2009.07.09.@ 10.07

Így legyen macskabarát az otthonod!

A macskák jól tűrik a bezártságot, és otthonosan érzik magukat egy panellakásban, vagy akár egy garzonban is. Ennek ellenére nem árt szem előtt tartani, hogy a macska is élőlény, igényei vannak, és persze joga ahhoz, hogy a lehető legjobb körülmények között éljen. Az ideális feltételek megteremtése a gazdi feladata.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mielőtt magunkhoz vennénk egy cicát, gondoljuk végig alaposan, milyen életet tudunk neki biztosítani otthonunkban, hiszen ennek megfelelően kell kialakítanunk az állat napi rutinját. Igen, az állatoknak is van napi „menetrendjük”, főként a macskáknak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy azonos időszakban étkezzenek, ugyanabban a napszakban aludjanak és éberségük, aktív időszakuk is minden nap ugyanúgy késő délutánra, estére tevődik.

Amennyiben kedvencünk szigorúan a négy fal közt fog élni, meg kell teremteni számára a lehető legtöbb és legérdekesebb szórakozási lehetőséget, a pihenéshez, alváshoz ideális helyet, illetve egy olyan nyugodt pontot, ahol étkezhet, valamint elvégezheti a dolgát. A cicákra különösen igaz, hogy akkor érzik magukat biztonságban, ha zavartalanul tehetik a dolgukat.

A macska helye

Miután kiválasztjuk azokat a sarkokat vagy falszakaszokat, ahol az állat etetőtálja, illetve alomdoboza lesz, ragaszkodjunk ehhez a rendhez. Ne változtassuk a helyüket attól függően, minket zavar-e a mozgásban, mert ezzel csak összezavarjuk az állatot. A macskák gyorsan megjegyzik ezeket a területeket, az almot már az első alkalom után tudatosan használják.

A fekhely már más kérdés. A macskáknak lehetetlen nemet mondani. Kényük-kedvük szerint választanak maguknak fekhelyet attól függően, mit találnak kellően kényelmesnek, alkalmasnak a szundításra. Szerencsés esetben egy kosár vagy párna lehet az állat állandó alvóhelye – igyekezzünk erre a célra olyan fix pontot találni, ami más körülmények (szoba átrendezése, új bútor a helyiségben, közlekedési útvonal a lakásban) esetén sem fog változni. Rosszabb esetben viszont felkészülhet a gazdi arra, hogy ahová a macskának bejárása van, azt ki is használja.

Főként kis lakásokban nem ajánlott elzárni egyes helyiségeket a cica elől, mivel az ő mozgástere így is elég kicsi, másrészt mindent el fog követni kedvencünk, hogy bejusson a „tiltott” szobába. A lakás teljes területét a saját felségterületeként fogja értelmezni.

Mozgás, szórakozás bent

Mivel a cicának – főként fiatalabb korában – nagy a mozgásigénye, ügyeljünk rá, hogy az ajtók mindig nyitva legyenek, így kedvére tud szaladgálni, ha szeretne. Elkerülhetetlen, hogy az olyan bútorokat, mint a kanapé, a fotel, az íróasztal vagy az ágy, ugródeszkának tekintse a cica kedvelt időtöltéséhez, az ugráláshoz. Éppen ezért érdemes úgy kialakítani és elrendezni a bútorokat, hogy játék közben ne tudjon leverni semmit, illetve ne érje sérülés.

A macskák játékos természetűek, biztosítsunk ehhez minél több lehetőséget: kiköthetünk a fiók fogantyújára egy madzagot, a végére ráköthetünk egy játékegeret vagy golyót is. Készíthetünk a cicának labdát alufóliából, amit kedvére pofozgathat a lakásban vagy az elhasznált papírtörlő kartonhengerébe rögzíthetünk egy labdát madzaggal.

Ha tudunk szabad kijárást biztosítani számára egy kisebb kertbe, esetleg teraszra, kevésbé fogja igényelni ezeket a szórakozási lehetőségeket a lakáson belül.

Berendezés épségben

A cipőfűzők a madzagos játékokra emlékeztetik a macskát, ezért érdemes zárt szekrényben tartani a lábbeliket. Ha erre nincs lehetőség, mindig dugjuk a fűzőt a cipő belsejébe, esetleg tegyünk sámfát a cipőbe, így kedvencünk nem fér hozzá.

Ha jószágunk olyan bútordarabot szemel ki kaparásra, amit szeretnénk ettől megóvni, több módszert is alkalmazhatunk. Fedjük be olyan anyaggal (pl. rafiával vagy erősebb madzaggal) a felületet, amit nyugodtan kaparhat, vagy kenjük be a felületet szúrós szagú, esetleg kellemetlen tapintású anyaggal. Ilyen lehet az erős paprika vagy a viasz. A kaparás elkerülése érdekében – aminek célja, hogy a cica túlnőtt, elhasznált karmot koptassa – vágassuk le az állatorvossal a karom végét, de mi magunk is elvégezhetjük ezt egy egyszerű körömvágó csipesszel.

Takarjuk le azokat a felületeket, melyeket meg akarunk óvni a macskaszőrtől. A kanapéra vagy fotelre teríthetünk huzatot, a hálószobában használjunk ágytakarót és az állat fekhelyét is bélelhetjük takaróval, így könnyebb lesz tisztán tartani. Ahol étkezik, a tálak alá tegyünk egy nagyobb alátétet, így nem koszolja össze az étellel a padlót.

Forrás: www.otthon.hu – További hasznos tanácsokért látogass el az Otthon magazin weboldalára!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Tedd otthonosabbá a kéglid!

Így add ki a lakásodat!

Trükközz kontrasztokkal az otthonodban!

Minden, ami lakberendezés!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty