterét és melegíti anélkül, hogy erőteljes lenne a végeredmény.

Az egészen világos nyersfa – mint a juhar, a fehérített tölgy vagy a halvány bükk – a kék-fehér párosításhoz hasonlóan rendkívül üde, friss. A barnás árnyalat megnyugtató hatása tompítja a harsányságot és az erős kontrasztot.

A sötétebb, de telített barnák, nagyon meleg tónusok – így a pácolt tölgy, az egzotikus fafajták – mellett a kék megmutathatja igazi szépségét és eleganciáját anélkül, hogy rideggé tenné a teret.

Választhatunk bátran akármilyen árnyalatból, soha nem lesz a barnák mellett rikító vagy zavaró az összhatás.

Forrás, fotó: www.otthon.hu – További hasznos tanácsokért látogass el az Otthon magazin weboldalára!

Kapcsolódó cikkek:

Tedd otthonosabbá a kéglid!

Így add ki a lakásodat!

Trükközz kontrasztokkal az otthonodban!

Mindent a lakberendezésről!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty