2009.06.15.@ 14.06

Kék és barna, az izgalmas páros

Hosszú ideig azt tanították, hogy öltözködésben és a lakásban a kéket és a barnát együtt soha ne kombináljuk! És lám, ez most divatos lett. Aki igazán trendi akar lenni, vagy megunta otthona berendezését és valamivel szeretné az összképet feldobni, használja bátran!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Az ég színe

Békét árasztó, fenséges árnyalat, hálás, klasszikus díszítőszín. Tiszta, friss, nyugalmas érzetet kelt. Mivel inkább visszaveri a fényt, mintsem elnyelné, tágítja és világosabbnak mutatja a szobát. Nagyon sok kék azonban hűvös hatást kelthet, ami csakis déli fekvésű helyiségekben lehet áldásos. Ha pedig élénk színekkel, pirossal, naranccsal vagy sárgával társítjuk, a végeredmény túlságosan vad, tarka lehet.

A föld színe

Van azonban egy szín, amely a kék összes jó tulajdonságát tovább erősíti, diszkréten a háttérbe vonul, ugyanakkor melegebbé, lágyabbá teszi az összhatást. Ez pedig nem más, mint a barna, amely kékkel párosítva egyre divatosabb. A barnás árnyalatok neutrális visszafogottsága kihangsúlyozza a kék árnyalat ragyogását és még rikítóbb, merészebb tónusoknak is kiegyensúlyozottságot, eleganciát kölcsönöz, illetve szükség esetén kicsit tompíthatja is őket.

Kölcsönhatások

Remekül illeszkedik a kék a különböző nyersfa és pácolt felületekhez is ráadásul szinte minden stílushoz illik. Ha a barna különféle árnyalataihoz társítjuk, más-más hatást érünk el, ám nincs olyan barna tónus, amelyhez ne találhatnánk hozzá illő kéket.

A narancsos-barnás faárnyalatok – mint az érett fenyő, vagy a világos cseresznye – erősítik a kékek élénk ragyogását.
Ha sötétebb barnát társítunk a kék mellé, akkor a világos-sötét kontraszt kerül előtérbe. A szinte fekete, de meleg szín hatására a kékeket ragyogónak látjuk, ám a harsányság tompul, kiegyensúlyozottabb lesz az összhatás.

Szürkésbarnával a kék már korántsem annyira vidám, hiszen a szürke árnyalatai a kék hűvösségét kiegyensúlyozzák. Keressünk inkább mellé valamilyen türkizes, melegebb árnyalatot.

Ha finom harmóniára, egyensúlyra törekszünk, válasszunk a kék mellé lágy rózsaszínes faárnyalatot – a körte- vagy a rózsafa természetes barnáját – amely kiegyenlíti a kék hűvös karakterét és melegíti anélkül, hogy erőteljes lenne a végeredmény.

Az egészen világos nyersfa – mint a juhar, a fehérített tölgy vagy a halvány bükk – a kék-fehér párosításhoz hasonlóan rendkívül üde, friss. A barnás árnyalat megnyugtató hatása tompítja a harsányságot és az erős kontrasztot.

A sötétebb, de telített barnák, nagyon meleg tónusok – így a pácolt tölgy, az egzotikus fafajták – mellett a kék megmutathatja igazi szépségét és eleganciáját anélkül, hogy rideggé tenné a teret.

Választhatunk bátran akármilyen árnyalatból, soha nem lesz a barnák mellett rikító vagy zavaró az összhatás.

Forrás, fotó: www.otthon.hu – További hasznos tanácsokért látogass el az Otthon magazin weboldalára!

Kapcsolódó cikkek:

Tedd otthonosabbá a kéglid!

Így add ki a lakásodat!

Trükközz kontrasztokkal az otthonodban!

Mindent a lakberendezésről!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty